Asuntomessualueelle rakentuva Merenrantojen koti on kunnianosoitus Loviisalle – ”Sukuni muutti Loviisaan 120 vuotta sitten”

Helsinkiläisten Julius ja TiinaJosefina Merenrannan perheen uusi koti rakentuu parasta aikaa Loviisan Kuningattarenrannan asuntomessualueelle. Merenrannalla olevalle tontille kohoaa yksikerroksinen, muoviton ekopuutalo, jossa on muun muassa kolme makuuhuonetta, sauna, autokatos ja latauspaikat sähköautoille.

Talossa on samat ominaisuudet ja hyödyt kuin hirsitalossa, ja sen rakennusprosessissa ei tarvitse käyttää ollenkaan muovia. Talo pyritäänkin rakentamaan mahdollisimman ekologisesti, Tiina-Josefina kertoo.

Talon arkkitehtina sekä pääsuunnittelijana toimii Plusarkkitehtien toimitusjohtaja ja arkkitehti Jani Lahti. Cabin Havsstrand -niminen koti on saanut inspiraationsa vuosisadan puolivälin modernismista, ja sen muotoilu on ajatonta.

Julkisivuun tulee pystylaudoitus ja talon julkisivun väri valitaan perinnevärikartan pohjalta. Pyrimme kunnioittamaan rakentamisvalinnoissa Loviisan henkeä ja rakentamaan talon, joka istuu kaupungin tyyliin, Tiina-Josefina sanoo.

Talo huokuu voimakasta symmetriaa ja siellä on käytetty paljon horisontaalista viivaa. Kadulle päin talo on suojaisa mutta meren suuntaan Loviisanlahdelle koko talon sivu on käytännössä pelkästään lasia, Julius kertoo.

Etupihalle on tulossa kivetys sekä pieni istutusalue. Merelle päin avautuvan takapihan Merenrannat suunnittelevat pitävänsä mahdollisimman luonnonmukaisena. Talon annetaan ”hukkua” tontilla olevien puiden sekaan, jotta vastarannalle näkymä säilyisi lähes entisellään.

Olemme kaivaneet esiin tontilla olevaa kalliota. Vaaleanpunaiseen taittava graniitti on upea vastaväri vihreälle väriskaalalle, Julius sanoo.

Merenrannat sisustavat kotinsa yhdistelemällä uutta ja vanhaa. Sisustus on osoitus siitä, kuinka myös vintagekalusteilla voi tehdä modernin ja ajattoman kodin.

Hankimme osan irtokalusteista vintageliikkeestä. Nykyinen asuntomme on sisustettu 50–60-luvun funktionaaliseen tyyliin: sisustus on vähäeleinen mutta elegantti, Julius kertoo.

Sisustuksemme kuvastaa hyvin sitä, mikä on mielestämme yksi Loviisan parhaista puolista. Kun jokin asia on tehty joskus hyvin, se voi olla edelleen toimiva ja viehättävä – oli kyseessä sitten huonekalu tai kaupunki, Tiina-Josefina sanoo.

Alkukesästä tontilla aloitettiin maatyöt, ja syyskuun mittaan paikalle rakennetaan perustukset. Talopaketti saapuu lokakuussa ja nousee tontille parissa viikossa.

Emme malta odottaa, että pääsemme nauttimaan auringonlaskuista uudessa kodissamme. Ne ovat paikalla aivan mielettömän kauniita, Tiina-Josefina sanoo.

Sukua jo 120 vuotta Loviisassa

Merenrannat tekivät korona-ajan pitkiä aikoja etätöitä Tiina-Josefinan vanhempien kakkosasunnolla Loviisassa. Kaupunki on Tiina-Josefinalle jo lapsuudesta rakas, mutta etätyöskentelyn aikana myös Julius rakastui merelliseen Loviisaan.

Ihastuin paikkaan niin paljon, että halusin meidän menevän siellä naimisiin, Julius sanoo.

Saimme paikallisilta paljon apua hääjuhlien järjestämisessä. Oli myös mahtavaa, että kaikki juhlien tarpeelliset palvelut ja paikat, kuten kampaaja, kukkakauppa ja kirkko olivat tosi lähekkäin, Tiina-Josefina sanoo.

Kun Tiina-Josefinan vanhemmat myivät kakkosasunnon keväällä 2021, tuntui Merenrannoista siltä, että  jotain tärkeää jäi puuttumaan. He alkoivatkin heti tutkia esimerkiksi Etuovi.comin tarjontaa mökeistä Loviisassa.

Pariskunta keskusteli paljon myös asuntomessualueesta Tiina-Josefinan vanhempien kanssa, joilta he saivat intoa ja kannustusta.

Hakemuksen jättämiseen oli vain kuukausi aikaa, mutta teimme kovasti töitä sen eteen. Meillä oli alusta asti vahva visio talosta, joka onneksemme istui erinomaisesti arkkitehti Jani Lahden tyyliin. Tontti oli yksi alueen haetuimmista, joten olimme lähes sanattomia, kun saimme tiedon valinnasta, Julius kertoo.

Asuntomessuvuonna tulee kuluneeksi tasan 120 vuotta siitä, kun sukuni muutti aikanaan Loviisaan, ja kaupunki onkin tuntunut aina kodilta, Tiina-Josefina sanoo.

Julius ja Tiina-Josefina Merenranta odottavat innolla muuttoa Loviisaan.

Lue lisää: Loviisan Kuningattarenrannan huipulle kohoaa espoolaisperheen ”Kruunu” – ”Nyt jo lämmin ja kotoisa fiilis uudesta kotikaupungista”

Yhteisöllisyys, luonto ja tunnelma viehättävät

Merenrannat pitävät Loviisassa etenkin kaupungin lämpimästä ja yhteisöllisestä tunnelmasta.

Täällä lähes kaikki tuntevat toisensa, ja esimerkiksi palveluiden kautta moni loviisalainen tulee nopeasti tutuksi, sillä Loviisassa on paljon paikallisia yksityisyrittäjiä, Tiina-Josefina sanoo.

Myös se, että lähes kaikki palvelut ovat kävelymatkan päässä on mukava muutos julkisella liikenteellä liikkumiseen verrattuna, Julius jatkaa.

Merenrannat ovat jo tutustuneet Kuningattarenrannan uusiin naapureihin ja jakaneet muun muassa kokemuksensa kodin rakennuttamisesta heidän kanssaan. Yhteisö tuntuu samanhenkiseltä ja avuliaalta.

On mahtavaa, ettei alue jää keskeneräiseksi kun muutamme. Kaikki kaupoista kahviloihin ja leikkipuistoihin asti on mietitty valmiiksi ja toiminnassa muuton aikaan, Julius sanoo.

Loviisan ulkoilumaastot ovat myös tarjonneet perheelle upeita kokemuksia luonnossa liikkumiseen. Lisäksi ympäryskylät ja alueet ovat viehättäneet Merenrantoja.

Meren läsnäolo on myös tärkeää, sillä olemme aina asuneet meren läheisyydessä niin täällä Suomessa kuin ulkomaillakin. Meri rauhoittaa mieltä ja sen äärettömyys tuo symbolista arvoa. Lisäksi se sopii sukunimeemme täydellisesti, Julius summaa.

Loviisan Kuningattarenranta loppukesällä 2022. Kuva: Harri Hellstrand.

Asuntomessut 2023 Loviisan Kuningattarenrannassa

  • Loviisan Kuningattarenranta on Loviisanlahden ja Saaristotien väliin rakentuva uusi asuinalue, jossa järjestetään asuntomessut 7.7. –6.8.2023.
  • Alueelta aukeavat upeat näkymät sekä merelle että vastarannalla sijaitsevaan Loviisan historialliseen vanhaan kaupunkiin ja harjumaisemaan.
  • Messuilla on kolme teemaa: valaistuksella on väliä, merellä on merkitystä sekä asunto on enemmän kuin koti. Teemat näkyvät muun muassa niin, että kodeista suunnitellaan meren rannalla olevia keitaita, valaistuksessa otetaan ympäröivä luonto huomioon ja meren hyvinvoinnista pidetään huolta.
  • Suunnittelussa sitoudutaan parhaan saatavilla olevan teknologian mukaiseen käyttäjälähtöiseen ja älykkääseen rakentamiseen sekä monipuoliseen moderniin rakentamiseen.
  • Kuningattarenrannassa myynnissä olevia kohteita voi seurata Etuovi.comista sekä alueen Facebook ja Instagram -tileiltä. Tarjolla on esimerkiksi koteja kelluvien talojen korttelista, rivitaloasuntoja, kerrostaloasuntoja ja paritaloja. Merellisessä ympäristössä on pienvenelaituri, ja suunnitelmissa on kelluva uima-allas saunoineen ja kahvila-ravintola.
  • Merellisen maiseman vastapainona ovat alueen laaja Kruunupuisto ja Gröna Uddenin tammimetsä. Puistossa voi viettää piknikiä vanhojen peruskivien äärellä ja ihastella vanhaa valaistua tammea. Pitkospuut tarjoavat valaistun reitin tulvaniityllä. Lisäksi Loviisanlahden yli rakennetaan läntisen ja itäisen rannan yhdistävä ponttonisilta.
  • Loviisa on viihtyisä, vajaan 15 000 asukkaan pikkukaupunki Suomenlahden rannalla itäisellä Uudellamaalla. Luonnon ympäröimässä merenrantakaupungissa on kaikki tarvittavat palvelut lähellä. Kaupunki sijaitsee moottoritien lähellä ja tarjoaa mahtavat puitteet etätyöskentelyyn.
  • Julius ja Tiina-Josefina Merenrannan kodin rakentumista voi seurata Instagramissa tililtä @Cabinhavsstrand.
  •  

 Tutustu tarkemmin Loviisaan ja Asuntomessuihin 2023!