Asuntojen vuokrat Helsingissä – katso kartalta alueiden neliövuokrat!

Kaupallinen yhteistyö

Helsingin asuntokunnista jo noin puolet asuu vuokralla Tilastokeskuksen tietojen mukaan. Mutta mitä maksaa vuokra-asuminen eri puolilla Helsinkiä? Tarkastellaan nyt, miltä näyttävät asuntojen vuokrat Helsingissä Vuokraovi.com-palvelun tietoihin perustuen.

Vuokraovi.comissa on runsaasti niin yksityisten kuin yritystenkin vuokrattavia asuntoja. Ilmoituksessa on vuokran pyyntihinta, joka on monessa tapauksessa päätyy myös uuteen vuokrasopimukseen.

Otetaan tarkasteluun vapaarahoitteiset ja kalustamattomat kerrostaloasunnot, ja käytetään tilastojen pohjana viimeisen vuoden aikana julkaistuja vuokrattavien asuntojen ilmoituksia. Näistä laskettuna keskimääräiset asuntojen vuokrat Helsingissä ovat: yksiöissä 27,1 euroa, kaksioissa 20,9 euroa ja kolmioissa 19,4 euroa neliömetriä kohden kuukaudessa. Yksiöiden keskimääräinen neliövuokra on siis selkeästi suurempi kuin sitä isompien asuntojen.

Asuntojen vuokrissa on paljon eroja myös Helsingin eri alueilla. Käydään läpi yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden ilmoitusten keskimääräisiä neliövuokria eri postinumeroalueilla. Luotettavien vertailujen tekemiseksi otetaan mukaan vain ne postinumeroalueet, joissa on ollut vähintään viisi ilmoitusta.

Yksiöiden keskivuokrissa huimat erot eri alueilla Helsingissä

Helsingissä yksiöiden vuokrat ovat kiivenneet hyvin korkeisiin lukemiin, eikä yli 30 euroa neliötä kohden kuukaudessa ole mikään poikkeus. Puolella uusista vuokrailmoituksista neliövuokra oli yli 27 euroa kuukaudessa, kun tarkastellaan vapaiden markkinoiden kalustamattomien vuokrayksiöiden ilmoituksia koko Helsingin alueella.

Tässä tarkastelussa peräti yhdeksällä eri postinumeroalueella yksiöiden keskimääräinen neliövuokra on vähintään 30 euroa. Kalleimmaksi alueeksi nousee keskustan postinumeroalue 00130 Kaartinkaupunki, jossa yksiöiden keskimääräinen neliövuokra on 33,3 euroa. Tällä vuokratasolla laskettuna 30-neliöisen asunnon vuokra on 999 euroa kuukaudessa.

Joidenkin Helsingin alueiden korkea keskimääräinen vuokra johtuu nuoresta asuntokannasta enemmän kuin lyhyestä etäisyydestä keskustaan, ja tällainen esimerkki löytyy Kuusisaaren postinumeroalueelta 00340, jossa on ollut tarjolla runsaasti täysin uusia vuokra-asuntoja.

Edullisimmilla alueilla yksiöiden keskivuokra on hieman yli 20 euroa neliöltä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että edullisimmilla alueilla yksiön keskineliövuokrassa on yli kymmenen euron ero kalleimpien alueiden keskineliövuokriin! 30 neliön asunnossa kympin ero neliövuokrissa tekee 300 euroa kuukaudessa, mikä summautuu peräti 3 600 euroon vuodessa.

Edullisimmat alueet sijaitsevat kuitenkin jo selkeästi kauempana ydinkeskustasta. Tässä tilastossa edullisimpia alueita ovat Siltamäki, Tapulikaupunki, Mellunmäki, Tapaninvainio ja Puotila.

Kaksioiden neliövuokra edullisimmilla alueilla hieman yli 15 euroa kuukaudessa

Kaksioiden vuokratasoa tarkastellessa kalleimmiksi alueiksi nousevat nuoren asuntokannan alueet Kalasatamasta sekä Kaartinkaupunki. Kalasataman Kyläsaaressa kaksioiden keskimääräinen neliövuokra on 29,8 euroa.

Keskimäärin halvimmat alueet kaksion vuokraamiseen löytyvät Helsingin keskustasta Vantaalle päin mentäessä postinumeroalueilta 00710, 00970 ja 00760. Näillä Pihlajamäen ja Puistolan alueilla kaksion keskimääräinen neliövuokra jää noin 16 euroon. Edullisimpia alueita yhdistää sijainnin lisäksi myös niiden asuntokannan ikä, sillä niissä asuntojen rakennusvuodet painottuvat 1960-, 1970- ja 1980-luvuille.

Helsingin edullisimmat vuokrakolmiot löytyvät läheltä Vantaan rajaa

Neliövuokraltaan keskimäärin kalleimmat vuokrakolmiot sijaitsevat Kuusisaaressa, mutta sen jälkeen tilastossa nousee esiin kantakaupungin postinumeroalue 00130. Postinumeroalueen 00130 eli Kaartinkaupungin asunnot ovat vanhoja, jotkut jopa 1800-luvun lopulla rakennettuja.

Kuusisaaren kolmioihin verrattuna suuri ero on myös asunnon koossa: keskimääräinen vuokralle tarjottu kolmio oli Kaartinkaupungissa 117 neliömetriä, kun taas Kuusisaaren kolmioiden keskimääräinen asuinpinta-ala oli vain 55 neliömetriä. Tämä johtaa siihen, että kokonaisvuokraa vertaillessa Kaartinkaupunki on selkeästi keskimäärin kallein, sillä sen kolmioiden keskimääräinen kokonaisvuokra on huimat 3 035 euroa. Tämä on melkein kaksi tuhatta euroa enemmän kuin koko Helsingin alueen keskimääräisen kolmion kuukausivuokra.

Asuntojen vuokrat Helsingissä eri alueilla

Alla olevaan taulukkoon on koottu Vuokraovi.comin ilmoitusten pohjalta keskimääräiset neliövuokrat Helsingin eri postinumeroalueilla.

Kuten taulukosta huomaa, yksiön ja kaksion neliövuokran erotus on keskimäärin melkein 6 euroa. Asuntojen vuokrat Helsingissä ovat kohonneet hyvin korkealle erityisesti juuri yksiöiden kohdalla. Esimerkiksi Taka-Töölön postinumeroalueella 00250 yksiön ja kaksion keskimääräisissä vuokrissa on 7,8 euron ero. Jos on mahdollisuus asua kahdestaan kaksiossa, tulee se huomattavasti halvemmaksi kuin yksin yksiössä.

Löydät lisää vuokra-asumisen tilastoihin liittyviä juttuja täältä

Löydät Helsingin vuokra-asunnot täältä.

PS. Jos olet asunnon omistaja ja mietit asunnollesi sopivaa vuokratasoa, kokeile Vuokraovi.comin vuokralaskuria!

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Juttu on päivitetty toukokuussa 2023 uusimmilla vuokrahinnoilla.