Näin onnistuu asunnonvaihto poikkeusoloissa – turvallisesti ja digitaalisesti

Elämme poikkeuksellisia aikoja, mikä vaatii poikkeuksellista toimintaa myös asunnonvaihdon yhteydessä. On siis onni, että asuntokauppa ja asunnon vuokraaminen ovat kehittyneet siihen pisteeseen, jossa useimmat etapit on mahdollista hoitaa sähköisesti - ilman lähikontakteja vaikka omalta kotisohvalta. Seuraavilla ohjeilla asunnonvaihto sujuu turvallisesti, mahdollisimman paljon digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen.

Tutustu asuntoon kattavasti netissä ja hyödynnä mahdollisuus etäesittelyyn

Kattava ensivaikutelma asunnosta on mahdollista saada jo myynti- tai vuokrausilmoituksen perusteella. Nykyään panostetaan laadukkaisiin kuviin, joista saa hyvän käsityksen siitä miltä asunto näyttää. Jo tuhansista asuntoilmoituksista löytyvät virtuaali- ja videoesittelyt mahdollistavat tarkemman tutustumisen asuntoon, ne ovat jo aika lähellä todellista asuntoesittelyä. Kartalta voit katsastaa asunnon tarkan sijainnin, läheltä löytyvät palvelut ja reitin esimerkiksi työpaikalle.

Asuntoon on mahdollista tutustua tarkemminkin omalta kotisohvalta käsin, sillä etäesittelyt ovat vakiinnuttaneet asemansa perinteisten asuntoesittelyiden rinnalla kiinteistönvälittäjien työkalupakissa. Etäesittelyyn osallistuttuaan voi päättää, haluaako lähteä katsomaan asuntoa paikanpäälle – tämä on erityisen kätevää mikäli kiinnostava asunto sijaitsee pidemmän matkan päässä toisella paikkakunnalla. Lue lisää etäesittelystä!

Sovi yksityisesittely

Ostajalla on asuntokaupassa niin sanottu selonottovelvollisuus, joten asunto tulee käydä tarkastamassa paikan päällä, vaikka se vaikuttaisikin täydelliseltä asuntoilmoituksen ja vaikka etäesittelynkin perusteella.

Asuntoja esitellään nyt enimmäkseen yksityisesittelyissä, mistä johtuen ilmoituksissa ei usein näy seuraavaa esittelyaikaa. Sovi siis yksityisesittely! Esittelyssä noudatetaan erityisen hyvää hygieniaa, käytetään maskia, vältetään kättelyä ja pintojen tarpeetonta koskettelua.

Yksityisesittely on mukava tapa tutustua asuntoon kaikessa rauhassa, sillä se voidaan sopia juuri sinulle sopivaan ajankohtaan ja saat esittelijän jakamattoman huomion omille kysymyksillesi.

Keskustele videon välityksellä tai puhelimitse

Onneksi teknologia mahdollistaa vuorovaikutuksen videoyhteyden välityksellä nyt kun kaikenlaista tarpeetonta kanssakäymistä on hyvä pyrkiä välttämään. Kaikki asunnonvaihtoon liittyvät neuvottelut ja keskustelut voidaankin hoitaa etänä, esimerkiksi Skypen tai Teamsin avulla. Ja tietenkin perinteinen puhelu on aina hyvä vaihtoehto.

Allekirjoita asiakirjat ja tee asuntokaupat digitaalisesti

Asunnonvaihdon asiakirjat, kuten toimeksiantosopimukset ja ostotarjoukset voidaan allekirjoittaa sähköisesti, mikä tekee prosessista joustavan ja sujuvan. Osapuolet voivat hoitaa oman osuutensa ajasta ja paikasta riippumatta.

Myös varsinainen asuntokauppa voidaan toteuttaa täysin digitaalisesti, mikä säästää aikaa kaikilta osapuolilta ja auttaa välttämään kanssakäymistä. Sähköisen asuntokaupan mahdollistavan järjestelmän DIAS:in piirissä on jo iso osa suomalaisista kiinteistönvälittäjistä, joten mahdollisuutta sähköiseen asuntokauppaan kannattaa tiedustella. Lue lisää sähköisestä asuntokaupasta!

Jos olet myymässä asuntoasi, varmista että kohteesi löytyy Etuovi.comista, joka tavoittaa eniten asunnonvaihtajia kaikilla alueilla Suomessa. Tutustu myyntioppaaseemme!