Viisi syytä hankkia lainalupaus

Kiikarissa unelmien koti, mutta rahoitus puuttuu? Nordean Lahden konttorinjohtaja Jaana Partanen kertoo, miksi pankilta kannattaa hankkia lainalupaus ennen kuin edes harkitsee asuntonäyttöihin lähtemistä.

Lainalupaus asuntokaupoille mukaan

1. Lainalupaus antaa etulyöntiaseman

Kun tunne mieleisestä tai sopivasta kodista iskee päälle asuntonäytössä tai nettisivuja selatessa, niin se on yleensä menoa silloin. Kun muutkin näytössä olleet tavoittelevat kohdetta itselleen, voi alkaa kilpajuoksu, kertoo Jaana Partanen.

Lainalupaus voi tällöin olla avain unelmiesi kotiin. Lainalupauksessa pankki sitoutuu rahoittamaan asunnonoston yhdessä sovituilla ehdoilla. Lupauksen haltijana voit tehdä tarjouksen asunnosta välittömästi, ja näin olet kilpajuoksun etulinjassa heti käteisostajan jälkeen.

Jos sinulla ei ole taetta rahoituksesta ja joudut lähtemään liikkeelle alusta, voi olla, että ihana kohde, johon näytössä rakastuit, menee sivu suun, Partanen toteaa.

2. Lainalupaus kertoo siitä, että olet ostaja tositarkoituksella

Kun lainalupaus on taskussasi, olet myös kiinteistönvälittäjälle kiinnostava asiakas.

Kun välittäjä tietää sinun etsivän juuri tietynlaista asuntoa, hän voi vinkata sopivasta kohteesta välittömästi sellaisen tullessa myyntiin. Asunnonvälittäjät toimivat tehokkaina asuntovahteina ja tekevät myös yhteistyötä pankin kanssa, Partanen sanoo.

3. Lainalupaus mahdollistaa suunnittelun

Vaikka kodin hankinta on harvoin heräteostos, on tunteella merkitystä asuntokaupoilla. Partanen muistuttaa kuitenkin, että mikäli asuntoa ei ole ostamassa kokonaan omalla rahalla, on aivan aluksi varmistettava, kuka sitä lähtee rahoittamaan.

Rahoittajan, käytännössä pankin, kanssa tehdään laskelmia lainanhoitokyvystä myös korkojen nousun varalle ja keskustellaan asunto- ja rahoitustarpeista. Kun raamit ovat selvät, voidaan lähteä etsimään sopivaa kohdetta.

Ensin varmistetaan rahoitus ja sitten etsitään sopiva koti, Partanen tiivistää.

4. Saat arvokasta apua ammattilaisilta

Neuvottelut lainasta ja lainalupauksesta käydään rahoitusalan ammattilaisten kanssa. Lainalupaus ei maksa mitään. Miksi et siis hyödyntäisi asiantuntijan ilmaista sparrausapua?

Partanen muistuttaa, että pankin asiantuntijoilla on ajantasaista tietoa asunnon rahoittamiseen ja kauppaan liittyvästä lainsäädännöstä. Pankin asiantuntijat osaavat kertoa myös verotuksesta ja heillä on näkemystä siitä, mitä asuntomarkkinoilla tapahtuu.

Esimerkiksi ensiasunnon ostaja törmää usein joukkoon vieraita termejä. Tässä viidakossa asiantuntijan neuvot ovat tärkeitä, hän toteaa.

5. Lainalupaus turvaa asuntokauppoja

Lainalupaus ei sido sinua mitenkään. Pankille se sen sijaan on sitoumus siitä, että kun sovitut ehdot täyttyvät, se myöntää lainan.

Partasen mukaan pankki myös tarkistaa, että kohde on sellainen, että se voidaan hyväksyä lainan vakuudeksi ja sinä saat rahoillesi vastinetta.

Pankki varmistaa esimerkiksi, onko taloyhtiöllä lainaa tai asunnossa merkittävää korjaustarvetta. Kuntoarvio saatetaan joskus kokea negatiivisena asiana, vaikka todellisuudessa se on asiakkaalle suoja. Jos maksukyky on jo valmiiksi tiukahko, niin se ei kestä ikäviä yllätyksiä.

Lue lisää lainalupauksesta ja sen hankkimisesta

Tuumasta toimeen? Varaa aika asuntolainaneuvotteluun!

Teksti: Veera Argillander

Lue lisää asuntoneuvoja Nordealta

Viisi syytä hankkia lainalupaus logo

Sammio