Niina Matikainen

Datan tuotepäällikkö & data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Yhteistyössä:

Suomalaisista noin neljännes asuu vuokralla (lähde: Tilastokeskus). Helsingissä vuokralla asuvien osuus on huomattavasti maan keskitasoa suurempi, sillä noin 45 prosenttia helsinkiläisistä asuu vuokralla. Tamperelaisista vuokralla asujia on noin 40 prosenttia ja oululaisista noin 30 prosenttia. Yksityisten vuokranantajien tarjonta muodostaa merkittävän osan koko vuokra-asuntomarkkinasta. Kokosimme tähän tekstiin muutamia Vuokraovi.comin dataan perustuvia tilastoja, joita yksityinen vuokranantaja voi hyödyntää.

Haastattelimme myös yrittäjä, asuntosijoittaja Miika Vuorensolaa, jolta saimme hyviä vinkkejä yksityisen vuokranantajan näkökulmasta.

vuokra yksiö Tampere Vuores
Tämä vaaleansävyinen yksiö sijaitsee Tampereen Vuoreksessa. Kuva: Vuokraovi.com / Yksityinen vuokranantaja

Yksityisten vuokranantajien neliövuokrat ovat melko lähellä yleistä tasoa

Helsingissä yksityisilmoittajien yksiöiden keskimääräinen neliövuokrapyynti oli 26,4 euroa ja kaksioiden 19,8 euroa, kun yleisesti vapaarahoitteisten yksiöiden keskimääräinen neliövuokra oli 25,3 euroa ja kaksioiden 19,9 euroa. Espoossa yksityiset vuokranantajat tarjosivat yksiöitään vuokralle keskimäärin 23,4 euron neliövuokraan ja kaksioita 17,9 euron neliövuokraan, kun yleinen taso oli yksiöistä 21,7 euroa ja kaksioista 18,2 euroa neliömetriä kohden kuukaudessa.

Myös esimerkiksi Tampereella, Turussa ja Oulussa yksityisten vuokranantajien keskimääräiset neliövuokrat jäävät melko lähelle yleistä vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen neliövuokria.

Keskimääräiset kokonaisvuokrat eri kaupungeissa, yksityinen vuokranantaja

1h 2h 3h
Helsinki 750 950 1250
Espoo 695 850 1170
Vantaa 699 843 920
Tampere 550 720 860
Turku 535 693 850
Oulu 475 600 750
Vaasa 515 650 800
Kuopio 573 720 830
Lahti 480 635 *
Jyväskylä 550 680 850
Joensuu 575 699 *
Rovaniemi 495 640 800
Seinäjoki 460 593 690

*ei tarpeeksi kohteita.

Miten määrität ilmoitukseen laitettavan hinnan, Miika Vuorensola?

Seuraan jatkuvasti vuokramarkkinoita Vuokraovessa sekä Facebookin vuokrataan-ryhmissä. Näin ollen minulla on näppituntuma millä vuokratasolla tietyn tasoinen asunto menee vuokralle. Peilaan myös siihen miten hyvin asunto edellisellä kerralla meni vuokralle. Myös vuokrausajankohta vaikuttaa. Tilastokeskuksen vuokratilastoista katson lähinnä trendiä, en absoluuttisia arvoja.

Kannattaa myös muistaa, että ilmoittamalla vuokra-asunnoista Vuokraovi.comissa saat käyttöösi vastaavien kohteiden vuokratilastot viimeisimmän vuoden ajalta.

Onko vuokralaisella mahdollisuutta tingata vuokrapyynnöstä?

Ehdottomasti on! Eikä vuokra ole ainoa asia mistä voi neuvotella. Suomalaiset vain ovat kovin huonoja (haluttomia) tinkaamaan.

Yksityinen vuokranantaja tarjoaa kysyttyjä pieniä asuntoja

Helsingissä tarjolla olleiden yksityisten vuokranantajien asunnoista 43 prosenttia oli yksiöitä ja 45 prosenttia kaksioita, kun taas yritysilmoittajilla yksiöitä oli vain 31 prosenttia ja kaksioita 45 prosenttia. Yksityisilmoittajilla on ollut tarjolla muissakin kaupungeissa keskimäärin pienempiä asuntoja kuin yritysilmoittajilla.

Pienillä vuokra-asunnoilla on keskimäärin lyhemmät markkinointiajat kuin isommilla, joten ne ovat myös hyvin kysyttyjä, eikä niistä näytä siis olevan ylitarjontaa.

Miten yksityiset vuokranantajat eroavat muista vuokra-asuntoja tarjoavista tahoista?

Yksityiset vuokranantajat ovat erittäin laaja joukko, mutta pääasiassa he tarjoavat pieniä asuntoja. Joku saattaa keskittyä kimppakämppiin, toinen lähiöiden kaksioihin ja kolmas keskustayksiöihin. Ehkä merkittävin ero muihin vuokranantajiin kuitenkin on, että yksityinen vuokranantaja on erittäin joustava: vuokraa lasketaan helposti jos asunto ei mene vuokralle, koska tyhjille kuukausille ei ole tilaa budjetissa toisin kuin isoilla toimijoilla. Lisäksi asiointi yksityisen kanssa on yleensä hyvin joustavaa, sähköpostiin vastataan illallakin.

vuokrayksiö Vantaa Hiekkaharju
Tämä yksiö sijaitsee Vantaan Hiekkaharjussa ja sen kuvauksesta käy ilmi moni vuokralaiselle oleellinen asia, kuten hyvät liikenneyhteydet. Kuva: Vuokraovi.com  / Yksityinen vuokranantaja

Jos olet itse pohtinut sijoitusasunnon ostamista ja sen vuokraamista, kannattaa lukea ainakin nämä yhteistyökumppanimme Nordean 9 vinkkiä sijoitusasunnon ostajalle. Sijoitusasunnoksi sopivia myytäviä asuntoja voit tietysti käydä haarukoimassa Etuovi.comissa.

Helsingissä yksiöön saa vuokralaisen keskimäärin kymmenessä päivässä, kaksiossa tai kolmiossa kestää hieman pidempään

Vuokraamisprosessin tavoite on löytää sopiva vuokralainen. Tuleva vuokralainen käy asunnolla näytöillä ja vuokranantaja yrittää löytää mahdollisimman sopivan vuokralaisen. Vuokraovi.comin dataan perustuen yksityisten vuokranantajien yksiöt Helsingissä löytävät asukkaaan keskimäärin 10 päivässä, kaksiot 17 päivässä ja kolmiot 18 päivässä. Tämä aika on laskettu ilmoitusten esilläolosta, eli se on markkinointiaikojen mediaani.

Tarkista alta, millaisia keskimääräisiä markkinointiaikoja yksityisillä vuokranantajilla on ollut eri kaupungeissa.

Yksityisilmoittajien vuokrailmoitusten keskimääräiset markkinointiajat päivissä

1h 2h 3h
Helsinki 10 17 18
Espoo 9 29 14
Vantaa 13 16,5 21
Tampere 11 15 16
Turku 12 13 16
Oulu 8 9 10
Vaasa 18 35 29
Kuopio 9 13 16
Lahti 11 13 *
Jyväskylä 9 19,5 21
Joensuu 7 40 *
Rovaniemi 15 14 28
Seinäjoki 16 32,5 26

*ei tarpeeksi kohteita.

Monella paikkakunnalla yksityiset vuokranantajat löytävät uuden vuokralaisen yksiöönsä keskimäärin alle parissa viikossa, ja toki osaan asunnoista uusi asukas löytyy jo parissa päivässä.

vuokra-asunto Lahti yksityinen vuokranantaja
Tässä Lahdessa sijaitsevassa kolmiossa on tyylikäs keittiö. Kuva: Vuokraovi.com  / Yksityinen vuokranantaja

Hyvällä ilmoituksella löydät hyvän vuokralaisen

Oikean vuokratason määrittämisen lisäksi kannattaa myös ilmoitus toteuttaa huolella. Lisäksi vuokralainen saa hyvän kuvan vuokranantajasta, kun yhteydenottoihin vastataan nopeasti. Lue aikaisemmasta blogijutusta vinkit, miten teet hyvän ilmoituksen ja löydät hyvät vuokralaiset!

Mitä asioita korostat omissa ilmoituksissasi, Miika Vuorensola?

Hyvä kuvien laatu on äärimmäisen tärkeä. Varsinkin se kansikuva on tärkeä, sen pitää olla sellainen että ihminen haluaa klikata linkin auki. Ilmoitustekstiin kannattaa kertoa napakasti miten asunnolta pääsee liikkumaan ja missä on tärkeimmät lähipalvelut. Lisäksi jos isot remontit on tehty, siitä kannattaa mainita. Ja loppuun joku kaneetti, missä annat ymmärtää olevasi reilu vuokranantaja.

Kaikessa tässä vuokraustoiminnassa on mielestäni ehdottoman tärkeää reagoida kaikkiin yhteydenottoihin heti. En anna asiakkaitteni odottaa, että joku muu palvelisi heitä 🙂

Kiitos Miikalle hyvistä vinkeistä! Kannattaa lukaista läpi myös aikaisemmat vuokra-asuntomarkkinoista kertovat blogijutut. Niistä löydät lisää tietoa mm. vuokratasoista eri kaupungeissa.

Niina

Tekstissä olevat tilastot perustuvat vuoden 2017 tammikuun alusta kesäkuun loppuun mennessä julkaistuihin vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen ilmoituksiin Vuokraovi.comissa. Mukaan otettiin vain kalustamattomat kerrostaloasunnot.

PS. Jos olet asunnon omistaja ja mietit asunnollesi sopivaa vuokratasoa, kokeile Vuokraovi.comin vuokralaskuria!

Tutustu myös Vuokraovi.com Asuntoneuvos-palveluun, joka tarjoaa Suomen kattavimman ja luotettavimman markkinadatan Etuovi.comista ja Vuokraovi.comista asuntosijoittamisen tueksi.

Katso myös nämä

2 kommenttia sivuun “Yksityinen vuokranantaja – hyödynnä markkinatietoa

  1. Tilastovertailuun oli valittu 13 kaupunkia, mutta Suomen 10:nneksi suurin kaupunki Pori ei ole listalla. Toivottavasti seuraaviin tilastoihin saadaan.

    1. Kiitos Tapio kommentistasi! Pyrin huomioimaan Porin seuraavia vastaavia tilastoja tehdessäni. Mukavaa syksyn jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio