Kalle Koivuniemi

Intohimoinen yrittäjä / Urakkamaailma.fi

Yhteistyössä:

Remontin tilaaminen ammattiurakoitsijalta on monesti mutkatonta kunhan tiedostaa muutaman perusasian. Kuluttajat ovat monesti remonttia tilatessaan ensikertalaisia, mistä syystä remontin aloittaminen voi pelottaa ja jäädä jopa toteuttamatta epäonnistumisen pelon takia. Jos olet ensikertalainen remontin tilaajana ei kannata huolestua liikaa, sillä monet urakoitsijat kyllä osaavat opastaa sinua tarpeen tullen!

Remontoitu keittiö  Laadukkaasti toteutettu remontti näkyy niin työnjäljessä kuin tilan yksityiskohdissa.

Jos olet tilaamassa esimerkiksi kylpyhuoneremonttiin tekijää, kannattaa hyvän urakoitsijan valitsemiseen panostaa aikaa ja käyttää harkintaa. Onhan kylpyhuoneremontti melkoisen iso rahallinen satsaus perheelle kuin perheelle. Kannattaakin siis huomioida remontin tilauksessa seuraavat neuvot, jotta vältyttäisiin kaikista isoimmalta katastrofilta eli tilanteelta, jossa työnjälki on niin huonoa, että koko remontti on aloitettava uudelleen!

1. Muista aina tehdä remontistasi kirjallinen sopimus! AINA! Vaikka urakoitsija olisi kuinka luotettavanoloinen, tulee sinun tehdä remontista kirjallinen sopimus. Loppujen lopuksi tämä on kummankin osapuolen etu, koska silloin remontilla on selvät pelisäännöt. Sido sopimuksen ehdot RYS ja REYS ehtoihin.

2. Katso urakoitsijan taustatiedot. Urakoitsijan taustatietojen tarkistamiseen liittyy monia seikkoja ja alla olen luetellut mielestäni tärkeimmät kohdat:

  • YTJ-tiedot. Katso urakoitsijan viralliset rekisteritiedot YTJ-palvelusta. Täältä näet kuuluuko urakoitsija esimerkiksi ennakkoperintärekisteriin, joka on edellytyksenä siihen, että saat kotitalousvähennyksen remontillesi.
  • Kysy urakoitsijalta referenssejä. Jos urakoitsijalla ei ole vastaavasta remontista kokemusta, ei tämä ole välttämättä paha asia, jostainhan on aina aloitettava. Jos urakoitsijalle ei ole vastaavaa kokemusta remonttisi kaltaisesta urakasta, voit kysyä onko mahdollista saada alennusta remontistasi, jos annat urakoitsijan käyttää remonttiasi oman referenssinä? Monesti urakoitsijat, joilla ei ole paljon aiempaa kokemusta, ovat muutenkin jo valmiiksi edullisempia kuin kokeneet konkarit.
  • Etsi aiempia arvosteluja. Monella urakoitsijalla on omilla kotisivuillaan aiempien asiakkaiden arvosteluja esillä. Suhtaudu näihin terveen skeptisesti, harva haluaa suodattamatta julkaista kaikkia arvosteluja. Paras paikka löytää aiempia arvosteluja on erilaiset arviointipalvelut netissä. Parhain paikka on  arviointisivusto, jossa arvostelun kirjoittamiseen vaaditaan kirjoittajan tunnistautuminen. Suhtaudu myös skeptisesti nettikeskustelupalstoihin. Nettipalstojen kirjoittamiseen ei vaadita muuta kuin läppäri/älypuhelin, joten on erittäin vaikea tietää kuka arvostelun, positiivisen tai negatiivisen, on loppujen lopuksi tehnyt. Oliko se kilpailija vai yritys itse.
  • Tarkista maksuhäiriöt. On hyvä katsoa ennen urakoitsijan lopullista valitsemista onko hänelle merkattu maksuhäiriöitä. Nykyään YTJ-palvelu näyttää myös yritysten verovelkarekisterien tiedot julkisesti. Tämä on avoimuutta! Pienet maksuhäiriöt eivät ole vielä luotaantyöntävää, mutta jos vaikuttaa, että urakoitsijalla on maksurästejä moneen eri paikkaan, kannattanee miettiä kahdesti ko. urakoitsijan palkkaamista.

Remontoitu kylppäriVarsinkin kostean tilan remontit vaativat ammattitaitoisen ja luotettavan urakoisijan.

Näillä eväillä pääset jo paljon pidemmälle kuin keskimääräinen kuluttaja, joka ei  tee useimmiten edes kirjallista sopimusta remontistaan.  Nimenomaan kirjallisten remonttisopimusten puute on kuluttajaviraston mukaan isoin syy remonttiriitoihin kuluttajien ja urakoitsijoiden välillä.

Viimeisenä vinkkinä haluan sanoa, että mitä parempi kommunikointi sinulla ja urakoitsijallasi on, sitä paremmin remontti tulee sujumaan. Kysele aktiivisesti urakan etenemisestä, ole itse tavoitettavissa ja kehu urakoitsijaa tarpeen tullen.

Kalle

Kirjoittaja on Urakkamaailma.fi -kilpailutuspalvelun perustaja.

PS. Etuovi.com Ideat & Vinkit -galleriasta löydät ideoita remonttiin.

Urakkamaailma ja Etuovi.com kuuluvat samaan Alma Media -konserniin

Katso myös nämä

3 kommenttia sivuun “Vinkit kodin remontin tilaamiseen

  1. Vinkkinä vielä rakennusurakoitsijaa valitseville! Kannattaa pyytää urakoitsijaa toimittamaan voimassaoleva vastuuvakuutustodistus ja käydä urakoitsijan kanssa myös läpi, mitä vakuutus pitää sisällään ja mitä on mahdollisesti rajattu urakoitsijan vakuutusturvan piiristä pois. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Rakennusten saneerauksissa helposti sattuu ja tapahtuu 🙂

  2. Hyvä kooste kodin remontointiin liittyen. Meillä on muuten tehnyt tuttu remonttimies koko remontin mutta nyt katon remontointi pitää tilata muualta. Hyvä vinkkisi oli, että kannattaa kysyä urakoitsijalta referenssejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sammio