Kodikas kaupunkikylä rakentuu Tampereen ja Kangasalan rajalle – viisi syytä ihastua Lamminrahkaan

Kaupallinen yhteistyö

Tampereen ja Kangasalan rajalle rakentuu vauhdilla uusi, kiinnostava asuinalue, joka tarjoaa kodin noin 8000 asukkaalle. Lamminrahkassa työpaikat, harrastukset ja palvelut ovat käden ulottuvilla ja luontoon pääsee takapihalta. Jos unelmoit modernista, mutta kodikkaasta ympäristöstä ja sujuvasta arjesta, saattaa tässä olla sinunkin unelmiesi asuinalue! Kerromme viisi seikkaa, jotka saavat ihastumaan Lamminrahkaan. 

1. Vireässä kaupunkikylässä arki sujuu

Lamminrahkasta tulee ihmisen kokoinen kaupunkikylä, joka henkii vanhan kaupungin tunnelmaa, kuitenkin nykyaikaisen arkkitehtuurin keinoin.

Alueen sydän on torin ympärille levittäytyvä, kompakti keskusta, jonka palvelut ovat asukkaille kävelymatkan päässä. Eläväistä torialuetta reunustavat kaupat, kahvilat ja ravintolat. Myös moderni koulukeskus rakennetaan torin yhteyteen. Siihen tulee sekä päiväkoti, esikoulu että koululuokat alakoulusta yläkouluun. Arkea helpottaa, kun koulu- ja päiväkotikyydit hoituvat yhdellä kertaa ja ostokset voi tehdä samalla. 

Vaihtelevan korkuiset kerrostalot, harjakatot ja arkkitehtonisesti näyttävät kokonaisuudet tekevät keskustamiljööstä viihtyisän. Palvelut kiertyvät torin ja viihtyisän kävelyraitin ympärille. Kuva NCC Suomi Oy / Arkkitehtitoimisto NOAN Oy.

Osansa Lamminrahkan vireään tunnelmaan tuo yritysalue, johon rakentuu noin tuhat työpaikkaa. Alueella työskentelevät pääsevät nauttimaan sen palveluista sekä luonnonläheisyydestä vaikkapa kävelypalaverien merkeissä. 

2. Keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet

Liikkumisen helppous on tärkeä osa sujuvaa arkea. Lamminrahka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella niin Tampereen kuin Kangasalankin suuntaan. Uuden eritasoliittymän kautta liikenne kulkee sujuvasti sekä Lahden- että Jyväskyläntielle ja Tampereen kehälle. 

Julkisilla kulkuneuvoilla liikkuminen on Lamminrahkassa asuvalle helppoa: bussilinjat kulkevat jo ja vievät esimerkiksi kummenessä minuutissa TAYS:ille, mistä matkaa pääsee jatkamaan Tampereen keskustaa kohti ratikalla. Kangasalankin keskustaan pääsee bussilla 15 minuutissa. Tulevaisuudessa liikkuminen helpottuu entisestään, kun ratikkareitti ulottuu Lamminrahkaan asti.  

Raitiotielle on suunniteltu Lamminrahkaan kaksi pysäkkiä, joista toinen keskustaan kävelykadun tuntumaan. Kuva Arkkitehtitoimisto NOAN Oy.

3. Monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja luonto lähellä

Lamminrahkan asukkaita halutaan kannustaa liikkuvaan elämäntapaan tekemällä harrastaminen helpoksi – luontoon pääsee takapihalta, asui sitten missä päin Lamminrahkaa tahansa.

Yksi alueen suunnittelun keskeisimmistä lähtökohdista onkin ollut metsä- ja viheralueiden säilyttäminen – asutus ja keskustakorttelit on suunniteltu niiden ehdoilla. Käytettävissä ovat valaistujen ulkoilureittien laaja verkosto, esimerkiksi Kaarinan polun vaellusreitti kulkee Lamminrahkan kupeessa. Talvisin on käytössä 100 kilometriä hiihtolatuja.

Koulukeskuksen yhteyteen rakennetaan liikuntapuisto, johon tulee esimerkiksi tekonurmi, padelkentät, luistelurata sekä fitnesspuisto. Myös koulukeskusta tullaan hyödyntämään laajasti asukkaiden harrastustilana ja kohtaamipaikkana kouluaikojen ulkopuolella. 

Lamminrahka on ulkoilijan unelma: metsäpolut, valaistut reitit ja ladut alkavat kotiovelta ja lähistöllä on useita luonnonsuojelualueita retkikohteiksi.

4. Mahdollisuus elää ekologisesti

Uuden asuinalueen ehdoton valttikortti on se, että jo sen suunnittelussa otetaan huomioon ekologisuus. Näin kestävät valinnat tulevat kiinteäksi osaksi asukkaiden arkea ja niiden tekeminen on helppoa. 

Asuminen on yksi eniten kotitalouksien hiilijalanjälkiin vaikuttavista osa-alueista. Lamminrahkassa sen suhteen voi olla hyvillä mielin, sillä rakennusliikkeiden rakentamien asuntojen elinkaaren päästöt on laskettu jo suunnitteluvaiheessa ja mahdollisimman pieni hiilijalanjälki on ollut yhtenä kriteerinä tontin saamiselle.  Lämmitysjärjestelmänä alueella toimii uusiutuva kaukolämpö ja myös maalämpöön on mahdollisuus. Arjessa kierrättämistä helpottamaan pystytetään runsaasti lähikeräyspisteitä, joissa on omat astiat kaikille jätelajeille. Pientaloasukkaiden ei siis tarvitse hankkia omia jäteastioita.

Lamminrahkan moderneilla pyöräkaistoilla pääsee viilettämään pikavauhtia, mutta valittavana on aina myös metsäreitti, jolla perheen pienimpienkin on leppoisaa pyöräillä.

Liikkumisen osalta hiilijalanjälkeään on helppo pienentää käyttämällä oman auton sijaan julkista liikennettä tai polkupyörää. Lamminrahkan asukkaille pyöräily onkin houkutteleva vaihtoehto. Toimivien ja turvallisten pyöräilyreittien lisäksi panostetaan yksityiskohtiin – useisiin asuinrakennuksiin on suunnitteilla pyörien pesu- ja huoltopaikkoja. Myös joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhdistäminen onnistuu, sillä pyörän saa parkkiin keskeisimmille pysäkeille.

Luonnon ystävää ilahduttavat Lamminrahkan monipuoliset ulkoilumahdollisuudet, mutta myös se, että viheralueiden luonnon monimuotoisuuteen panostetaan. Talousmetsistä virkistysalueiksi muuttuvien metsien puulajistoa monipuolistetaan ja lahopuuta jätetään elinympäristöksi uhanalaisille lajeille.

5. Monimuotoista asumista yhteisöllisessä ympäristössä

Lamminrahkassa asutaan kylämäisissä naapurustoissa, joilla kaikilla on oma identiteettinsä. Suunnittelussa taustalla on sosiaalisiin kohtaamisiin ja yhteisöllisyyteen kannustava filosofia. Ensimmäiset asunnot ovat jo myynnissä ja asukkaat pääsevät muuttamaan alueelle vuonna 2023.

Lamminrahkan kotoisat korttelit muodostuvat yhdistelmästä erilaisia asuntotyyppejä. Kerros-, rivi- ja paritaloissa ei tarvitse tyytyä tavanomaiseen, vaan tarjolla on esimerkiksi loft-henkisiä koteja korkeine huoneineen. Naapureiden kanssa syntyy luontevaa kohtaamista kortteleiden sisäpihoilla ja taloyhtiöiden yhteisissä tiloissa.

Tutustu Lamminrahkan asuntotarjontaan täällä!

Lamminrahkan korttelipihat ovat vehreitä ja tarjoavat monenlaista puuhaa ystävien ja naapurien kesken. Esimerkiksi ennakkomarkkinoinnissa olevaan Hartelan kortteliin rakentuu asukkaiden iloksi yhteisiä tiloja kuten kuntosali, etätyötilaa ja grillausterassi.

Pientaloasumisesta kiinnostuneille Lamminrahka tarjoaa monenlaisia vaihtoehtoja. Rakentajille tarjolla on tavallisten omakotitonttien lisäksi kaupunkipientalotontteja. Kaikki alueen tontit ovat kompakteja, mutta kaupunkipientaloissa erikoisuutena on se, että talot rakennetaan kiinni toisiinsa. Tarjolla on myös yhtiömuotoisia pientaloja ja paritaloja. Ensimmäiset tontit on arvottu, mutta syksyn 2021 aikana on tulossa vielä yhdeksän omakotitonttia hakuun.

Kuulostaako siltä, että Lamminrahka voisi olla unelmiesi asuinalue? Jatka tutustumista täällä!