Mistä kuntotarkastuksen hinta koostuu?

Kaupallinen yhteistyö

Hinta mietityttää aina ostotilanteessa, niin myös asuntokaupan kuntotarkastuksen kohdalla. Mitä oikeaoppisen kuntotarkastuksen hinta pitää sisällään ja mitä asuntokaupan osapuolten kannattaa ottaa huomioon?

1. Kuntotarkastajan asiantuntemus

Kuntotarkastaja on rakennustekninen asiantuntija, jonka tehtävä on muodostaa kattava kuva kohteen kunnosta ja mahdollisista riskeistä. Hänen tulee pystyä havaitsemaan syy-seuraussuhteita ja tarvittaessa suosittelemaan asianmukaisia jatkotoimenpiteitä.

kuntotarkastuksen hinta

Kuntotarkastajan ja hänen edustamansa yrityksen toimintatavoista ja pätevyyksistä on hyvä varmistua eri tavoin, sillä alalla ei pidetä virallista rekisteriä tai listausta tekijöistä. Kuntotarkastajien on mahdollisuus hakea itselleen erillistä Asuntokaupan kuntotarkastajan pätevyyttä (AKK). Pätevyyden saaminen edellyttää muun muassa usean vuoden työkokemusta, alan koulutusta sekä kokeen läpäisemistä, jonka jälkeen AKK-pätevyyttä voi hakea Rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan henkilöpätevyydet FISE Oy:ltä. FISE ylläpitää omaa rekisteriään heidän pätevyytensä saaneista kuntotarkastajista.

2. Suoritusohjeen mukainen tarkastus kohteessa

On hyvä varmistaa, että kaupan olevaan kotiin tehtävä asuntokaupan kuntotarkastus noudattaa hyvää kuntotarkastustapaa eli suoritusohjetta (KH 90-00394). Tarkastajalta tulee vaatia, että kuntotarkastus tehdään suoritusohjeen mukaisesti – ei soveltaen! Jos tämä ei onnistu, kannattaa kuntotarkastajaa vaihtaa kiireen vilkkaan. Pidä myös huoli siitä, että tilauksestasi laaditaan kirjallinen tilaussopimus, jossa kuntotarkastaja sitoutuu noudattamaan suoritusohjetta.

kuntotarkastuksen hinta

Kuntotarkastaja käy läpi koko kohteen aina siihen liittyvistä asiakirjoista piipun hattuun saakka. Mikä parasta, kuntotarkastajalta saa kuntotarkastuksen aikana usein myös hyödyllisiä vinkkejä juuri kyseisen kodin huoltoon ja kunnossapitoon liittyen.

3. Tarvittavat rakenneavaukset

Raksystemsillä kuntotarkastuksen hintaan kuuluu aina myös suoritusohjeen mukaiset rakenneavaukset. Mikäli epäilyttävästä rakenteesta ei saada selvyyttä ainetta rikkomattomin menetelmin, kuntotarkastaja suosittelee lisätutkimuksia. Suositukset on hyvä ottaa tosissaan, sillä itsessään pelkkä kuntotarkastus ei vielä takaa ostettavan kodin rakenteiden kuntoa.

4. Selkeä kuntotarkastusraportti

Suoritusohjeen mukainen kuntotarkastusraportti on selkeä ja looginen. Siinä ei saa esittää oletuksia ja epätarkkuuksia, vaan kaiken tulee olla varmistettua ja todettua. Oleellista on, että tarkastaja kertoo havaintojensa ja mittaustulostensa merkityksen. Ellei kuntotarkastajan ole mahdollista arvioida sitä luotettavasti, tulee hänen suositella kohteeseen lisäselvityksiä tai jatkotutkimuksia.

Niin myyjän kuin ostajankin on tärkeää tutustua kuntotarkastusraporttiin, jotta he saavat riittävän kokonaiskuvan tarkastuksesta ja kodin kunnosta. Kuntotarkastusraportissa mainitut kuntotutkimukset olisi suositeltavaa suorittaa aina ennen kauppaa. Jatkotutkimuksista ja niiden vastuunkantajasta täytyy sopia erikseen, mikäli tutkimuksia ei tehdä, jotta tulevilta riidoilta vältytään.

kuntotarkastuksen hinta

5. Taustatyö ja viestintä

Monesti kuntotarkastuksen tilaaja luulee tarkastuksen hintaan kuuluvan vain kohdekäynnin. Se onkin yleensä raportin lisäksi tarkastuksen näkyvin osa, mutta tarkastukseen kuuluu myös paljon muuta.

Kuntotarkastuksen hintaan sisältyy käytännössä kaikki, mitä tapahtuu tarkastuksen tilauksen ja raportin palauttamisen välillä. Siihen kuuluu paljon alkuvalmisteluja ja viestintää asiakkaan kanssa lopullista raportointia unohtamatta. Myös jälkiviestintä kuuluu palvelun hintaan. Mikäli siis koet, että tarkastusraportissa on jotain epäselvää, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä raportin kirjoittaneeseen tarkastajaan. Hänen yhteystietonsa on kirjattu raportin loppuun.

Asuntokaupan kuntotarkastuksen hintaan sisältyvät edellämainitut asiat, mutta jokaisen kuntotarkastuksen lopullinen hinta määritellään tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat kohteen sijainti, ikä ja talotyyppi. Tutustu asuntokaupan kuntotarkastukseen ja hintoihin Raksystemsin sivuilla!