Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Pieni keittiö voi pahimmillaan olla todella epäkäytännöllinen hermoromahdusten aiheuttaja, parhaimmillaan taas hyvin suunniteltu, mukava paikka kokkailla. Tähän Viikon valinnat -postaukseen kokosin Etuovi.com Sisustuksen kuvagalleriasta ideoita pieneen keittiöön.

Itse olen pienessä keittiössäni kokkaillessa tehnyt pari tärkeää oivallusta, jotka ovat tehneet elämästäni huomattavasti helpompaa. Ensinnäkin olen opetellut siivoamaan samalla kun laitan ruokaa, niin kuin kuulemma oikeatkin kokit tekevät. Näin kipot ja kupit eivät jää lojumaan pöydälle ja työskentelytilaa on enemmän käytettävissä. Toiseksi, kannattaa todellakin pitää käden ulottuvilla ne astiat ja keittiövälineet, jotka ovat jokapäiväisessä käytössä. En tule käyttäneeksi vohvelirautaa, juustomuottia (kyllä, minulla on juustomuotti) tai kahdentoista hengen illallisastiastoa joka päivä. Ne joutavat ylähyllylle tai nurkkakaappiin.

Pieni keittiö isolla ruokapöydällä

pieni keittiö
Kuva: Etuovi.com / Maijan Maailma LKV

Tässä pienessä keittiössä vallitsee ihanan rento ja boheemi tunnelma. Kun keittiössä tilaa on rajoitetusti, kannattaa miettiä mitkä ovat omat preferenssit sen käytön suhteen. Tässä keittiössä tilaa on haluttu runsaiden kaappi- ja laskutilojen sijaan antaa isolle ruokapöydälle, jonka ympärille mahtuu istumaan ystävä jos toinenkin. Ja toimiihan ruokapöytä tarvittaessa tietenkin myös lasku- ja työskentelytilana.

Yksinkertainen on kaunista

valkoinen pieni keittiö
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Gaala Kodit Oy

Pienessä keittiössä vähemmän on enemmän, näin tunnelma pysyy harmonisena. Tässä keittiössä simppelit, vetimettömät valkoiset kaapistot ja ajattomat marmoritasot muodostavat kauniin kokonaisuuden. Jos keittiöön sijoittaa ruokapöydän, kannattaa sen kokoon kiinnittää huomiota. Liian suuret kalusteet nimittäin tekevät tilasta helposti tukkoisen ja epäkäytännöllisen.

Tavarat järjestykseen vetolaatikoihin

maalaisromanttinen keittiö
Kuva: Etuovi.com / Brik | Blok Kodit Oy

Pienissä keittiössä (ja tietenkin isommissakin) keittiötarvikkeet ja astiat on helppo pitää järjestyksessä isoissa vetolaatikoissa, joita moni uutta keittiötä suunniteleva nykyään suosiikin.

Lue Sariannen postauksesta kokemuksia pienen keittiön remontista

Kaapistot kattoon asti

mustavalkoinen pieni keittiö
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Linnakodit Oy LKV

Jos kaipaa reilusti kaappitilaa, kannattaa huonekorkeus hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Erisyvyisistä kaapeista voi syntyä kiinnostava kokonaisuus, kuten tässä keittiössä.

Yläkaapittomuus tuo ilmavuutta

pieni keittiö
Kuva: Etuovi.com / Helsingin OPKK, Mikonkatu 

Tässä pitkänmallisessa keittiössä on onnistuttu säilyttämään avaruus jättämällä yläkaapit pois toiselta puolelta. Sen sijaan toisella puolella keittiötä on korkeat kaapistot, joissa on reilusti säilytystilaa. Artemiden Tolomeo-valaisimet työtason yllä näyttävät sairaan hyvältä, tämän idean tallennan omaan haavekansiooni.

Aurinkoista tunnelmaa värikkäässä keittiössä

pieni keittiö
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Asuntovirta Oy LKV Itäkeskus 

Tässä keittiössä kalusteet on sijoitettu keittiön toiselle pitkälle seinustalle, mikä antaa tilan tuntua. Toiselle seinustalle on tuotu lisää laskutilaa irtokalusteen avulla. Eipä olisi ikinä uskonut että minä, vannoutunut neutraalinväristen keittiöiden kannattaja rakastuisin näin värikkääseen keittiöön. Asialla saattaa olla tekemistä sen kanssa, että asunnon uudistuksen on suunnitellut sisustusarkkitehti Hanni Koroma, jonka värisilmä on vertaansa vailla.

Lue myös, miten Liisamaija remontoi pienen keittiönsä

-Juulia

Lue myös nämä:

Sisustussuunnittelija Maija antaa vinkit toimivan keittiön suunnitteluun

Keittiöremontti pienellä budjetilla – ennen ja jälkeen 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 1.7.2016 ja päivitetty 28.9.2018

3 kommenttia sivuun “Pieni keittiö – 6 x tilaihme

  1. Nämä kuvien keittiöt eivät ole nähneetkään pienuutta. Olisi kiva, jos juttua tehdään pienistä keittiöistä, niin kuvat ja ratkaisut olisivat myös sen mukaisia. Tässä jutussa on menty sieltä mistä aita matalin.

  2. Joo ei ole nämä pieniä keittiöitä. Meillä kolmen henkilön taloudessa keittiö on 1.5m x 2m. Ruokapöytä olohuoneessa, joka sekin on vain 4.5m x 3.8m. Yritin etsiä näihin pieniin tiloihin jotain kikkaa välttämättömienkin tavaroiden säilytykseen, tai edes keittiöön. Vai eikö keittokomeroa lasketa keittiöksi?

  3. Jos on oikeasti pieni keittiö niin sillä vähällä hyllytilalla ei säilytellä kukkopilleja (kuva 1).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sammio