Kiinteistönvälittäjän omassa kodissa vanha ja uusi lyövät kättä

Kaupallinen yhteistyö

Jouluna 2019 Tampereella synkisteltiin, kun musta maa ei tarjonnut juhlan tunnelmaa. Yhdessä härmäläläisessä perheessä ilo kuitenkin kohosi kattoon saakka – kattoon, joka on korkealla. Dani, Mai ja Pasi Rasku pääsivät nimittäin vuosien remonttielämän jälkeen viimein muuttamaan uuteen kotiinsa Talvitiellä.

Paikallisten hyvin tuntema entinen eläinlääkärin talo sai uuden elämän Pasin, kiinteistönvälittäjän ja vanhojen talojen suuren ystävän, johdolla ja vieläpä varsin näkyvästi. Remonttia seurattiin tiiviisti täällä Etuovi.comin blogissa. Rasku kieltää olevansa julkkis edes Härmälän kaduilla, mutta silti juttuseuraa riittää. Mies itse pistää sen ympäristön asukkaiden ystävällisyyden piikkiin.

Täällä asuu todella mukavaa väkeä. Naapuria autetaan ja kysellään kuulumisia ja tällaiset uudetkin tulokkaat otetaan iloisesti vastaa, Pasi kiittelee.

Kaksi vuotta yksiössä

Raskut ovat asuneet talvitiellä jo loppuvuodesta 2017 saakka. Silloin he muuttivat talon toisessa päädyssä sijaitsevaan yksiöön. Sieltä oli helpompaa hoitaa remontti loppuun, vaikka tilaa olikin niukasti. Iso puoli valmistui sopivasti muutamaa viikkoa ennen kuin perhe kasvoi suvun ensimmäisellä paljasjalkaisella härmäläläisellä, Katarina-tytöllä.

Uutta kotikaupunginosaansa perhe kiittelee joka käänteessä. Vaikka ollaan lähellä kaupunkia, silti meteliä tulee oikeastaan vain viereisestä vieläkin uutuuttaan hohtavasta päiväkodista. Lasten äänet eivät tietenkään perheelliselle ole häiriöksi ja hoitopaikan läheisyyshän on vain plussaa. Alakoulukin on remontissa, eli pian lapsilla on sielläkin entistä mukavammat oltavat.

Vaikea kuvitella mukavampaa

Alunperin Raskun sai kiinnostumaan Härmälästä talo. Se oli juuri sitä mitä mies – alkuaan Etelä-Pohjanmaalta – oli etsinyt vuosia. Nyt, lähes kolmen vuoden jälkeen, Rasku jaksaa hehkuttaa kotikulmiaan.

Täällähän ollaan kuin herran kukkarossa, mutta silti kaikki on lähellä. Keskustaan pääsee helposti autolla, julkisilla, pyörällä tai kävellen, oma kauppa on aivan vieressä ja isommat ostokset löytyvät parin minuutin matkan päästä Partolasta. Ja täältähän on tosi helppo kurvata asuntonäytölle minne suuntaan Pirkanmaata tahansa, Rasku iloitsee.

Vanhan hirsitalon remointointi osoittautui melkoiseksi urakaksi, mutta se ei Raskua kaduta pätkääkään. Vaikka välillä jaksaminen olikin koetuksella, lopputulosta kelpaa esitellä ja tietenkin myös asua.
Lähtökohta oli se, että haluttiin säilyttää vanhan talon tunnelmaa, mutta ei silti tinkiä nykyaikaisista mukavuuksista. Siinä olikin sitten aika paljon tutkimista ja selvittämistä, että mitä voi ja kannattaa säästää tai korjata. Ja toisaalta mitä ja miten tehdä uutta.

Kokemuksen rintaäänellä helppo auttaa muita

Rasku sanoo suoraan, että projektista on ollut valtava hyöty myös hänen työhönsä. Vaikka pitkään kiinteistönvälittäjänä toiminut mies ehti nuorempana tehdä myös paljon remppahommia, uutta piti opetella. Nyt tuo kokemus auttaa häntä auttamaan muita sekä myymään että ostamaan.

Vanhan talon ostamisen riskit pelottavat monia ja se on täysin ymmärrettävää. Tämä varovaisuus vaikuttaa sitten tietenkin myös myyjän mahdollisuuksiin saada talo kaupaksi. Kun on itsellä ensikäden kokemusta siitä, mitä erilaisia rakenteita ja ratkaisuja vanhoissa taloissa on käytetty, pystyy paremmin arvioimaan mitä riskejä taloon voi liittyä. Pystyn siis sanomaan mitä kannattaa tarkistaa tai korjata ja toisaalta mihin voi luottaa, Rasku linjaa.

Vanhat talot kunniaan

Myös tuore tieto nykyaikaisista korjaustavoista ja niiden hinnoista auttaa sekä ostajia että myyjiä tekemään asuntokauppaa turvallisemmin mielin. Rasku jakaakin kokemuksiaan mieluusti säästääkseen asiakkaitaan ikäviltä yllätyksiltä.

Voin sanoa suoraan, että ei iso remontti kevyttä hommaa ole, mutta samalla pystyn kaikesta sydämestäni sanomaan, että ainakin meidän perheelle lopputulos oli todella palkitseva. Vanhan, remontoitavan talon ostaminen ei sovi kaikille, mutta joillekin se voi olla elämän paras päätös.

Jo 25 vuotta kauppaa Pirkanmaalla tehnyt kiinteistönvälittäjä uskoo, että iäkkäämmille taloille riittää edelleen kysyntää. Näin siitäkin huolimatta, että moni väittää nuorten olevan haluttomia tai taitamattomia nikkaroimaan itse. Ainakin talokantaa Tampereella ja sen ympäristössä riittää.

Täällä on todella hienoja taloja ja pientaloalueita, joiden soisi säilyvän hyvässä kunnossa. Olen oikein mielelläni auttamassa jokaista, joka on myymässä tai ostamassa vanhaa taloa. Ja toki palvelen ihan kaikissa kiinteistönvälitykseen ja toimitiloihin liittyvissä asioissa, Rasku lupaa.

Jos haluat asiantuntevan kumppanin asuntokaupoille, tutustu Pasiin osoitteessa PasiRasku.fi tai ota yhteyttä suoraan:

Pasi Rasku
Laillistettu kiinteistönvälittäjä LKV
Huom! Pirkanmaa
0400 171 191
pasi.rasku@huom.fi

Lue myös Pasin Blogista: Mitä vanhan talon myynnissä tulee huomioida?