Mitä maksaa energiaremontti? Katso yleisimpien energiaremonttien hintaesimerkit

Ympäristötietouden ja sähkön hinnan epävarmuuden lisäännyttyä moni punnitsee omia energiaratkaisujaan, jotta oman kodin kustannukset eivät nousisi pilviin ja energiaa tuotettaisiin ympäristöystävällisemmin.  

Mutta mitä energiaremontti maksaa ja millä keinoilla energiatehokkuutta voidaan lisätä? Listasimme yleisimpiä energiaremontteja ja hintaesimerkkejä toteutuneista urakoista. 

Öljylämmityksen vaihto maalämpöön

Maalämpö on kasvattanut suosiotaan lähivuosina. Vaikka vaihtaminen esimerkiksi öljylämmityksestä maalämpöön voi tuntua hintavalta, ovat myös säästöt huomattavia. Maalämpöpumppu on hyvin tehokas, sillä se tuottaa lämpöenergiaa 3 –4 kW per kuluttamansa 1 kW. Maalämpöpumpun asennukset ovat myös kotitalousvähennyskelpoisia.  

Kuva: Naantalin asuntomessut 2022

HINTAESIMERKKI:

Öljylämmityksen vaihto maalämpöön, Järvenpää 

Urakkamaailman käyttäjä halusi vaihtaa järvenpääläisen rintamamiestalonsa lämmitysjärjestelmän öljylämmityksestä maalämpöön. Kyseessä oli 1962 rakennettu ja vuonna 2002 täysremontoitu kohde, jossa oli vesipatterilämmitys sekä alakerrassa lattialämmitys ja koneellinen ilmanvaihto. Urakan lopulliseksi hinnaksi muodostui 16 299 €.

Lue lisää tästä urakasta

Ilmalämpö- ja ilmavesilämpöpumput 

Ilmalämpöpumpun tai ilma-vesilämpöpumpun asennus on myös hyvä keino parantaa kodin energiatehokkuutta. Ilma-vesilämpöpumppu kerää ulkoilmasta lämpöenergiaa ja siirtää sen talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, kun taas tutummat ilmalämpöpumput lämmittävät suoraan huoneilmaa. 

Kuva: Naantalin asuntomessut 2022

Ilmalämpöpumput ovat toimiva valinta myös niihin kohteisiin joihin maalämmön asentaminen ei ole mahdollista esimerkiksi tontin ominaisuuksien vuoksi.  

Asunnon koosta riippuen, sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa ilmalämpöpumppu auttaa säästämään energiaa n. 3 000 – 8 000 kWh / vuosi, joten säästö on huomattava.  

HINTAESIMERKKI:

Ilmalämpöpumpun asennus, Porvoo 

Omakotitaloon Porvoossa haluttiin asentaa ilmalämpöpumppu. Kaksikerroksisen kohteen koko oli 120 m2 ja ilmalämpöpumppu asennettiin asunnon alakertaan. Hintaa pumpulle ja sen asennukselle tuli yhteensä 2 199 €.

Lue lisää tästä urakasta

Aurinkosähköjärjestelmät 

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat viime vuosina pudonneet aiemmasta, minkä vuoksi niiden suosio on myös ollut kasvussa. Vaikka aurinkosähköjärjestelmät eivät usein pysty kattamaan kaikkea sähkön tarvetta, voidaan sillä parhaimmillaan tuottaa kolmasosa keskikokoisen omakotitalon sähkön tarpeesta. Tärkeintä on mitoittaa omiin tarpeisiin sopiva järjestelmä. Etelä-suomessa säteilyenergiaa pystytään hyödyntämään 90% tehokkuudella maaliskuun alusta lokakuun loppuun asti.

HINTAESIMERKKI:

16 aurinkopaneelin asennus tiilikatolle, Espoo 

Paritaloon Espoossa haluttiin asentaa aurinkopaneeleita lisäämään kodin energiatehokkuutta. Työhön kuului mm. tiilien ohentaminen pidikkeitä varten, kiskojen asentaminen, paneeleiden nostaminen katolle ja kiinnittäminen kiskoihin sekä kaapeleiden kytkennät. Aurinkosähköjärjestelmän remontin tilaaja oli jo hankkinut itse ja asennuksen hinnaksi tuli yhteensä 1 850 €

Lue lisää tästä urakasta 

Energiankulutuksen kartoitus energiatodistuksen avulla

Energiatodistus auttaa kartoittamaan kiinteistön energiatehokkuuden ja sitä vaaditaan niin uusissa kuin vanhoissakin rakennuksissa. Energiatodistuksen voimassaoloaika on kymmenen vuotta ja se tukee aina olla pätevöityneen henkilön laatima.

HINTAESIMERKKI:

Energiatodistus, Helsinki

Urakkamaailman käyttäjä tarvitsi kaksi energiatodistusta energia-avustuksen hakua varten. Ensimmäisen todistuksen tarkoituksena oli rakennusvuoden laskennallisen e-luvun laskeminen ja toisen todistuksen tarkoituksena toimenpiteiden toteuttamisen jälkeen uuden e-luvun laskeminen maalämpöön. Yhteensä nämä kaksi todistusta kustansivat 749 €.

Lue lisää tästä urakasta

Löydä paras tekijä remontillesi Urakkamaailmasta!