Eräoppaaksi opiskeleva insinööri Noora muutti luonnon perässä Kouvolaan – ”Olen tehnyt töitä laavulla ja riippumatossa”

Pari vuotta sitten Espoossa varttunut ja Kotkaan muuttanut Noora Liljanto, 32, alkoi miettimään, minne hän haluaisi asettua asumaan pidemmäksi aikaa. Hän alkoi tutkimaan eri vaihtoehtoja Kymenlaaksossa.

Pystyn tekemään töitäni mistä vaan, mutta halusin, että pääsen kätevästi kulkemaan tarvittaessa toimistolle Helsinkiin ja Joensuuhun. Lisäksi minulla oli ollut pidempään olo, että kaipaan arkeeni enemmän ulkoilua, joten yhtenä kriteerinä kodille oli kävelymatka veden äärelle, Liljanto sanoo.

Täydellinen koti löytyi Kouvolan Kuusankoskelta rivitalosta, joka on lähellä Kymijokea ja luontopolkuja. Liljanto työskentelee insinöörinä IT-alan yrityksessä ja tekee töitä kotoa käsin. Pari kertaa kuussa hän matkustaa toimistolle Helsinkiin tai Joensuuhun tai tekee työmatkan.

Pääsen kotoa metsään, luontopolulle tai veden ääreen nopeasti. Kulkuyhteydet juna-asemalle ovat myös hyvät, Liljanto kertoo.

Intohimo retkeilyyn innosti eräoppaaksi

Muutettuaan Kouvolaan Liljanto alkoi pikkuhiljaa lisäämään retkiä lähiluontoon arjessaan. Hän tajusi, etteivät retket vaadikaan niin paljoa, kuin hän oli ajatellut. Liljannon arkeen kuuluu nykyään töiden lisäksi paljon ulkoilua kuten retkeilyä, pyöräilyä ja polkujuoksua.

Moni yleensä ajattelee, että retkeilemään täytyy mennä Lappiin asti, ja siihen täytyy käyttää paljon aikaa ja rahaa. Toissa kesänä menin ensimmäisen kerran soutuveneellä Kymijoella olevaan lähisaareen ja yövyin siellä riippumatossa. Palasin aamuksi kotiin ja aloitin työpäivän. Sillä reissulla jotakin ajatuksissa loksahti ja tajusin, että kuka tahansa pystyy tekemään tällaista, Liljanto kertoo.

Liljanto on käynyt muun muassa Lappalanjärvellä ”riippumattoilemassa”. Kuva: Noora Liljanto

Liljanto oli jo pitkään kaivannut myös työtä, jota voi tehdä ulkona. Oivalluksen myötä hän innostui aloittamaan eräoppaan opinnot Eräkarkussa Sastamalassa. Hän on opiskellut ammattiin vuoden.

Tulevaisuudessa haluaisin tehdä osa-aikaisesti asiantuntijatöitä ja sen rinnalla tarjota matalan kynnyksen eräopaspalveluita.

Liljanto on luonut Instagram-tilin @taukoulkona, jossa hän jakaa erilaisia vinkkejä ulkoiluun kuten 50 tapaa tauottaa arkea lähiluontoa hyödyntäen. Tilillä hän kertoo retkistään ja välittää hyvää fiilistä, jota retkeillen voi kokea.

Perustin tilin siksi, että reiteistä löytyy paljon kirjallisia kuvauksia, mutta ei tarpeeksi tietoa esimerkiksi aloittelijoille.

Töitä kotona, matkalla ja laavulla

Etätyöpäivät Liljanto aloittaa usein aamuseitsemältä kotona. Päivät ovat usein täynnä palavereja.

Pyrin käymään kerran päivässä ulkoilemassa. Joskus lähden ulos palaverin ajaksi kävelemään tai pyöräilemään. Hakeudun usein Kymijoen varrelle.

Tarkkuuden ja yksityiskohtien viilaamisen lisäksi insinöörin työ vaatii innovointia ja luovuutta. Ne pääsevät parhaiten valloilleen luonnossa.

Olen tehnyt töitä laavulla ja riippumatossa. Suunnittelen etukäteen työni niin, että teen luonnossa luovuutta vaativia tehtäviä esimerkiksi uuden ideointia, ongelmanratkaisua tai kirjoittamista. Tosin onnistuu sieltä palaveritkin: ikinä ei ole ollut ongelmia nettiyhteyden kanssa, Liljanto kertoo.

Luovat ideat lähtevät parhaiten lentoon ulkona. Kuva: Noora Liljanto.

Kuusankoskelta juna-asemalle pääsee hyvin linja-autolla tai pyörällä. Työmatka kotiovelta Helsingin toimistolle kestää kaksi tuntia, Joensuuhun neljä tuntia. Matka-ajan Liljanto hyödyntää töiden tekemiseen.

Opinnot sujuvat niin ikään mistä tahansa lukuun ottamatta lähipäiviä. Niitä varten Liljanto matkustaa Sastamalaan.

Opintojen ja työn sovittaminen keskenään vaatii suunnitelmallisuutta.

Opinnot kestävät kolme vuotta, joten kiireinen elämänvaihe on väliaikaista. Tällainen elämäntyyli vaatii kuitenkin myös joustavan työnantajan ja koulun. Vaikka tämä on melko raskasta, uuden ja mielenkiintoisen asian oppiminen on antoisaa ja ihanaa.

Vapaalla jalkapalloa ja vapaasukellusta porukalla

Kouvolaan muuttamisen jälkeen Liljanto aloitti kaksi harrastusta: jalkapallon ja vapaasukelluksen. Hän on löytänyt uusien lajien lisäksi uusia ystäviä.

Ystäväni kutsui minut treeneihin ja liityin paikalliseen jalkapalloseuraan FC Pakarat. Porukka on todella kiva ja pääsin siihen hyvin mukaan.

Sukellusseura Vesikkoihin liityin laittamalla heille sähköpostia, että olen kiinnostunut lajista. He ottivat aloittelijan lämpimästi vastaan ja auttoivat minut alkuun. Treenaamme porukalla uimahallissa ja teemme retkiä Kouvolan järville.

Parasta Kouvolassa ovat Liljannon mielestä luontopolut, joihin kaupunki on satsannut. Hänen mukaansa uusia reittejä on tehty paljon ja vanhoja kunnostettu paremmiksi.

Jos haluan vauhdikkaampaa menoa, suuntaan polkujuoksemaan metsään. Veden äärellä taas on mukava rentoutua ja rauhoittua, Liljanto summaa.

Kouvolan luontopoluilla on hyvät taukopaikat. Luontopolulla voi viettää esimerkiksi vappua! Kuva: Noora Liljanto

Kysy kouvolalaiselta arjen järjestelyistä tai parhaista retkikohteista

Noora Liljanto kuuluu Kouvolalain kertoo -verkostoon. Kaupungin ylläpitämässä verkostossa on mukana paikallisia eri puolilta Kouvolaa. Heille voi kesällä 2022 jättää sähköisesti kysymyksen kuka vain Kouvolassa asumista pohtiva ja kuulla, miten itselle tärkeät asiat ja oman näköinen elämä onnistuisi Kouvolassa.

Minulta voi kysyä esimerkiksi siitä, miten tauottaa omaa hektistä arkea, miten arkeen voi saada luontokokemuksia ja miten etätyöt onnistuvat kotoa käsin. Neuvon mielelläni, minne kannattaa mennä ulkoilemaan, mitä retkelle tarvitsee mukaan ja annan vinkkejä lähiluonnon hyödyntämiseksi.

Tutustu kouvolalaisiin, kaupungissa asumiseen ja jätä kysymyksesi osoitteessa kouvola.fi/nakoisesipaikka.