Landelle on nyt lähtijöitä – monipaikkaisuudessa on maaseutukuntien mahdollisuus

Tulevaisuutta tehdään parhaillaan, kun kaipuu kaaoksesta turvaan on merkityksellisempää kuin koskaan. Korona-aika on koetellut etenkin kaupunkilaisia, jotka kaipaavat nyt tilaa, rauhaa ja turvallisuutta. Muutto maalle on houkutteleva vaihtoehto yhä useammalle.

Suomessa on satojatuhansia ihmisiä, jotka haluaisivat asua jossain muualla. Osa on valmis muuttamaan kokonaan uuteen paikkaan ja osaa kiinnostaa monipaikkaisuus. Anne Vehviläinen Sp-Koti Joensuusta ja Saara Hujanen Sp-Koti Kuopiosta ovat havainneet saman ilmiön. Landelle on nyt lähtijöitä enemmän kuin koskaan.

Mitä suomalaiset elämäänsä maaseudulta etsivät?

Maaseutukunnista haetaan nyt tilaa elämälle: yksi etsii rauhaa, toinen kaipaa kaupungin läheisyyttä, mutta neliöistä ei nyt tingitä, kuvailee Hujanen.

Etätyö on luonut uuden asuntomarkkinan maaseutukuntiin. Jatkossa yhä useampi ihminen valitsee itse, missä asuu ja työnsä tekee.

Halutaan kokeilla uusia asuinkulmia ja kenties ihastutaan vakituisesti, kommentoi Vehviläinen.

Tilastojen mukaan 75 000 suomalaista tekee säännöllisesti etätyötä maalla. Vehviläinen on nähnyt muutoksen omin silmin. Kun Liperin kunnasta, Jyrinkylästä tuli omakotitalo kaksi vuotta sitten myyntiin, kauppa ei käynyt. Koronaepidemian aikana omistajat tekivät taloon pientä pintaremonttia ja hintaakin nostettiin.

Lopulta koronan tuoma markkinamuutos nosti kysyntää ja kaupat syntyivät kahdessa viikossa, kertoo Vehviläinen.

Hujasella on vastaava kokemus Maaningasta, läheltä Kuopiota, josta hänen asiakkaansa oli jo pitkään halunnut saada tarpeettomaksi tulleen omakotitalon myytyä.

Vuodesta 2016 lähtien taloa on koitettu myydä ja välillä siihen etsittiin vuokralaisia ja talo olikin pitkään vuokrattuna. Sitoutuneita ostajia ei kuitenkaan löytynyt, vaikka 2000-luvun alussa rakennetussa omakotitalossa olivat kaikki puitteet kohdillaan. Koronakriisi käänsi tilanteen kuitenkin lähes ylösalaisin, ja uusiksi omistajiksi löytyi pariskunta, joka tekee kolmena päivänä viikossa etätöitä ja kahtena päivänä käy “isolla kylällä” töissä, kertoo Hujanen.

Muuttoa maalle ei määrää enää työpaikka vaan oma halu

Maaseutukunnissa koronan tuoma muutos näkyy asuntomarkkinoilla. Ostajat etsivät tilaa ja sopivaa etäisyyttä suuremmasta kaupungista.

Kaupunki on sopivan etäisyyden päässä, kun sinne pääsee alle tunnissa, kuvailee Vehviläinen.

Useat maaseutukunnat ovat tunnistaneet kasvavan kysynnän. Esimerkiksi Liperi on kuntana lisännyt vetovoimaisuuttaan uuden koulukeskuksen myötä sekä panostamalla monipuolisiin palveluihin. Raikas luonto ja kirkasvetiset järvet houkuttelevat myös taajamien ulkopuolelle.

Trendi on se, että pitää olla vähintään neljä makuuhuonetta, kertoo myyjä Minna Fali, joka oli erityisen tyytyväinen myyntipäällikkö Anne Vehviläisen otteeseen asuntokaupoissa. Vehviläinen loi sellaisen toiveikkaan ilmapiirin ja kertoi, millaisia katsojia näytöillä kävi ja millainen asenne heillä oli meidän kotia kohtaan, kertoo Fali.

Kun on hyvin hoidettu talo ja neliöt sekä hinta kohdillaan, niin kysyntää riittää, muistuttaa Vehviläinen.

Ostaja löytyy, kun sitä vähiten odottaa

Yli 16 vuotta vanhan talon myynti vaatii melko paljon tiedon jakamista ostajan ja myyjän välillä.

Siksi tavoitettava myyjä on tärkeä osa sujuvia kauppoja. Minna Fali, Jyrinkylän omakotitalon myyjä kertoo, että kaupat sujuivat kohteesta hyvin ja Vehviläinen oli erinomaisesti tavoitettavissa. Maaningasta puolestaan kotinsa myynyt Mikael Kääriäinen ei kertaakaan epäillyt kiinteistönvälittäjä Saara Hujasen ammattitaitoa, vaikka lopulliset kaupat syntyivät pitkän ajan kuluttua. Luottamus syntyy ammattitaidon kautta.

Ostaja tulee jostain silloin kun ei osaa odottaa. Meidän koti oli pitkään myynnissä ja siinä oli kahdet vuokralaisetkin. Sinnikäs ja ammattitaitoinen välittäjä osasi kuitenkin lukea markkinoita ja löysi lopulta ostajat kodillemme, kertoo Kääriäinen.

Koin, että Sp-Koti ja Saara Hujanen palvelee asiakasta kokonaisvaltaisesti. Hujanen tekee työtään isolla sydämellä ja aktiivisesti. Hän on myyjänä ihan omaa luokkaansa ja voin suositella häntä lämpimästi myös muille, kertoo Kääriäinen.

Ammattitaito on kykyä kuunnella erilaisia tarpeita ja tehdä ne näkyväksi myytävässä kohteessa.

Tarjouksia tuli ruuhkaksi asti myös Maaningan omakotitalosta, kun ostajat hoksasivat, että Kuopio on vain puolen tunnin ajomatkan päässä, kertoo Hujanen.

Maaninkaan voi ihastua pysyvästi, kiittelee Kääriäinen, joka jatkoi myös itse asumista Maaningalla.

Kiinnostuitko maaseutukuntien asuntotarjonnasta? Ota yhteyttä kiinteistönvälittäjiimme ympäri Suomen.