Inspiroivia tapahtumia ja merellinen luonto lähellä – 10 syytä ihastua Loviisaan

Kaupallinen yhteistyö

Haaveiletko oman kodin rakentamisesta yhteisölliseen pikkukaupunkiin tai päivittäisen kävelyretken tekemisestä meren äärelle? Itäisellä Uudellamaalla sijaitsevassa Loviisassa voi asua kodikkaassa kaupungissa tai kylässä maalaismaisemien ja merellisen luonnon ympäröimänä. Kaupungin asukkaat arvostavat myös toimivaa arkea ja lyhyttä matkaa pääkaupunkiseudulle.

Listasimme kymmenen ihastuttavaa asiaa Loviisassa asumisessa.

1. Harrastuksia veneilystä viulunsoittoon

Harrastatko veneilyä, patikointia tai jalkapalloa? Vai kiinnostaisiko sittenkin sarjakuvat, baletti tai viulunsoitto? Loviisassa olevien seurojen, järjestöjen sekä kansalaisopiston tarjoama lajivalikoima voi yllättää, sillä se on laaja ja monipuolinen. Harrastukset ovat lisäksi kohtuuhintaisia.

Koululaisille on monia urheilutapahtumia, uimakouluja ja ohjelmaa myös lomien aikana. Luovuuden voi päästää valloilleen niin Porvoonseudun musiikkiopistossa, Loviisan tanssiopistossa kuin Loviisan taidekoulussa.

Harrastamista varten ei tarvitse ajaa ympäriinsä pitkiä matkoja, vaan paikalle pääsee nopeasti vaikkapa pyöräillen lyhyiden ja turvallisten välimatkojen ansiosta.

2. Tilaa rakentaa oman näköistä elämää

Loviisassa on tilaa asua ja rakentaa oman näköistä elämää. Kaupunki myy ja vuokraa omakoti- ja pientalotontteja useilla alueilla sekä keskustassa että kylissä. Loviisanlahden rannalle keskustaan rakentuu myös uusi asuinalue Kuningattarenranta, jossa järjestetään Asuntomessut 2023.

Loviisan kaupunginosiin ja tarjolla oleviin tontteihin voi tutustua tarkemmin näppärän kartan avulla – klikkaa vain kartalta kiinnostavaa kohdetta.

3. Merellinen luonto lähellä

Loviisa sijaitsee Suomenlahden rannikolla, jossa merellinen ilmasto ja luonto ovat osa arkea. Asukkaana Loviisan rannoista, merivedestä, saaristosta ja kallioista voi nauttia joka päivä. Esimerkiksi Svartholman merilinnoitus, Loviisan vierasvenesataman punaiset puumakasiinit ja lukuisat uimarannat huokuvat merellistä tunnelmaa.

Loviisassa on lisäksi mahtavia luontopolkuja ja lähiliikuntapaikkoja. Tee kävelyretki, pyöräile tai juokse kokeillen myös uusia reittejä!

4. Viihtyisä ja idyllinen asuinympäristö

Yksi Loviisan ihastuttavimmista puolista on sen idyllinen ja monipuolinen asuinympäristö. Viihdyit sitten pikkukaupungin keskustassa tai pienemmässä kylässä, Loviisasta löytyy vaihtoehtoja jokaiselle.

Loviisan kaunis ja tiivis keskusta-alue tuntuu kokoaan isommalta kaupunkimaiseman ja historiallisen rakennuskantansa takia. Yli puolet kaupungin 15 000 asukkaasta asuu kyläkeskuksissa ja niiden ympäristössä maaseudulla. Esimerkiksi Strömforsin Ruukki, Koskenkylä ja Liljendal ovat suosittuja kyläkeskuksia.

Lue lisää Loviisan kylistä, joissa maalaisidylli, historia ja mukava, moderni elämä kohtaavat.

5. Kotien ovet avautuvat tapahtumissa

Kaupungin kodikkuutta lisäävät tapahtumat, joissa yhteisöllisyys ja asumisen inspiraatio yhdistyvät. Joka vuosi Loviisassa pääsee kurkistamaan esimerkiksi naapureiden koteihin ja puutarhoihin.

Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa paikalliset avaavat hurmaavien kotiensa ovet vierailijoille. Niin ikään talvella Loviisan Wanhan Ajan Joulukodit -tapahtumassa esitellään yksityisiä koteja jouluasussaan. Paikallisiin puutarhoihin tutustutaan Avoimet Puutarhat -tapahtumassa.

6. Hurmaavat ja monipuoliset koulut

Loviisan kaupungissa on yksi yhtenäiskoulu, yksi yläkoulu ja 11 alakoulua. Kaupungissa on lisäksi kaksi lukiota ja kaksikielinen kansalaisopisto. Päiväkodit ja oppilaitokset sijaitsevat elinvoimaisissa kulttuuriympäristöissä ja historiallisessa pikkukaupunkimiljöössä.

Loviisan koulut täydentävät kaupungin puutaloidylliä, sillä uusiin, puurakenteisiin kouluihin on satsattu. Esimerkiksi uudessa hirsirunkoisessa Koskenkylän koulukeskuksessa toimivat Koskenkylän koulu ja Forsby skolan. Lisäksi Loviisan keskustassa sijaitseva ruotsinkielinen yläaste, Lovisavikens skola, on niin ikään rakennettu puusta.

Etsitkö kotia Loviisasta? Loviisassa on myynnissä paljon ihania taloja tälläkin hetkellä, tutustu tarjontaan!

7. Elävää kulttuuria ympäri vuoden

Loviisassa kulttuuri on osa ihmisten arkea. Loviisan kulttuuripalvelut järjestää monipuolisia tapahtumia, juhlatilaisuuksia ja konsertteja ympäri vuoden. Picnic on the Beach, Liljendalpäivät, Kymijoki-päivä ja Pernaja-päivä  ovat osa vuoden tapahtumakalenteria. Erilaiset yhdistykset ja muut luovan alan toimijat järjestävät myös runsaasti ohjelmaa ja tapahtumia.

Loviisan kaupunginmuseo tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä jokaisena vuodenaikana. Entisajan rautaruukin toimintaan pääsee tutustumaan Strömforsin ruukin pajamuseossa, talonpoikais- ja käsityökulttuuriin Viirilän kotiseutumuseossa.

8. Hyvät kulkuyhteydet – maalla ja merellä

Loviisan sijainti on mitä loistavin. Kaupunki on alle 90 kilometrin päässä Helsingistä ja alle 50 kilometrin päässä Kotkasta. Kaupungin kautta kulkevat E18-pääväylä ja valtatie 6, joita pitkin pääsee hurauttamaan nopeasti vaikkapa pääkaupunkiseudulle.

Loviisaan kuuluu myös yli 900 neliökilometriä merivesialuetta ja kaupungissa on monta viehättävää järveä. Loviisan kaupungilla on yhteensä noin 550 vuokrattavaa laituripaikkaa, kahdeksassa eri paikassa. Vierasvenesatamista löytyy lisäksi vierasvenepaikkoja.

9. Lämminhenkinen ja tiivis yhteisö

Olit sitten paluumuuttaja tai suuntaamassa uudelle paikkakunnalle, Loviisassa on mahdollista juurtua osaksi monia yhteisöjä. Kaupungin asukkaat ja yrittäjät ovat aktiivisia ja osallistuvia. Yhteisöllisyys korostuu ja näkyy lukuisissa tapahtumissa, tiiviissä kyläkeskuksissa ja monipuolisissa kulttuuri- ja vapaa-aikatoiminnassa.

Miltä yhteisöllinen elämä näyttää Loviisan idyllisessä Sarvilahdessa, merellisessä Valkossa tai keskustan Rauhalassa? Lue Pikkukaupunki-lehdestä paikallisten kokemuksista! 

10. Palvelut ruotsiksi ja suomeksi

Loviisa on tunnettu elävästä kaksikielisyydestä. Kaupungin asukkaista noin 55 prosenttia puhuu äidinkielenään suomea, 42 prosenttia ruotsia. Esimerkiksi kahviloissa ja kaupoissa voi asioida niin suomeksi kuin ruotsiksi ja opetusta järjestetään molemmilla kielillä alakoulusta kansalaisopistotason opintoihin.

Voisiko Loviisa olla sinun tuleva kotisi? Jatka tutustumista Suomen parhaaseen pikkukaupunkiin Loviisan omilla sivuilla!