Lämmitysmuoto, kohonneet korot, oikea hinta – ammattitaitoiset välittäjät vastaavat kuluttajia askarruttaviin kysymyksiin asuntokaupoilla

Moni asia on viime aikoina vaikuttanut asuntomarkkinoihin ja asunnon omistajien arkeen. Kiinteistömaailma Oulu Puistolan yrittäjä ja toimitusjohtaja Riitta Snellmanin mukaan moni pohtii muun muassa sähkön hinnan ja korkojen nousun takia sitä, kannattaako uuteen asuntolainaan nyt sitoutua tai kannattaako uuden asunnon ostaminen, kun paras mahdollinen vaihtoehto on sähkölämmitteinen.

Snellmanin mukaan kiinteistönvälittäjät ovat nyt korvaamaton apu asuntokaupoilla. Myös vuokra-asumisen merkitys on korostunut.

Asunnot vaihtavat aina omistajaa, oli tilanne mikä tahansa. Sen olemme todenneet niin korona-aikana kuin nyt energiakriisin vallitessa. Kartoitamme jokaisen asiakkaan yksilölliset tarpeet tarkkaan ja ammattitaidolla. Asuntokaupat ovat tarveharkintaisia, ja harva ostaa talon hetken mielijohteesta, Snellmann sanoo.

Snellman, kiinteistönvälittäjä, LVK Jaana Oravainen ja LVV, vuokravälittäjä Jenni Rajamäki vastaavat kysytyimpiin asioihin asuntomarkkinoilla.

Miten energiankulutuksessa voi säästää?

Sähkön hinta on noussut huimasti ja sen ennustetaan nousevan tulevana talvena entisestään. Tästä syystä Snellmanin mukaan esimerkiksi talon lämmitysmuoto vaikuttaa aiempaa enemmän päätökseen asuntokaupoista.

Energiankulutusta on mahdollista vähentää tekemällä asuntoon energiaremontin eli esimerkiksi muuttamalla talon lämmitysmuotoa ennen myyntiinlaittoa. Toinen tapa on selvittää, mihin asunnossa käytetään sähköä ja löytää keinoja käytön vähentämiseen.

Esimerkiksi Kiinteistömaailman välittäjät voivat kartoittaa sähkön kulutuksen asiakkaan kanssa tarkasti. Säästöjä voi löytää yllättävistäkin paikoista.

Selvitimme, miksi oman perheeni kodissa sähköä kuluu vuodessa noin 28 000 kWh. Talon käyttösähköön sekä lämmitykseen kuluu 17 000 kWh, ja se sisältää veden lämmittämiseen. Tämän jälkeen selvisi, että esimerkiksi varaavaa takkaamme voi käyttää veden esilämmittämiseen. Yhdistämällä leivinuunin ilmavesilämpöpumppuun saimme laskettua veden lämmityskustannuksia noin 8000 kWh:sta alle 1000 kWh:n vuodessa, Riitta Snellman kertoo.

Kiinteistömaailman välittäjät voivat kartoittaa sähkön kulutuksen asiakkaan kanssa tarkasti. Kuvassa Jaana Oravainen.

Riitta Snellmanin ja Jaana Oravaisen mukaan asunnon myynnissä tärkeintä on tehdä asunnolle kuntotarkastus etukäteen. Sen jälkeen välittäjä pohtii talon energiankulutusta myyjän kanssa ja onko sille jotakin tehtävissä. Välittäjä selvittää vaihtoehdot ja ottaa yhteyttä kumppaniverkoston ammattilaisiin.

Kuntotarkastus on aina sijoitus. Ammattimainen kuntotarkastaja osaa neuvoa, kuinka taloa kannattaa muuttaa, jotta energiankulutusta saa vähennettyä, Jaana Oravainen sanoo.

Kuinka pystyn hinnoittelemaan asuntoni oikein?

Asuntojen sähkön saantitapa ja arvioitu energiankulutus vaikuttaa Snellmanin mukaan suoraan asuntojen hinnoitteluun. Oman kodin hinnoittelu on tuntunut yrityksen asiakkaista aiempaa hankalammalta.

Snellmanin mukaan asunto on helpompi myydä, jos siihen on tehty energiaremontti etukäteen. Remontin tekemistä kuitenkin harkitaan aina tilannekohtaisesti ja siitä sovitaan myyjän sekä ostajan välillä.

Jos remontin tekeminen on myyjälle liian suuri kustannus, hinnoittelemme remontointikulut kauppahintaan mukaan ja kerromme avoimesti tilanteesta, Snellman sanoo.

Yrityksessä on huomattu, että esimerkiksi korona-aikana asunnon hinnan arvioinnissa parhaiten on toiminut Kiinteistömaailman Tarjouskauppa. Siinä asunnolle asetetaan lähtöhinta, jota kiinnostuneet ostajat korottavat tarjouksillaan. Myyjä päättää, hyväksyykö vai hylkääkö tarjouksen eikä myyntipakkoa ole.

Tarjouskauppa on avoin kauppatapa, jossa tarjoukset ovat avoimesti kaikkien nähtävillä. Kaikki Tarjouskauppaa seuraavat saavat tiedon heti, kun asunnosta tehdään tarjous.

Tarjouskaupan avulla voimme löytää kodille oikean markkinahinnan oli sen energiamuoto mikä tahansa, Rajamäki sanoo.

Lue lisää: Luotettava tunneammattilainen takaa onnistuneet kaupat – 5 syytä valita kiinteistönvälittäjä kumppaniksi kodin myyntiin

Selviänkö taloudellisesti asuntolainani kohonneesta korosta?

Myös inflaation takia kasvaneet asuntolainakorot askarruttavat asiakkaita. Esimerkiksi yleisin asuntolainakorko euribor pysyi pitkään negatiivisena, mutta on nyt noussut plussan puolelle.

Tämä tarkoittaa kohonneita kuluja asuntolainaa ottaneille.

Korot ovat kuitenkin varsin maltillisia tällä hetkellä ja korkojen nousun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikaista, mutta todennäköisesti paluuta negatiivisen koron aikaan ei ole näköpiirissä. Ammattitaitoiset välittäjämme osaavat suositella juuri oikeaa toimenpidettä kodin myymiseksi tai uuden kodin rahoittamiseksi, Snellman sanoo.

Seuraamme tarkkaan taloudellista tilannetta sekä ekonomistien ennusteita, jotta voimme neuvoa asiakkaitamme laina-asioissa, Jaana Oravainen vastaa.

Lainan ottaminen ei houkuta – mitä muita vaihtoehtoja asumisessa on?

Vuokra-asuminen on hyvä vaihtoehto sellaiselle, jolle lainaan sitoutuminen ei ole nykyisessä elämäntilanteessa mahdollista tai joka haluaa asumiseltaan joustavuutta.

Kaikki eivät halua ostaa myydyn asunnon tilalle uutta. Osa taas ei löydä täydellistä kotia ihan heti myyntiprosessin aikana tai sen jälkeen, sanoo vuokravälittäjä Jenni Rajamäki.

Vuokralla asuminen on myös hyvä vaihtoehto silloin, jos toiselle paikkakunnalle pysyvä muuttaminen on epävarmaa.

Asunnon voi vuokrata vaikka kesän ajaksi tai yhdeksi vuodeksi ja katsoa, viihtyykö paikkakunnalla, Riitta Snellman sanoo.

Jenni Rajamäen mukaan myös kaikki vuokralaisen ja vuokranantajan yhteydenpito onnistuu suoraan Kiinteistömaailman välitysliikkeen kautta.

Rajamäen mukaan Kiinteistömaailman vuokranvälittäjät ja välitysliike ovat tukena ja apuna sekä vuokranantajille että vuokralaisille. Vuokralaista voidaan auttaa esimerkiksi löytämään juuri hänen tarpeisiinsa sopiva asunto niin sijainnin kuin vuokran määrän kannalta.

Välityspalvelu auttaa vuokranantajia löytämään sijoitusasunnolleen täydellisen vuokralaisen, joka viihtyy asunnossa pitkään.

Tapaamme vuokralaisehdokkaat kasvotusten ja valitsemme heistä parhaan vaihtoehdon. Tarjoamme myös vuokranmaksuvalvontaa. Pystymme seuramaan vuokranantajan puolesta, että vuokra vesimaksuineen maksetaan ajallaan. Lisäksi pysymme tarjoamaan vuokranantajille reaaliaikaista salkunhallintaa.

Rajamäen mukaan myös kaikki vuokralaisen ja vuokranantajan yhteydenpito onnistuu suoraan välitysliikkeen kautta.

Pystymme selvittämään esimerkiksi vuokralaisia mietityttävät asiat nopeasti ja vaivattomasti.

Tutustu Kiinteistömaailma Oulu Puistolan ammattilaisiin ja palveluihin!