Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Yhteistyössä:

Kun ajattelet vuokra-asuntoa, tuleeko sinullakin ensimmäisenä mieleen pienehkö kerrostaloasunto kaupungissa? Niin minullakin. Vuokra-asumista on kuitenkin monenlaista ja tämä onkin tarina hieman erilaisesta vuokra-asumisesta. Käydään kylässä Orivedellä maalaistalossa, jossa asuu vuokralla Elina miehensä ja koiransa kanssa. Tällaista on asua vuokralla maalaistalossa, omassa rauhassa.

maalaistalo päärakennus

Unelmasta totta

Kun pariskunta muutti maalle, oli muutos entiseen melkoinen, sillä ennen he asuivat Tampereen Kalkussa yksiössä. Molemmat olivat kuitenkin aina halunneet asua maalla ja kun uutta kotia alettiin etsiä, oli selvää että sitä katseltaisiin vähän kauempaakin kaupungista. Keväällä 2016 ilmoitus nykyisestä kodista tuli vastaan netissä ja taloa käytiin katsomassa  – ensin vähän epäuskoisina siitä olisiko maalla asuminen todella mahdollista. Olisivatko työmatkat liian pitkät? Miten arki sujuisi? Sitten käytiin uudestaan ja mietittiin jo vähän vakavammin, josko siitä tulisi uusi koti. Ja tulihan siitä!

Maalla asumisessa houkutteli erityisesti oma rauha ja vapaus, se että olisi tilaa ympärillä.  Lähimmät (ja ainoat) naapurit ovatkin jonkin matkan päässä maatilalla asuvat vuokranantajat. Yksi maalle muuttamista puoltava asia oli pariskunnan musiikkiharrastus, täällä saa soittaa musiikkia niin lujaa kuin sielu sietää!

Kotoa on reilun tunnin automatka Tampereelle, missä  pariskunta käy töissä. Työmatkoihin menee siis aikaa, mutta Elinan mukaan maalla asuminen on sen arvoista. Kun päivän päätteeksi ajelee maaseudun rauhaan, saa ajatukset tehokkaasti irti työstä.

Tilaa olla, elää ja harrastaa

Tilaa talossa on ruhtinaallisesti edelliseen kotiin verrattuna, tilavan tuvan lisäksi löytyy paikka makuuhuoneelle ja vierashuoneelle, lisäksi musiikkiharrastukselle ja elokuvien katselulle on pyhitetty oma huoneensa.

vuokralla maalaistalossa

Talosta löytyy kolme takkaa sekä leivinuuni keittiöstä, ne tuovat kotiin lämpöä ja tunnelmaa. Viihtyisässä sisustuksessa yhdistyvät uusi ja vanha. Joitakin huonekaluja oli jo talossa valmiina, esimerkiksi vanha pirtinpöytä ja penkit.

Vuokra-asunnostakin saa laittaa omannäköisen, kunhan se tapahtuu vuokranantajan kanssa yhteisymmärryksessä. Täälläkin on tehty pientä pintaremonttia – muovimattoa on vaihdettu parkettiin ja seiniä on tapetoitu. To do -listalla olisi vielä ainakin punatiilisen takan maalaaminen valkoiseksi ja studiohuoneen uudistaminen. Sinne hankitaan laulukoppi, tapetit vaihdetaan sekä sisustusta uusitaan huonekalujen ja tekstiilien osalta.

Pihapiirissä puuhaa riittää

vuokralla maalaistalossa

Yksi maalla asumisen parhaista puolista on iso pihapiiri, jossa riittää puuhaa niin kesällä kuin talvellakin. Ruohonleikkuuta, puutarhanhoitoa, halkojen hakkaamista – tekemistä riittää!  Kun asuu vuokralla omakotitalossa, johon kuuluu pihaa on syytäkin pitää tällaisista hommista, sillä vuokralaisen vastuulle kuuluu pitää piha siistinä. Mutta on tällaisessa paikassa ihanaa ottaa rennostikin. Käydä järvellä soutelemassa, lämmittää rantasaunaa ja paistaa rannassa makkaraa ja ihailla auringonlaskua.

Erityisen ihanaa paikassa on ranta ja rantasauna, joka on käytössä kesäisin. Myös pihapiirin yhdestä rakennuksesta löytyi yllättäen sauna – täällä on siis saunojalle mistä valita!

vuokralla omakotitalossa

Tämä koti maaseudun rauhassa oli ensin asukkaidensa pitkäaikainen unelma, joka on nyt noin parin vuoden ajan ollut totista totta. Maalla asuminen on täyttänyt pariskunnan odotukset eikä suurempia yllätyksiä ole tullut. Kyllä se vaan näin on, että maalla on mukavaa.

Omia asumiseen liittyviä unelmia ei siis kannata laittaa telakalle sen vuoksi ettei ole halua tai mahdollisuutta omistusasumiseen! Omakotitalon vuokraamisessa pätevät periaatteessa samat lainalaisuudet kuin osakehuoneistojenkin vuokrauksessa, mutta talon kunnossapitovastuun jakautumisesta kannattaa sopia tarkasti. Varsinkin vanhoissa taloissa paikat vaativat jatkuvasti pientä laittoa, joten on hyvä olla selvää, kenen vastuulle mikäkin homma kuuluu.

Jos ei ole aivan varma siitä, olisiko maalla asuminen oma juttu, mutta kutkuttaisi kokeilla, niin vuokralla asuminen ainakin aluksi voi olla fiksu valinta. Käy kurkkaamassa, minkälaisia omakotitaloja Vuokraovi.comissa olisi tarjolla tällä hetkellä

-Juulia

Kuvat: Pasi Jormalainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio