Kouvola on mahtava opiskelukaupunki – 3 opiskelijaa paljastavat sen parhaat puolet

Kouvola on mahtava opiskelijakaupunki, eikä suotta – monipuolisen opintotarjonnan lisäksi kaupungissa on voi asua edullisesti hulppeissakin asunnoissa lähellä tarvittavia palveluita. Matkustaminen pääkaupunkiseudulle käy näppärästi esimerkiksi junalla. Kaunis luonto on käytännössä joka puolella, ja sekä korkeakoulut että kaupunki tarjoavat runsaat määrät erilaista harrastettavaa.

Kouvola on mahtava opiskelijakaupunki, eikä suotta – monipuolisen opintotarjonnan lisäksi kaupungissa on voi asua edullisesti hulppeissakin asunnoissa lähellä tarvittavia palveluita. Matkustaminen pääkaupunkiseudulle käy näppärästi esimerkiksi junalla. Kaunis luonto on käytännössä joka puolella, ja sekä korkeakoulut että kaupunki tarjoavat runsaat määrät erilaista harrastettavaa.

Näitä asioita opiskelijat Ilkka Kero, Rasindu Herath ja Jasmin Kuttila kehuvat Kouvolassa. He avaavat, miksi Kouvola on paras kaupunki opiskelijalle.

Paluu kotikaupunkiin ja sen luontokohteisiin

39-vuotias Ilkka Kero opiskelee LUT-yliopistossa syksyllä alkaneessa, uudessa innovaatio ja logistiikka -maisteriohjelmassa.

Kero on paluumuuttaja, sillä hän on asunut lapsuutensa Kouvolan Voikkaalla ja Kuusankoskella. Kero on opiskellut ja työskennellyt esimerkiksi sosiaalialalla, puolustusvoimissa ja rakennustyömailla. Vuonna 2017 hän valmistui ympäristöinsinööriksi ja asui tuohon aikaan Pohjois-Savossa.

En saanut töitä alaltani alueelta. Ajattelin, että nyt on tehtävä suurempi ratkaisu ja jatkaa opintoja. Huomasin Kuusantien varressa LUT-yliopiston mainoksen ja kiinnostuin heti, Kero perustelee paluutaan.

Kero on vuokrannut yksiön yksityiseltä vuokranantajalta Kouvolan Virtakivestä. Hän ajaa autolla noin 20 minuutin matkan vähintään muutaman kerran viikossa kampukselle.

Asuinpaikka ja hinta osuivat silmääni, joten päätin hakea kämppää. Vuokrani on todella kohtuullinen: noin 300 euron luokkaa, Kero kertoo.

Noin joka toinen viikko Kero matkustaa Varkauteen, sillä hänen perheensä asuu siellä.

Päätimme, että minun on järkevämpää vuokrata pieni asunto Kouvolasta, sillä opintoni vaativat paljon läsnäoloa. Tunnen oloni onnekkaaksi, että järjestely onnistui. Opintoni kestävät noin kaksi vuotta, mutta olemme miettineet vaimoni ja lastemme kanssa, että muuttaisimme tänne.

Ilkka Kero harrastaa aktiivisesti kiipeilyä. Kuva: Mikko Hovi.

Kouvolan luonto on ollut Kerolle aina tärkeää. Hän on myös vanha Kouvolan kiipeilyseuran jäsen ja perusti Varkauteenkin oman kiipeilyseuran.

Tunnen Repoveden metsät kuin omat taskuni, sillä vietin niissä lapsena niin paljon aikaa. Vietän kaiken vapaa-aikani kiipeilyn parissa, ja täällä kiipeilyporukkani asuu, Kero sanoo.

Kero kannustaa rohkeasti hakemaan opintoihin Kouvolaan.

Minulla on hyvä ja lämminhenkinen olo Kouvolassa. Täällä on selkeästi ollut kasvua, tunnelma on pirteä, nuorekas ja toiveikas tulevaisuuden suhteen. Tänne on tulossa paljon uusia opintolinjoja, joten valinnanvaraa on varmasti!

Lue lisää: Eräoppaaksi opiskeleva insinööri Noora muutti luonnon perässä Kouvolaan – ”Olen tehnyt töitä laavulla ja riippumatossa”

Uusia ystäviä ja sujuvaa arkea

Rasindu Herath, 30, aloitti myös syksyllä alkaneessa logistiikka ja innovaatio -maisteriohjelmassa. Herath on kotoisin Sri Lankasta ja muutti neljä kuukautta sitten Suomeen.

Olin miettinyt pitkään muuttoa ulkomaille esimerkiksi Iso-Britanniaan, Kanadaan tai Suomeen. Olin kuullut Suomesta paljon hyvää ja törmäsin LUT-yliopiston opintolinjaan. Se tuntui heti oikealta ratkaisulta. Suomen koulutusjärjestelmä vaikutti myös kaikista parhaimmalta, Herath kertoo.

Herathin mielestä Suomeen on ollut helppo asettua aloilleen. Hän yllättyi positiivisesti esimerkiksi siitä, kuinka näppärää asunnon hakeminen oli.

Yliopisto auttoi asunnon etsimisessä. Asun kämppiksen kanssa Kouvolan Kuusihaankadulla asunnossa, jossa on kaksi makuuhuonetta ja keittiö. Se on ollut meille sopivan kokoinen, ja vuokrakin on vain noin 250 euroa.

Rasindu Herath opiskelee LUT-yliopistossa innovaatio ja logistiikka -maisteriohjelmassa.

Herathin mukaan opiskelija-asuminen on sujunut loistavasti.

Kaikki palvelut ovat todella lähellä. Kampukselle on matkaa noin 2,5 kilometriä, jonka pyöräilee kätevästi. Meillä on toimiva netti, vesi ja sähkö, ja jos niissä on ongelmia, tullaan ne korjaamaan nopeasti.

Herathin arki pyörii opintojen parissa, mutta vapaalla hän viettää paljon aikaa ystäviensä kanssa muun muassa tutkien kaupunkia ja vaeltaen luontopoluilla. Herath tekee lisäksi osa-aikaista työtä siivoojana.

Paikalliset ovat todella avuliaita ja ystävällisiä. Kouvola on rauhallinen, täällä on edullista asua ja kaikki on lähellä. Minun on mukava olla täällä, olen tosi onnellinen. Perheeni asuu Sri Lankassa, ja aiomme muuttaa koko porukan tänne ensi vuoden alusta, Herath sanoo.

Lue lisää: Haaveiletko idyllisestä asumisesta? 5 x Kouvolan helmi

Unelma-asumista edullisesti

Jasmin Kuttila, 26, on opiskellut puolitoista vuotta restaurointia Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:ssa. Hän muutti työssä käyvän kumppaninsa kanssa Kouvolaan Hämeenlinnasta kun sai tietää päässeensä sisään haaveidensa opiskelupaikkaansa.

Alaa voi opiskella Suomessa AMK-tasolla ainoastaan Kouvolassa. Ajattelimme, että kaupungissa asuminen olisi helpompaa kuin Hämeenlinnasta käsin matkustaminen, Kuttila kertoo.

Pariskunta tutki esimerkiksi Vuokraovi.comia ja löysi muutamankin vaihtoehdon sopivasta uudesta kodista. He ihastuivat tilavaan, 76 neliöiseen kolmioon, joka sijaitsee Kuusankoskella lähellä kauppakeskus Veturia. Kouvolan asuntojen vuokraaman kolmion vuokra on noin 700 euroa.

Tässä on kaikki mitä toivoimme. Asunnossa on hyvä pohjaratkaisu, ikkunat aukeavat kolmeen ilmansuuntaan, ja tässä on sauna ja parveke. Minut yllätti se, että suuren ja hulppean asunnon voi saada näin edullisesti verrattuna muihin kaupunkeihin.

Jasmin Kuttila on löytänyt paljon uusia lempipaikkoja Kouvolasta.

Asunnon koon ja vuokran lisäksi näppärä sijainti ja kätevät kulkuyhteydet vaikuttivat valintaan. Kuttila käy joka päivä Kouvolan kampuksella ja matkustaa sinne omalla autolla

Tästä on hyvä matka korkeakoululle, keskustaan ja kaupoille. Lähellä on myös ihanat lenkkeilymaastot. Kesäisin käytämme paljon kaupunkipyöriä, sillä Kouvolan asunnot tarjoaa niiden käytön asukkailleen ilmaiseksi, Kuttila kertoo.

Kuttila harrastaa tanssia ja sisällön tuottamista Instagramiin.

Oli kiva huomata, miten paljon liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia Kouvolassa on. Esimerkiksi AMK-opiskelijat pääsevät tietyille ryhmäliikuntatunneille ilmaiseksi ja tanssiharrastuksen tarjonta on monipuolista.

Lue lisää: Valotaidetta, ulkoilua kansallispuistossa tai laatuteatteria – 6 asiaa, jota haluat kokeilla Kouvolassa vapaalla

Kuttilan mielestä Kouvola on opiskelijalle täydellinen kaupunki, koska asuminen kaupungissa on edullista. Kaupunki on hänestä rauhallinen, ja juuri täydellisen kokoinen. Hän on löytänyt myös uusia lempipaikkoja muun muassa Kouvolan luonto- ja kulttuurikohteista.

Kouvola yllätti viehättävyydellään. Tämä ei ole mikään betonikylä, vaan todella kaunis kaupunki!

Tutustu Kouvolan Asuntojen vuokra-asuntoihin!