Juuli ja Ossi löysivät Loviisasta kaiken haluamansa – merenrantatontille valmistuu perheen unelmien koti

Vuosi sitten espoolaiset Nakarit olivat tehneet spontaanin päätöksen rakentaa omakotitalo Asuntomessualueelle Loviisaan. Mitä heille kuuluu nyt?

Kun Loviisaan Asuntomessualueelle omakotitaloa rakentavat Juuli ja Ossi Nakari reilu vuosi sitten kertoivat suunnitelmistaan, ei kauppoja oltu vielä tehty eikä maatöitä aloitettu.

Nyt perheen merenrantatontilla on talo pystyssä ja katto sen päällä. Seuraavaksi aletaan asentaa ikkunoita ja lattioita.

Asumispinta-alaa Kruunu-nimisessä talossa on yhteensä 210 neliötä, kun mukaan lasketaan myös rannan saunarakennus, leikkimielisesti “anopin maja”.

Saunarakennuksessa voimme majoittaa ja kestitä vieraita, katsoa elokuvia ja tehdä etätöitä. Voimme myös itse lähteä sinne retkelle yöpymään, Nakarit kertovat.

Pientä hienosäätöä on jouduttu tekemään matkan varrella, mutta arkkitehti Virve Rosbergin suunnitteleman talon isot linjat ovat pysyneet samoina. Tärkeää apua on ollut siitä, että pääurakoitsijana toimii Juulin isän Hannun ja sedän Pekan yritys.

Olemme aiemmin rakentaneet puutalon helpolle tasamaatontille. Kivitalon rakentaminen jyrkälle rinnetontille on hitaampaa ja siinä on omat vaiheensa. Monta asiaa tulee mieleen vasta kun on paikan päällä katselemassa maisemia, kertoo Ossi.

Kruunu valmistuu toukokuun loppuun mennessä, ja heinäkuusta lähtien kävijät pääsevät tutustumaan taloon Loviisan Kuningattarenrannassa. Muutto Nakareilla ja heidän parivuotiaalla lapsellaan on edessä Asuntomessujen päätyttyä.

Lue lisää: Loviisan Kuningattarenrannan huipulle kohoaa espoolaisperheen ”Kruunu” – ”Nyt jo lämmin ja kotoisa fiilis uudesta kotikaupungista”

Millaista on asua Loviisassa?

Isoimman elämänmuutoksen Nakarit ovat jo tehneet: perhe muutti heinäkuun lopulla Espoosta Loviisaan odottamaan talon valmistumista. Kaikki ovat viihtyneet uudessa kotikaupungissa.

Nakarit asuvat tällä hetkellä kerrostaloasunnossa Loviisan keskustassa. Jopa Ulla-koira on sopeutunut muutokseen mutkattomasti.

Olemme kiertäneet leikkipuistoja lapsen kanssa, syöneet Loviisan ihanissa ravintoloissa ja lenkkeilleet koiran kanssa, kertoo Juuli.

Nakarien perheeseen kuuluvat Juulin ja Ossin lisäksi 2-vuotias Eeli ja Ulla-koira.

Ossin mukaan kumpikaan heistä ei varsinaisesti tuntenut itseään espoolaisiksi. Se oli vain paikka, jossa heidän talonsa sijaitsi ja josta käsin käytiin töissä pääkaupunkiseudulla.

On ollut hauska huomata, että Loviisassa olemme enemmän kaupungissa kuin Espoossa. Kaikki palvelut ovat lähellä ja liikkuminen on helpompaa, sanoo Ossi.

Pariskunta ei edes harkinnut etänä rakentamista, sillä tontilla riittää siivottavaa ja pian myös lumitöitä. Työmaalla näkee omin silmin projektin etenevän.

Juuli kertoo perheen löytäneen Loviisasta kaiken sen mitä he halusivatkin – maltillisen välimatkan päässä pääkaupunkiseudulta.

Espoossa ihmisiin ei tutustunut yhtä helposti, mutta täällä juttelemme monille tuntemattomille paikallisille koiran kanssa liikkuessa. Kukkakauppias saattaa kysyä, kuinka raksaprojekti etenee.

Lue lisää: Inspiroivia tapahtumia ja merellinen luonto lähellä – 10 syytä ihastua Loviisaan

Yhteinen päämäärä tulevien naapurien kanssa

Messualueelle muuttavia ihmisiä yhdistää erikoinen tilanne: uusien kotien lisäksi ollaan rakentamassa isoa tapahtumaa. Samat aikataulut ja yhteiset päätökset luovat yhteisöllisyyttä.

Nakarit ovat jo tutustuneet osaan tulevista naapureistaan messualueella, palavereissa ja Whatsapp-ryhmässä.

Naapureiden kesken on ollut hyvä tsemppimeininki. Toivottavasti voimme jossain vaiheessa istua yhdessä kodeissamme ja todeta, että saimme tehtyä ison duunin, pohtii Juuli.

Ossi on käynyt Asuntomessuilla aktiivisesti jo vuodesta 1992 saakka. Hän muistaa edelleen, miten hänen tätinsä bongasi Mäntsälän messualueelta talon, jollaisen rakennutti itselleen.

Jo silloin huomasin, mikä vaikutus messuilla on, Ossi toteaa.

Myös Nakarien lapsi, tammikuussa kolme vuotta täyttävä Eeli, on rakennusprojektissa innolla mukana. Koska perheen nykyinen asunto on väliaikainen, hän on antanut sille nimen “kämppäkoti”. Tontilla käymisessä parasta on ukin seura sekä eväiden syönti.

On hauska nähdä, miten hän kulkee tontilla mestarin elkein ja kutsuu itseään “rankennusmestariksi”. Kotonakin pitää kopsutella seiniä, nauraa Juuli.

Meren läheisyys ja upeat maisemat ovat unelmien täyttymys Nakareille.

Messualueella parasta on merellisyys

Ossille talon rakentaminen korkealle paikalle on pitkäaikaisen unelman täyttymys. Kesämökillekään ei enää ole tarvetta, sillä Kruunu on kuin koti ja mökki yhdessä paketissa.

En osannut edes haaveilla tontista meren rannassa näin lähellä kaupunkia. Lisäksi Loviisa on alle tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Juuli on huomannut, että ilta-aurinkokuvan jakaminen työmaalta Instagramiin aiheuttaa seuraajissa ihastuneita huokailuja. Merellisyys, kallioinen tontti ja upeat näköalat ovat juuri niitä asioita, joihin Nakaritkin tykästyivät.

Pariskunta näkee talon loppuelämän kotina, jossa kaikki valinnat on tehty pitkäaikaista asumista varten. Salaisena haaveena on, että ehkä heidän lapsensa haluaisi asettua siihen seuraavaksi.

Talon sisustusta on hiottu yhdessä Johanna Hernesniemen kanssa. Sisustussuunnittelija on kannustanut Nakareita rohkeisiin valintoihin ja yksilöllisiin ratkaisuihin.

Aiemmassa talossa teimme kiireessä mahdottomalta tuntuvia valintoja. Nyt on mukavaa, kun ammattilainen ohjaa eteenpäin. Kaikissa kiintokalusteissa on joku jekku, kertoo Ossi.

Parhaalta tuntuu ajatus pian odottavasta tavallisesta arjesta unelmien kodissa.

Asuntomessut 2023 Loviisan Kuningattarenrannassa

  • Asuntomessut Loviisassa järjestetään Kuningattarenrannan alueella 7.7.–6.8.2023.
  • Merellisellä messualueella kymmenellä tontilla on oma ranta ja lähes kaikilla merinäköala. Alueelle on kaavoitettu paikat yhdeksälle kelluvalle talolle.
  • Kuningattarenrannassa myynnissä olevia kohteita voi seurata Etuovi.comista sekä alueen Facebook ja Instagram -tileiltä.
  • Kuningattarenrannasta on lyhyt etäisyys Loviisan keskustaan. Kaikki tärkeimmät palvelut ovat alle kilometrin päässä.
  • Asuntomessujen kolme teemaa ovat vuonna 2023 “asunto on enemmän kuin koti”, “valaistuksella on väliä” sekä “merellä on merkitystä”.
  • Loviisa on idyllinen, kaksikielinen kaupunki, jossa on vajaat 15 000 asukasta. Se tunnetaan esimerkiksi vanhastakaupungista puutaloineen sekä Strömforsin ruukista.
  • Loviisa sijaitsee kätevästi valtateiden varrella itäisellä Uudellamaalla. Helsinkiin on matkaa alle 90 kilometriä. Lisääntyneet etätyöt ovat mahdollistaneet monelle asumisen pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
  • Juuli ja Ossi Nakarin rakennusprojektin etenemistä voi seurata Instagramissa: @villa_kruunu

 Tutustu tarkemmin Loviisaan ja Asuntomessuihin 2023!