Lempiset viettävät kesät itse rakennetulla unelmamökillä Pitkäsaaressa – näin sinäkin voit toteuttaa mökkihaaveesi!

Kotkalaiset Juhani ja Teija Lempinen viettävät vähintään kesäkauden ja pisimmillään puolet vuodesta mökillään Kaarniemen Pitkäsaaressa Kotkassa.

Lempiset rakensivat vuonna 2014 saunarakennuksen saaren länsirannalle rauhallisen niemen kärkeen, aivan meren äärelle.

Nyt 4700 neliöisellä tontilla on kaksi venelaituria, 47 neliöinen päärakennus, 25 neliöinen saunarakennus, pari varastorakennusta, wc ja laaja terassi sekä kesäkeittiö.

Olemme suunnitelleet kaiken itse ja täydentäneet varustelua pikkuhiljaa. Mökistä aukeaa merinäköala kolmeen eri ilmansuuntaan ja aurinko paistaa palstalle koko päivän. Vuonna 2021 saimme kaiken vihdoin valmiiksi ja elämme täällä tyypillistä saarimökkielämää, Juhani Lempinen sanoo.

Lempiset kulkevat saareen veneellä. Vajaan parin kilometrin mittainen Pitkäsaari sijaitsee vain viiden minuutin venematkan päässä Kotkan Itärannan pienvenesatamasta. Mantereelle matkaa saaren pohjoiskärjestä on 500 metriä. Noin kerran viikossa Lempiset käyvät mantereella muun muassa ruokaostoksilla, auttamassa iäkkäämpiä vanhempiaan ja pyykkäämässä.

Meri ja saariston luonto läsnä kaikkialla

Lempisistä parasta Pitkäsaaressa mökkeilyssä on luonnonläheisyys ja meri. Saari on rauhallinen, ja mökillä voi puuhastella yhtä sun toista.

Luonto on läsnä kaikkialla ja sitä on upea seurata. Pidän kalastamisesta, ja käyn kalassa yksin tai vaikkapa mökkinaapurin kanssa. Saari on kallioinen ja siellä voi myös kävellä mäntyjen ja kanervien keskellä. Itäpuolella sijaitsee pieni suojasatama, jossa on myös pieni hiekkaranta. Vaimoni tekee etätöitä mökiltä käsin ja yhteydet ovat pelittäneet loistavasti, Juhani Lempinen kertoo.

Kalliorantaiset tontit 321 ja 333 sijaitsevat vierekkäin. Kallionäkymä tontilta pohjoiseen on kuvankaunis.

Lempisillä on muutamia mökkinaapureita ja saarella on paikallisen navigaattoriseuran toimintaa. Mökkeilijöiden kesken on perustettu useita Whatsapp-ryhmiä, joiden kautta saa apua muun muassa veneongelmissa.

Suunnitelmissa on muun muassa tälle kesälle juhannustanssit kalliolla vanhan perinteen mukaan. Mökkinaapureista olemme saaneet myös uusia hyviä ystäviä.

Lue lisää Pitkäsaaresta ja tarjolla olevista vapaa-ajan tonteista!

Rakennustarvikkeet saareen lautalla ja veneellä

Vuonna 2014 Lempiset saivat rakennusluvan tontille. He aloittivat mökkiunelman toteuttamisen purkamalla ensin vanhan saunarakennuksen, jonka jälkeen he pystyivät aloittamaan rakennustyöt.

Päärakennus ja sauna on rakennettu lamellihirrestä. Sauna- ja päärakennuksen rakennusmateriaalit kuljetettiin lautalla saareen mökkipalstalle

Joka vuosi siitä lähtien palstalle on noussut yhtä sun toista saunarakennuksesta alkaen. Viimeisimpänä valmistui uusi päärakennus vuonna 2020. Muut rakennustarpeet Lempiset ovat kuljettaneet saareen omalla pienellä veneellään.

Saaressa oli jo valmiina 1990-luvulla vedetty kesävesijohto. Sähköt saari sai vasta vuoden 2019 lopulla, jonka jälkeen myös Lempinen asennutti sähköt ammattilaisella rakennuksiinsa.

Se tuo uusia mukavuuksia mökkeilyyn. Meillä on muun muassa ilmalämpöpumppu, Lempinen kertoo.

Lempinen suosittelee saaressa mökkeilyä sellaiselle, joka nauttii saariston luonnosta. Mökkeilijän täytyy ottaa myös huomioon vaihteleva meri-ilmasto.

Etenkin laituri ja venesatamointi on mietittävä tarkkaan. Välillä tuuli ja aallokko on ollut kovaa, joten rantautumispaikan on oltava kestävä, Lempinen sanoo.

Pitkäsaaressa meri ja luonto ovat läsnä jokaisella tontilla. Kuvassa tontit 333 ja 321.

Perinnepaikka ja meri veivät sydämen

Juhani Lempinen on viettänyt aikaa mökkipaikalla kohta kaksi vuosikymmentä.

Ensikosketuksemme tähän saaripaikkaan tuli 1980-luvulla, jolloin palstan omisti esimieheni. Silloin piipahdin perheeni kanssa paikalla, ja tehtäväni oli sukeltaa hänelle pohjaan jääneitä verkkoankkureita. 2000-luvun alkupuolella aloimme vuokrata mökkiä lapsuuteni kaveriporukalla. Mökkeilimme paikalla ensin ”kommuunina”. Vuokrasimme mökkiä noin 10 vuotta.

Vuonna 2013 vuokranantajamme kysyi, olisinko minä halukas ostamaan paikan. Ostopäätökseen vaikutti vahvasti lapsenlapseni kommentti, jonka hän heitti eräänä iltana mökkisaunan lauteilla: ”Kuule pappa, missä me sitten käydään kun tätä paikkaa ei enää ole?” Emme halunneet päästää paikasta ja mökistä irti, joten päädyimme ostamaan sen, Juhani Lempinen kertoo.

Miten Pitkäsaaresta haetaan vapaa-ajan tonttia?

Kotkan kaupungin tontti-insinööri Katri Ervasti kertoo, että Pitkäsaarella on jatkuvassa haussa vapaa-ajan tontteja. Tällä hetkellä vapaana on neljä tonttia.

Ne ovat rantatontteja ja sijaitsevat saaren itä- ja länsirannalla. Rakennuspaikan hintaan kuuluu sähköliittymä. Tontilta on lisäksi mahdollista liittyä omakustanteisesti kesävesijohtoon, joka kulkee saaren läpi, Ervasti kertoo.

Lomarakennuspaikkaa voi hakea ja niiden varaustilannetta seurata kätevästi Etelä-Kymenlaakson sähköisen karttapalvelun avulla. Palvelun kautta voi jättää sitovan varauksen haluamastaan tontista. Ilmoitus hakemuksen etenemisestä ja hyväksymisestä lähetetään hakijan jättämään sähköpostiosoitteeseen.

Sitova varaus on voimassa kuusi kuukautta. Varausaikaa voi vapaasti hyödyntää tontin suunnitteluun ja varausaikana voi myös hakea halutessaan rakennuslupaa. Rakennuspaikan ostoa tulee hakea varausajan puitteissa, jolloin käynnistyy varsinainen kaupantekovaihe.

Vapaana olevia tontteja voi selata kätevän karttapalvelun avulla. Esimerkiksi tontilta 135 aukeaa kaunis näkymä merelle.

Palvelussa on lisäksi esimerkiksi saarta koskeva ranta-asemakaava, josta löytyy tietoa rakentamista koskevista määräyksistä.

Jos tontista tai saaresta kaipaa lisätietoja, kerromme mielellämme lisää, Ervasti sanoo.

Ervasti kannustaa tutustumaan saareen ja sen tontteihin paikan päällä varsinkin, jos mökkeilystä kiinnostunut asuu muualla kuin Kotkassa.

Paikan päällä pääsee oikeasti fiilistelemään saarta ja näkemään tontit omin silmin. Suosittelen tontteja etenkin sellaisille, jotka nauttivat saarista ja merellisestä ympäristöstä.

Tutustu ja ihastu Kotkan Pitkäsaareen ja vapaa-ajan tontteihin!