Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Miten tehdään viihtyisä koti ilman, että kodin sisustamiseen kuluu maltaita tai suunnattomasti aikaa? Mikään luovuuden supersankari ei tarvitse olla, sillä moni vinkki on helppo toteuttaa. Alle olen listannut seitsemän vinkkiäni, miten loihtia viihtyisä koti pienellä stailauksella.

1. Asettele esineet kauniisti esille eli luo sisustuskattauksia

Juuri taito asetella esineet kauniisti esille tekee kodeista kiinnostavia. Muista kuitenkin, ettei esimerkiksi perheellisen kodissa ole mahdollista pitää samoja sisustuskattauksia jatkuvasti esillä kuin vaikkapa sinkkuihmisen kodissa. Käy kurkkaamassa video linkin kautta, niin näet stylisti Emman ihanan kodin ja voit inspiroitua hänen stailauksistaan.

2. Et tarvitse koriste-esineitä

Sinun ei tarvitse välttämättä ostaa erillisiä koriste-esineitä. Voit laittaa kauneimmat jo olemassa olevat tavarasi esille, jopa ihan käyttöesineet. Valitse vaikkapa kaunis kello, kirja tai huonetuoksu ja lisää viereen jotain muuta samaan sävyyn synkkaavaa kuten esim. kukka tai rasia. Luo arkisista esineistäsi kauniita kokonaisuuksia. Voit myös esimerkiksi vaihtaa kaupan myyntipakkauksessa tulevat ruokatuotteesi kauniimpiin rasioihin ja säilyttää niitä näkyvillä.

Kodin sisustus ei ole myöskään vakavaa. Huumoria siis peliin. Jokin outo kirppislöytö tai matkamuisto hyllyllä piristää kummasti ja tekee kodista persoonallisen. Lue myös aikaisemmassa jutussa antamani vinkit, kuinka persoonallinen sisustus luodaan .

3. Valitse harkiten, mitä laitat esille

Jos laitat hyllyille kaikkea mahdollista, vaikkakin kaunista, lopputuloksena on helposti kaaos. Valitse siis tavarat harkiten. Kauniita esineitä on myös vaikea erottaa, jos tavarat ovat vieri vieressä ja upeimmatkin esineet hukkuvat tavarapaljouteen. Lopputulos on helposti tavarakakofonia.

Jätä tavaroiden väliin sopivasti väljyyttä. Toisaalta pieni esine yksinään vaikkapa pitkällä ikkunalaudalla ei sekään pääse oikeuksiinsa, vaan tarvitsee kaverin seurakseen tai sijoituspaikaksi pienemmän pinnan.

4. Piristä leikkokukilla tai oksilla

Eikä ole olemassa kotia, joka ei saisi piristystä leikkokukista tai oksista. Kesäaikana voit myös kerätä luonnonkukkia maljakkoosi, mutta muista, että oksia et saakaan katkoa ilman maanomistajan lupaa. Myös hortonomi ja pihasuunittelija Kati kertoi täällä blogissa aiemmin mökkiremonttijutussaan, miten hän piristää mökin sisustusta leikkokukilla.

5. Päivitä fiiliksen ja vuodenaikojen mukaan

Et pukeudukaan aina samoihin kenkiin tai koristele kaulaasi samalla kaulahuivilla, joten miksi et vaihtelisi myös kotisi asusteita. Kun peruskalusteet ovat klassisia ja ajattomia, uutta ilmettä ja vaihtelua saat pienillä päivityksillä. Kaiva kaapin kätköistä hetken piilossa olleita tavaroita ja vaihtele asetelmia fiiliksen mukaan. Vähän aikaa poissa silmistä ollut kukkavaasi näyttää pian taas jännittävältä ja raikkaalta.

Mutta mikään ei piristä tätä vuoden aikaa niin kuin jouluvalot!

6. Siivoa ja tuuleta

Muistutukseksi vielä kaikille, että stailaus on hyvä aloittaa ”puhtaalta pöydältä”. Homma on niin, ettei mikään näytä miltään, jos koti on sotkuinen. Vähän samaan tapaan kuin hiukset. Sinulla voi olla upea leikkaus hiuksissasi, mutta likaisena mahtava frisyyri tuskin tulee esille. Anna myös raikkaan ilman tulvia kotiisi ja tuulettaa asuntosi.

7. Raivaa, jos et voi siivota tavaranpaljoudessa

Jos kotiisi jokaiseen nurkkaan on kertynyt kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, siivoaminen saatta olla mahdotonta ilman raivausta. Vie ylimääräinen tavara varastoon, kierrätä tai hankkiudu eroon. Tässä linkki KonMari-postaukseen, jossa on vinkkejä tavaran karsimiseen.

-Maija

EDIT: Jutun julkaisun 16.12. jälkeen lisätty linkki Katin mökkiremonttijuttuun, jossa myös esimerkki leikkokukkien käytöstä sisustuksessa.

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio