Haluatko asunnostasi parhaan mahdollisen hinnan? Älä tuijota välityspalkkiota välittäjää valitessasi

Kaupallinen yhteistyö

Kun on aika myydä asunto, on ensimmäinen askel kutsua kylään alan ja alueen tunteva kiinteistönvälittäjä. Mihin kaikkeen välittäjän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?

Pääkaupunkiseudun suurinta ja menestyksestään palkittua Kiinteistömaailma-yritystä Espoon Kodit Oy:tä luotsaavat Päivi ja Hannu Salo tietävät onnistuneiden asuntokauppojen reseptin; he kannustavat kiinnittämään välittäjän valinnassa huomiota kokonaisuuteen pelkän välityspalkkioiden vertailun sijaan. Kun asunnosta haetaan parasta mahdollista hintaa, kannattaa välityspalkkion suuruuden sijaan kiinnittää huomiota siihen, mitä rahalla saa. Halvimman välityspalkkion valitseminen voi tulla lopulta kalliiksi.

Meillä on valtava määrä keinoja tienata välityspalkkiomme, alkaen siitä ensimmäisestä arviokäynnistä. Kun keskustelee alueen ja markkinan tuntevan välittäjän kanssa, saa kullanarvoisia vinkkejä siihen, miten asunnon myynti kannattaa hoitaa. Meidän arvojemme ytimessä on, että aina haetaan asiakkaan parasta – eli sitä parasta hintaa, Hannu kertoo

Miten asunnosta saadaan paras mahdollinen hinta?

Kun halutaan saada asunnosta mahdollisimman hyvä hinta, ovat onnistunut hinnoittelu, oikean kauppatavan valinta ja välittäjän neuvottelutaidot avainasemassa.  Kauppatapa valitaan tapauskohtaisesti, mutta Hannu kertoo, että todella usein parhaaseen tulokseen päästään tarjouskaupan avulla:

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kuumassa asuntomarkkinassa paras kauppatapa on usein tarjouskauppa, sillä hinnat nousevat nyt enemmän kuin kukaan välittäjä uskaltaa arvioida. Varsinkin Helsingissä ja Espoossa hinnat kohoavat huomattavan helposti meidän arvioitamme ja tilastoja korkeammiksi.

Tarjouskaupan parhaisiin puoliin kuuluu se, että sen avulla kaupankäynti on läpinäkyvää kaikille osapuolille ja välittäjä pystyy palvelemaan sekä myyjää että ostajia laadukkaasti. Asuntoa ehditään esitellä kaikille halukkaille kiinnostuneet saavat varmuudella tiedon tarjouskaupan etenemisestä. Tehdyt tarjoukset ovat avoimesti näkyvillä ja kaksi vuorokautta voimassa, mikä antaa sekä myyjälle että ostajalle aikaa harkita liikkeitään. Lue lisää Tarjouskaupasta!

Salot kertovat konkreettisen esimerkin, jossa kiteytyy hyvän kiinteistönvälittäjän ja oikein valitun kauppatavan tuoma arvo:

Espoon Tapiolassa sijaitseva omakotitalo oli päätetty myydä ja kiinnostuneita ostajiakin oli löytynyt sosiaalisen median kautta. Hinnaksi oli alustavasti päätetty 550 000 euroa. Onneksi vielä ennen myyntiä paikalle päätettiin pyytää Etu-Töölön Kiinteistömaailmasta alueen tunteva välittäjä, tämä nimittäin totesi suunnitellun pyyntihinnan olevan pahasti pielessä. Talo laitetettiin myyntiin tarjouskaupalla 600 000 euron lähtöhinnalla ja runsaan kysynnän ansiosta hinta kohosi lopulta 672 000 euroon. Lisäksi ennen myyntiä vanhaan, teknisesti haastavaan kohteeseen teetettiin asianmukaiset kuntotarkastukset asuntokaupan jälkeisten reklamaatioiden välttämiseksi. Myyjä sai talostaan huippuhinnan ja turvallisen asuntokaupan. Muutaman prosentin välityspalkkio on pieni hinta kaikin tavoin odotukset ylittävästä lopputuloksesta.

Saattaa tuntua houkuttelevalta myydä asunto ”tiskin alta” laittamatta sitä julkiseen myyntiin tai ennen ensiesittelyä, mutta paras hinta saadaan, kun asunto laitetaan avoimesti markkinoille ja annetaan kysynnän ja tarjonnan lain hoitaa tehtävänsä.

Näin tunnistat hyvän kiinteistönvälittäjän

Asuntokaupassa kysymys on isoista asioista – arvokkaimmasta ja todennäköisesti myös rakkaimmasta omaisuudestasi. Hyvä kiinteistönvälittäjä seisoo rinnallasi asunnonvaihdon joskus jännittävissäkin käänteissä ja valjastaa asiantuntemuksensa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Haluatko halvimman palkkion vai eniten nettorahaa lompakkoon, kehottaa Hannu miettimään. Asiantuntijuudesta, neuvottelutaidosta ja taustaorganisaatiosta on huippuvälittäjä tehty. Ammattitaidosta kannattaa maksaa kaikilla aloilla, olipa kyse putkimiehestä, lakimiehestä, kirurgista, näön korjauksesta tai kiinteistönvälityksestä.

Salot listaavat asioita, joihin välittäjää valitessa kannattaa kiinnittää huomiota:

Suosittelut

Löytyisikö tuttavapiiristäsi kokemuksia hyvistä välittäjistä? Palautteita löytyy usein myös välitystoimistojen nettisivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Alueen tuntemus ja kokemus

Minkä verran välittäjä on tehnyt kauppaa ja minkälaisia asuntoja hän on myynyt alueeltasi esimerkiksi viimeisen vuoden aikana?

Ilmoitusten laatu 

Käy läpi välittäjällä myynnissä olevien kohteiden ilmoitukset ja kiinnitä huomiota kädenjälkeen. Onko kuvien ja muiden visuaalisten materiaalien laatuun panostettu, kerrotaanko esittelyteksteissä kohteista kattavasti?

Panostukset kohteen markkinointiin

Mitä markkinointikeinoja ja -kanavia välittäjällä on käytössä ja ovatko ne ajan hermolla? On tärkeää, että kohteesi saa laajan näkyvyyden, jotta markkinoilta saadaan paras hinta.

Käytössä olevat työkalut

Esimerkiksi Kiinteistömaailmassa käytössä on Yhteismyynti, eli oman välittäjän lisäksi apuna on laaja, kaikki ketjun välittäjät käsittävä myyntiverkosto. Jos uusi koti on vielä löytymättä, Kotihaku etsii Kiinteistömaailman valikoimasta toiveitasi vastaavat kohteet ja saat niistä tiedon 24 tuntia ennen ilmoituksen julkaisemista.

Huolellinen taustatyö

Hyvä välittäjä osaa ottaa huomioon kohteen tekniset ja rakenteelliset ominaisuudet ja ennaltaehkäisee asuntokaupan jälkeiset reklamaatiot esimerkiksi teettämällä kuntotarkastuksen ennen myyntiä.

Neuvottelutaito

Hyvä välittäjä palvelee sekä myyjää että ostajaa laadukkaasti ja varmistaa, että käytössä on oikea kauppatapa.

Luottamus ja henkilökemia

Asuntokaupassa on kyse sinusta ja omaisuudestasi, joten valitse välittäjä, jonka kanssa yhteistyö sujuu ja johon luotat. Hyvä välittäjä kuuntelee aidosti asunnonvaihtotarpeitasi ja kunnioittaa omaisuuttasi.

Välityspalkkion desimaalien vertailun sijaan kannattaa siis kiinnittää huomio isoon kuvaan – asunnon myynnissä tuhannen euron lisäpanostuksella voi olla kymmenien tuhansien eurojen nostava vaikutus lopulliseen hintaan.

Laita rohkeasti pyörät pyörimään – voit tehdä elämäsi asuntokaupat!

Jos asunnon myynti tuntuu yhtään ajankohtaiselta, kannattaa siihen ryhtyä, sillä nyt on äärimmäisen hyvä aika myydä ja asunnostaan voi saada elämänsä hinnan.

Vaikka uutta asuntoa ei olisi vielä löytynyt, normaaleilla vapautumisehdoillakin menee helposti puoli vuotta ennen kuin muutto tapahtuu. Tuossa ajassa useimmat löytävät sopivan asunnon ja asiat kyllä järjestyvät kun uskaltaa laittaa pyörät pyörimään, Hannu rohkaisee.

Espoon Kodit Oy:n huipputiimiin kuuluvat välittäjät palvelevat Espoonlahden, Etu-Töölön, Kirkkonummen ja Konalan Kiinteistömaailma-myymälöissä, sekä tuoreen laajentumisen myötä jatkossa myös Espoon Matinkylässä ja Raaseporissa (1.4. lähtien).