Asuntokauppa kesällä 2022

Vuonna 2020 koronatilanteen alkaessa Etuovi.comin käyttäjämäärät, haut ja muut kysynnän mittarit nousivat harvinaisen korkealle pitkäksi aikaa. Vuonna 2021 Etuovi.comissa tehtiin ennätysmäärä hakuja myynnissä oleviin asuntoihin, vaikka myytävien kohteiden määrä oli aiempia vuosia matalampi. Kysynnän mittarit ovatkin pysytelleet edelleen korkeina muuttuneesta maailmantilanteesta huolimatta, joskin esimerkiksi hakujen määrä on laskenut edellisvuodesta.

Asuntojen myynti-ilmoitusten määrä pienessä kasvussa

Asuntokauppa on nyt pikkuhiljaa palaamassa normaalimpaan tilanteeseen kysynnän ja tarjonnan suhteen. Vielä tämän vuoden alussa Etuovi.comissa oli myynnissä vähemmän asuntoja kuin ikinä aiemmin vastaavina kuukausina (tarkastelujakso vuodesta 2015 alkaen). Kuitenkin nyt kesä- ja heinäkuussa asuntojen myynti-ilmoituksia oli edellisvuotta enemmän.

Heinäkuussa Etuovi.comissa julkaistiin 3 prosenttia enemmän myytävien asuntojen ilmoituksia kuin vuotta aiemmin, mutta selkeästi vähemmän kuin sitä aiempien vuosien heinäkuussa. Alueiden välillä on kuitenkin eroja, sillä esimerkiksi Päijät-Hämeessä julkaistiin heinäkuussa 20 prosenttia enemmän ja toisaalta Kainuussa julkaistiin 21 prosenttia vähemmän myytävien asuntojen ilmoituksia kuin vuotta aiemmin.

Käyttäjien määrä on pysynyt korkeana

Käyttäjien määrä pysyi heinäkuussa suunnilleen samalla tasolla kuin vuotta aiemmin ja kasvoi edelliseen kuukauteen eli kesäkuuhun verrattuna. Esimerkiksi viikolla 30 eli heinäkuun viimeisellä viikolla Etuovi.comissa vieraili edelleen reilusti yli miljoona käyttäjää (lähde: Google Analytics). Silloin Etuovi.comissa oli enemmän käyttäjiä kuin vuotta aiemmin vastaavalla viikolla, mutta vähemmän kuin vuonna 2020 vastaavalla viikolla.

Hakuja tehdään runsaasti, myös vahdit kertovat runsaasta kysynnästä

Omakotitalot ovat edelleen haluttuja ja niiden hakuja tehdään enemmän kuin muiden asuntotyyppien. Heinäkuussa omakotitalojen haut kasvoivat 3,5 prosenttia kesäkuuhun verrattuna, eli niiden kysyntä ei vieläkään näytä heikentyvän, vaikka esimerkiksi sähkölaskujen odotetaan kallistuvan. Vuoden takaiseen verrattuna myynnissä olevien asuntojen hakujen määrät ovat laskeneet jokaisessa asuntotyypissä, myös omakotitalojen suhteen.

Aktiivisia hakuvahteja oli heinäkuussa 12 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, ja heinäkuussa tehtiinkin runsaasti uusia hakuvahteja. Hakuvahdit kertovat sellaisesta kysynnästä, johon ei juuri silloin ole löytynyt sopivaa ostettavaa asuntoa tai asunnon ostamista suunnitellaan jostain muusta syystä vasta myöhemmin. Hakuvahdin asettaminen onkin hyvä tapa tutustua itseään kiinnostavien asuntojen tarjontaan pidemmällä aikavälillä.

              Tallenna uusi haku tai tee vahti

  1. Tee haluamasi haku ja tallenna se hakutuloslistauksessa tai karttanäkymässä.
  2. Valitse Tallenna haku-näkymästä haluamasi vahtiviestin lähetystiheys.
  3. Valitse haluatko tiedon myös vahtiin osuvien kohteiden asuntoesittelyajoista.

Kesämökkejä on ollut tarjolla aiempaa vähemmän

Heinäkuussa Etuovi.comissa oli 15 prosenttia vähemmän myytäviä loma-asuntoja kuin vuotta aiemmin. Tänä vuonna mökkien myynti-ilmoitusten määrä kasvoi selkeästi vasta toukokuun aikana, kun aiemmin mökkien myyntisesonki on alkanut jo huhtikuussa. Voi olla, että tänä vuonna myöhäinen ja runsasluminen talvi viivytti myynti-ilmoitusten tekoa, mutta muutenkin mökkejä on laitettu myyntiin selkeästi aiempia vuosia vähemmän. Tarjonnan vähyys näkyy luultavasti mökkien kauppojen lukumäärän vähenemisenä.

Voit seuranta asuntokaupan tarjontaan liittyviä tilastoja Etuovi.comin asuntomarkkinat-sivulta.