Yhteistyössä:

Asumisoikeusasunto on hyvä vaihtoehto vuokra-asumiselle. Asumisoikeusasunto on yhtä huoleton kuin vuokra-asunto ja selviät usein pienemmillä kuukausikustannuksilla. Asumisoikeussopimusta vastaan voit saada pankkilainaa ja tarvittava lainasumma on vain murto-osa omistusasunnon lainaan verrattuna. Lue kahdeksan hyvää syytä hankkia asumisoikeusasunto.

asumisoikeusasunto

1. Asunnon vastike on yleistä vuokratasoa alhaisempi

Maksat kuukausittain käyttövastiketta, joka on alueen yleistä vuokratasoa alhaisempi.

2. Saat asua kodissasi niin kauan kuin haluat

Maksamalla 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna saat kodin, jota voit hallita omistusasunnon tapaan. Voit asua asumisoikeuskodissasi niin kauan kuin haluat, sillä asumisoikeusasunto pysyy aina asumisoikeusasuntona. Asumisoikeusasuntoon on mahdollista tehdä kohtuullisia muutostöitä ja rakenteilla olevissa kohteissa sinulla on usein mahdollisuus vaikuttaa asuntosi pintamateriaaleihin.

3. Taloudellisesti turvallinen vaihtoehto; et tarvitse suurta pankkilainaa

Maksat vain 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna. Asumisoikeussopimus hyväksytään lainan vakuudeksi ja lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Asumisoikeusmaksusta ei tarvitse suorittaa varainsiirtoveroa.

4. Tulot eivät vaikuta asunnon saamiseen

Tulot eivät ole esteenä asumisoikeusasunnon saamiselle. Varallisuusrajat ovat olemassa, mutta ne koskevat vain alle 55-vuotiaita. Asunnon kokoa ei ole rajoitettu, joten voit kerralla hankkia sopivankokoisen kodin. Voit saada asumisoikeusasunnon, mikäli olet täyttänyt 18 vuotta, eikä omistuksessasi ole haettavan asumisoikeusasunnon hakualueella omistusasuntoa, joka kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa. Sinulla ei myöskään saa olla niin paljon varallisuutta, että voisit hankkia tarvettasi vastaavan omistusasunnon.

5. Voit tilapäisesti vuokrata asunnon eteenpäin

Mikäli joudut tilapäisesti muuttamaan toiselle paikkakunnalle työn, opiskelun tai muun perustellun syyn vuoksi, voit vuokrata asumisoikeusasuntosi maksimissaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

6. Rakennuskustannusindeksin nousun myötä asumisoikeusmaksulle saa tuottoa

Jos haluat luopua asumisoikeusasunnostasi, saat alkuperäisen asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna viimeistään 3 kuukauden kuluttua luopumisilmoituksesta.

7. Sinulla ei ole jälleenmyyntiriskiä

Sinun ei tarvitse huolehtia asunnon jälleenmyynnistä, me hoidamme sen puolestasi. Saat asumisoikeusmaksun takaisin kuukauden irtisanomisajan jälkeen, vaikka emme olisikaan löytäneet uutta asukasta

8. Voit saada asumistukea myös asumisoikeusasuntoon

Mikäli olet oikeutettu asumistukeen, voit saada sitä myös asumisoikeusasuntoon.

Lue lisää siitä, miten voit hakea asumisoikeusasuntoa!

-Anu TA-Yhtiöiltä

Katso myös nämä

8 kommenttia sivuun “Vuokra-asunnon sijaan sittenkin asumisoikeusasunto?

  1. Miksi kirjoituksessa sanotaan, että asumisoikeussopimus hyväksytään lainan vakuudeksi? Eilen kahdesta pankista tarkistin ja asolainaan täytyy olla takaaja tai 10% omia säästöjä.🤔

  2. Hei, Vuonna 2016 on tullut voimaan laki lainakatosta, mikä tarkoittaa, että asuntoa ei voi ostaa kokonaan velaksi käyttämällä ainoastaan ostettavaa asuntoa vakuutena. Asumisoikeussopimus hyväksytään siis lainan vakuudeksi, mutta useissa tapauksissa se ei riitä koko lainan vakuudeksi. Eli tällöin pienelle osalle lainaa tarvitaan muuta vakuutta tai omia säästöjä.

    Lisätietoa lainakatosta voi lukea täältä: https://www.taloustaito.fi/Saasto-laina/Lainat/Lainakattoon-kannattaa-varautua-hyvissa-ajoin/

    Toimistomme eri puolilla Suomea auttavat mielellään asumisoikeussopimuksiin ja -maksuihin liittyvissä asioissa. Ennen asunnon varaamista on kuitenkin hyvä kääntyä oman pankin puoleen ja käydä heidän kanssaan neuvotteluja siitä, olisiko lainan saaminen omasta pankista mahdollista ja mitä lainan saaminen omalta kohdalta vaatisi.

    Ystävällisin terveisin, Sanna / TA-Yhtiöt viestintä

  3. Väite, että asumisoikeusasunnon vuokrataso on halvempi kuin alueella ei pidä paikkaansa. Se oli yksi syy, miksi taannoin luovuimme asumisoikeusasunnostamme. Toinen paikkansapitämätön väite on, että asukas voi itse vaikuttaa vuokraan, mikäli taloyhtiössä tehdään itse esim. piha- ja lumitöitä. Taloyhtiömme oli erittäin aktiivinen. Silti näitä tehtyjä töitä ei huomioitu mitenkään emmekä päässeet vaikuttamaan esim.huoltoyhtiöiden kilpailutukseen. Vuokra nousi vuosittain.
    Oli asumisoikeusasumisessa kyllä paljon hyvääkin, mutta kallista se on.

    1. Olet niin oikeassa. Vuokrataso ei ole edullisempi. Tai ainakaan edullisemmaksi en laske alle 50€ halvempaa vuokraa. Lainaa kun joutuisi jokatapauksessa lyhentämään sen vuokran lisäksi. HASO:n asumisoikeusasuntojen vuokrat ovat HUOMATTAVASTI edullisempia kuin yhdelläkään muulla asumisoikeus asuntoa tarjovalla yhtiöllä. Ja uudiskohteissa myös/etenkin. Niissä on jotakin järkeä. Ihmettelenkin minkä vuoksi Vantaan kaupungilla ei ole omaa vastinetta HASO:lle. Ottaisin ilomielin vastaan asumisoikeus asunnon Vantaan puolelta HASO:n hinnoin ja vastikkein.

  4. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) julkaisi ensimmäistä kertaa kuntakohtaisen vertailun asumisoikeusyhteisöjen käyttövastikkeista juuri viime kuussa. Sen mukaan TA-Asumisoikeuden käyttövastikkeet ovat edullisimmat Espoossa, Vantaalla, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa. Helsingissä ainoastaan Helsingin kaupungin omistaman Helsingin Asumisoikeus Oy:n asunnoissa on edullisemmat käyttövastikkeet kuin TA-Asumisoikeudella. Lisätietoja löytyy https://ta.fi/ajankohtaista/381-ta-n-asumisoikeusasunnoissa-edullisimmat-kaeyttoevastikkeet
    ARA vertaa käyttövastikkeita alueen keskivuokraan.
    TA:n asumisoikeusasunnoissa asumisen etuna on se, että TA vastaa pihatöistä.

  5. Tarkemmat asumisoikeus- sekä vuokra-asunnot löytyvät sivuiltamme http://www.ta.fi Vasemmassa yläkulmassa on hakutoiminto, jonka avulla saa listan vapaista ja vapautuvista asunnoista. Mikäli kohteessa ei ole vapaita tai vapautuvia asuntoja voi täyttää hakemuksen, jolla voi jonottaa kohteeseen. Kun kohteessa vapautuu asunto, sitä voidaan tarjota jonossa olevalle asiakkaalle.
    Ystävällisin terveisin Tiina/TA-Yhtiöt Viestintä

  6. Lohjalla ainakin kalliit vastikkeet. Sitten kun eläkkeelle jää ei mitään järkeä maksaa .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio