Ellen rakensi unelmiensa saunatuvan järven rannalle: ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”

Kaupallinen yhteistyö

Ellen Puolakanaho osti Metsähallitukselta rantatontin Hyrynsalmelta, Hyrynjärven rannalta vuonna 2017. Viime kesänä tontille nousi unelmien saunatupa, muuta ei tarvitakaan, sillä Ellen on hankkinut paikan ennen kaikkea uimista varten.

Ensimmäiseen rakennusprojektiin ryhtyminen tuntui Ellenistä hurjalta, mutta hän ei ole katunut hetkeäkään.

Mietin kyllä pitkään haluanko tätä todella ja uskallanko lähteä rakennusprojektiin, Ellen sanoo. Olen kuitenkin ollut aina kiinnostunut rakentamisesta ja käynyt vuosittain mm. asuntomessuilla, joten jotain tietämystä oli, Ellen kertoo.

Kotona olen tehnyt pientä remonttia, mutta isommat työt olen teettänyt ammattilaisilla. Mottona on ollut, että ”se mikä tehdään, tehdään kunnolla”, Ellen jatkaa.

Minkälaisen mökin haluan?

Jo tonttia ostaessa Ellen tutki, mitä siihen saa rakentaa. Asemakaavasta selvisi, että viidentoista metrin päähän rannasta saa rakentaa 30 neliön saunamökin. Se riitti hänelle hyvin, sillä koti on lähellä ja paikka on rentoutumista ja saunomista varten.

 Halusin käydä täällä ympäri vuoden saunomassa ja kahvittelemassa. Yövyttyä tulee harvemmin, sillä kotiin on vain reilut viisi kilometriä. Saunasta voi ajella autolla sinne vaikka yöpaita päällä, Ellen kertoo

Mökin tärkein kriteeri oli, että sen on oltava talvilämmin ja rakenteiltaan terve.

Halusin paljon ikkunapinta-alaa järvelle, jotta järvimaisema tulisi hyvin esille. Suuret ikkunat tuovat tupaan myös valoa ja tilan tuntua. Myös korkea huonetila tuo väljyyttä. Saunastakin halusin tilavan ja näkymän järvelle, Ellen selvittää. Mökin toimittaja, Kontio, oli hyvänä apuna suunnittelussa.

Mökin sisustusta Ellen suunnitteli pitkälle valmiiksi jo edellisenä syksynä, että rakennusaikana olisi mahdollisimman vähän mietittävää.

Sisäseinät päätin käsitellä hirsivahalla, jonka sävy on nimeltään Tuomenkukka. Hirren kuviointi tulee sen alta hyvin esille. Hirsi sinällään on mielestäni niin kaunis, etten halua seinille mitään tauluja tai ryijyjä. Hirsimökin lattiamateriaaliksi ei mielestäni sovi mikään muu kuin parketti ja parketti tänne tuli. Se sopii hyvin hirsiseinään, Ellen perustelee.

Parhaita valintoja on Ellenin mukaan ollut pönttöuuni, joka luovuttaa lämpöä nopeasti sekä varaa lämpöä ja on näpsäkkä sytyttää.

Lue myös: Haaveista totta: oma uimaranta ja mökkitontti läheltä kotia

Miten kaikki toteutetaan?

Lähes kaikkeen rakentamiseen pitää olla rakennuslupa, joka haetaan siitä kunnasta, missä rakentaminen on tarkoitus tehdä. Kunnissa on vähän erilaisia käytäntöjä rakentamisen suhteen. Käytännöt on kirjattu rakennusjärjestykseen, joka löytyy kunnan kotisivuilta.

Rakennuslupahakemuksessa piti olla tarkat piirustukset, jotka sain mökkivalmistajalta eli Kontiolta sekä tietoja sähköstä ja vesi- ja viemärijärjestelmästä, Ellen kertoo. Suunnitelmien valmistuttua hain rakennusluvan sähköisesti Lupa.fi palvelusta.

Rakennuslupahakemukseen tarvittiin liitteeksi myös asemapiirros. Sen teki minulle vastaava työnjohtaja, jonka olin varannut projektiini jo hyvissä ajoin, Ellen kertoo.

Jokaisella työmaalla, jolla vaaditaan rakennuslupa tai muu viranomaisen toimesta vaadittava valvonta, onkin oltava vastaava työnjohtaja. Rakennustyötä työmaalla ei saa aloittaa ilman hyväksyttyä vastaavaa työnjohtajaa. Työnjohtaja kannattaa valita jo suunnitteluaikana.

Kirvesmiehenkin varasin jo vuotta aiemmin. Hän oli työskennellyt tuttavani luona ja oli osoittautunut taitavaksi ja luotettavaksi. Sen jälkeen uskalsin ostaa mökkipaketin

Ellen neuvoo selvittämään ensin itselleen tarkasti mitä tahtoo ja allekirjoittamaan kauppasopimuksen vasta sitten kun kaikki asiat on varmistettu. Mahdollisesta lisätyöstä kun kertyy helposti ylimääräisiä kustannuksia.

Minulla kaikki sujui hyvin tehtyjen suunnitelmien mukaan, eikä muutoksia tarvinnut tehdä. Kontiolta tuli hyvissä ajoin tietopaketti, jossa kerrottiin kaikki huomioon otettavat asiat ennen mökkipaketin toimitusta, Ellen kertoo.

Päivääkään en ole tätä tonttia ja mökkiä katunut, Ellen toteaa. Erityisen onnistuneeksi valinnaksi ovat osoittautuneet isot lattiaan asti yltävät ikkunat, pönttöuuni sekä tilava sauna.

Ellenin vinkit mökin rakentamiseen:

  • Ole ajoissa liikkeellä
  • Älä pidä kiirettä
  • Suunnittele rauhassa
  • Mieti todella minkälainen tarve mökille on. Käytetäänkö sitä ympäri vuoden vai onko se pelkässä kesäkäytössä ja minkä verran tarvitaan yöpymispaikkoja?
  • Minkälaisia mukavuuksia haluat mökille?

Haaveiletko sinäkin omasta mökistä järven rannalla? Katso, minkälaisia rantatontteja Metsähallituksella on tarjolla tällä hetkellä!