Kokemuksia asunnon ostosta – näin Päivi löysi unelmakodin Helsingistä

Nyt blogissa || Päivin tarina siitä minkälaista on olla ensimmäistä kertaa asuntokaupoilla Helsingissä, lue lisää!

Matka kohti uutta kotia ei usein ole aivan suoraviivainen – sen varrelle saattaa mahtua niin ihastumista ja innostumista kuin haasteita ja pettymyksiäkin. Tätä tarinaa varten haastattelimme vastikään Helsingistä asunnon ostanutta Päiviä, joka kertoi, minkälaisia haasteita kohtasi ja miten onnistui nappaamaan unelmiensa kodin.

Päivin tarve asunnonvaihtoon sai alkunsa päätöksestä muuttaa Tampereelta Helsinkiin. Tampereen keskustassa sijainneen, 70-neliöisen kaksionsa Päivi myi itse Etuovi.comissa viikossa – sitten piti enää löytää uusi koti Helsingistä. Se olikin helpommin sanottu kuin tehty! Tampereen-koti vaihtui ensin vuokra-asuntoon Helsingin keskustan tuntumassa ja uuden kodin metsästys lähti toden teolla käyntiin.

Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Helsinki Kruununhaka

Syyskuun alussa Päivi asetti ensimmäisen hakuvahdin Etuovi.comiin. Haussa oli tilava yksiö tai pieni kaksio Helsingin kantakaupunkin alueelta.Toiveena oli hankkia aika lailla muuttovalmis asunto, isompaan remonttirupeamaan kun ei löytynyt kiinnostusta. Asuntotyyppi oli siinä mielessä haastava, että samoista asunnoista kilpailivat niin yksin asuvat, pariskunnat kuin asuntosijoittajatkin.

Etuovi.comin haussa voit helposti rajata vaihtoehtoja uuden Toiveet-ominaisuuden avulla, valitse esimerkiksi ”putkiremontoitu” tai ”ylin kerros”

Kirjautumalla palveluun voit tehdä hakuvahdin ja tallentaa hakuja

Haasteita matkan varrella

Alku vaikutti lupaavalta, sillä sähköpostiin kilahteli vahtiviestejä useista potentiaalisista kohteista ja montaa niistä Päivi kävi katsomassakin. Pian todellisuus pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoista iski vasten kasvoja – ei riitä, että löytää omat kriteerit täyttävän asunnon, vaan täytyy myös menestyä tarjouskilpailussa. Vaikka haluamastaan asunnosta jätti täyden rahan tarjouksen, saattoi jäädä kakkoseksi. Helsingin halutuimmilla asuinalueilla kilpailu saattaa olla niin kovaa, että joskus asunnonostajat ovat valmiita maksamaan jopa useita prosentteja pyyntihintaa korkeamman hinnan.

Isona haasteena Päivi näki asunnon ostamisessa sen, että paineet ovat kovat ja elämänsä isoin ostopäätös täytyy tehdä todella nopeasti. Hätiköityjä ratkaisuja ei kuitenkaan haluaisi tehdä eikä mihinkään ihan kivaan tyytyä. Esimerkiksi taloyhtiön papereiden ja tilinpäätösten tulkitseminen kovalla kiireellä on haastavaa hommaa.

Lue myös vinkit hintaneuvotteluun asuntokaupoilla

Etuovi.comin hintalaskuri on kätevä työkalu asunnon ostajalle – sen avulla voit tarkistaa onko kiinnostavan asunnon hintapyynti kohdallaan

kokemuksia asunnon ostosta
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Helsinki Kruununhaka

Onnellinen loppu

Vaikka asunnon ostamisessa onkin omat haasteensa, oli se Päivin mukaan myös erittäin opettavainen kokemus. Jokainen asuntonäyttö kerrytti kokemusta ja opetti jotain uutta. Sitä ei voi liikaa korostaa; asuntokaupoilla Helsingissä nopeus ja rohkeus ovat valttia, varsinkin jos hakusessa on pienehkö asunto kantakaupungin alueelta.

Useiden asuntonäyttöjen ja sivu suun menneiden kauppojen myötä oppimiaan asioita Päivi pääsi soveltamaan käytännössä, kun se oikea asunto tuli kohdalle hieman yllättäen. Hän oli ajatellut pitävänsä joulutauon asunnonmetsästysoperaatiosta, mutta toisin kävi!

kokemuksia asunnon ostosta
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Helsinki Kruununhaka

Eräänä joulukuisena lauantaina Päivi nimittäin bongasi kiinnostavan asunnon ja päätti lähteä näytölle sunnuntaina. Todettuaan olevansa kiinnostunut asunnosta, hän kuunteli tarkalla korvalla muiden näytölle saapuneiden puheita  – ainakin yhdellä pariskunnalla saattoi olla tarjouksentekoaikeita.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kahden aikaan Päivi heräsi pohtimaan, kuinka monta kriteeriä asunto täytti ja kuinka hän ei halunnut päästää tätä kotia käsistään. Aamuyön tunteina hän laati voittavan strategian, jonka pisti käytäntöön heti aamulla. Hän jätti 1,6% pyyntihintaa korkeamman tarjouksen ja pyysi myyjää vastaamaan heti kyllä tai ei. Pian välittäjä soitti, että myyjä oli hyväksynyt tarjouksen ja se oli tuuletuksen paikka – asunnonmetsästys oli vihdoin päättynyt!

Pieni kompromissi piti tehdä, sillä keittiö vaatii remonttia. Mutta muuten asunto on unelmien täyttymys niin sijainniltaan kuin muidenkin ominaisuuksiensa puolesta. Hyvää kannatti siis odottaa! Kun se oikea osuu kohdalle, asiat tuppaavat loksahtelemaan paikoilleen.

Minkälaisia haasteita sinä olet kohdannut asuntokaupoilla tai onko takataskussasi hyviä vinkkejä asunnon ostoon? Kerro kommenttiboksissa!

Uudistuvassa Etuovi.comissa on uusia ominaisuuksia, jotka helpottavat asuntojen etsimistä palvelustamme. Lue lisää!

Testaa uudistuvaa palvelua ja kerro mitä tykkäät! Kehitämme palvelua saamamme palautteen perusteella.

Päiviä haastatteli ja blogijutun kirjoitti Juulia Etuovi.comilta