Näin suunnitellaan unelmien mökkikeittiö – keittiösuunnittelijan parhaat vinkit

Kaupallinen yhteistyö

Ensimmäiset uudet perunat, päivän kalasaalis, juhannuksen mansikkakakku, aamiaiset auringossa – mökkikeittiössä syntyvät ihanimmat herkut ja makumuistot. Kesäherkkujen kokkailu sujuu mukavasti, kun keittiö on omiin tarpeisiin toimiva ja tietenkin myös ilo silmälle. Mutta mitä mökkikeittiön suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon? 

Mökkeihin ja vapaa-ajan asuntoihin erikoistunut keittiösuunnittelija Inka Palmu-Lempinen Espoon Suomenojan Keittiömaailmasta antaa vinkit mökkien ja vapaa-ajan asuntojen keittiöiden suunnitteluun. 

1. Kartoita tarpeet ja toiveet 

Mökkikeittiössä yksinkertainen on usein kaunista, mutta nykyään yhä useammin vapaa-ajan asunnolle toivotaan hyvin varusteltua keittiötä. Paljon kiteytyykin siihen, miten mökillä ollaan. Keskiössä on tila ja siellä elettävä elämä, ketkä sitä käyttävät ja miten. Kokataanko keittiössä yksinkertaista kesäruokaa vai ympäri vuoden pitkän kaavan mukaan? 

Vapaa-ajan asumiselta toivotaan nykyään enenevissä määrin ympärivuotisuutta ja helppoutta, joten keittiötkin ovat usein yhtä hyvin varusteltuja kuin vaikkapa omakotitalojen keittiöt. Mutta paljon on edelleen myös perinteisempiä mökkeilijöitä, jotka haluavat kokata paljon ulkona ja jotka toivovat kompaktia, mutta toimivaa mökkikeittiötä, Inka kertoo.

Matka kohti uutta mökkikeittiötä kannattaa aloittaa kartoittamalla tilan asettamat raamit sekä omat tarpeet ja toiveet pohtimalla esimerkiksi näitä kysymyksiä: 

 • Kokataanko sisällä paljon vai grillataanko enimmäkseen?
 • Minkälaisella porukalla mökillä vietetään aikaa, kokataanko yhdessä?
 • Vietetäänkö mökillä joulua ja muita juhlia isolla porukalla? 
 • Halutaanko astianpesukone vai tistakaanko käsin?
 • Toivotaanko saareketta?

2. Kiinnitä huomiota käytännöllisyyteen ja kokonaisuuteen

Toimiva mökkikeittiö pieneenkin tilaan saadaan, kun tilan toimintojen sijoitteluun ja tilankäyttöön kiinnitetään erityistä huomiota. Onneksi tämän palapelin kokoamiseen saa apua keittiösuunnittelijalta:

Suunnittelutyön lähtökohtana on teknisen puolen yhdistäminen tapohin, toiveisiin ja tottumuksiin. Esimerkiksi viemäröinnit ja niiden sijainnit vaikuttavat siihen, saadaanko mökkikeittiöön astianpesukone ja miten muut toiminnot voidaan sijoitella.

Jos tila on kompakti, ei hätää, sillä pieneenkin mökkikeittiöön löytyy käytännölliset ratkaisut.  Voidaan esimerkiksi asentaa kahden levyn keittolevy ja yhdistelmäuuni, joka toimii sekä mikrona että uunina, jolloin vapautuu työskentely- ja säilytystilaa. Kannattaa myös miettiä, tarvitaanko esimerkiksi kuivauskaappia vai voitaisiinko tila hyödyntää muulla tavalla.

Inka vinkkaa, että tilaa kannattaa ajatella kokonaisuutena:

Kannattaa miettiä mökin tilojen jatkumoa, miten esimerkiksi eteinen avautuu keittiöön. Säilytyskalusteiden avulla tuoda tilaan yhteinäisyyttä ja käytännöllisyyttä. 

Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon mökkikeittiön toimintoja suunnitellessa: 

 • Kulkureittien tulee olla selkeät ja tarpeeksi leveät
 • Riittävä työskentelytila: ainakin yksi vähintään 60 senttiä leveä, yhtenäinen taso olisi hyvä olla
 • Liesi ja vesipiste kannattaa sijoittaa lähelle toisiaan
 • Mitä muita toimintoja ruuanlaiton lisäksi tilaan halutaan saada, esimerkiksi kuinka monen hengen ruokapöytä tarvitaan?
 • Pienkoneiden säilytys: halutaanko aamiaiskaappi tai komero, johon ne saa piiloon?
 • Miten keittiö yhdistyy muihin tiloihin?

Lue myös:

Keittiösuunnittelun kulmakivet – näin saat toimivan keittiön 

Nerokasta tilankäyttöä ja käytännöllisiä innovaatioita – keittiössä yksityiskohdilla on merkitystä

3. Valitse kestävät ja helppohoitoiset materiaalit

Kun mökkikeittiön halutaan kestävän sukupolvelta toiselle, kannattaa valita laadukkaita ja kestäviä materiaaleja. 

Myös materiaalien valinnassa onkin hyvä ottaa huomioon mökkikeittiön käyttötarpeet, mutta myös olosuhteet. Mikäli mökki on osan vuodesta kylmillään, ei esimerkiksi lämpötilanvaihteluille herkkää puu ole vältämättä paras vaihtoehto. 

Inka vinkkaa supermattalaminaatista, joka kestää kovemmassakin käytössä:

Se on todella iskunkestävä ja helppohoitonen materiaali, josta voidaan tehdä sekä kaapinovet että tasot. Lisäksi supermattalaminaatti on erinomainen valinta, kun mökkikeittiöön halutaan pehmeä ja kodikas tunnelma, sillä sen mattapinta on peilaamaton. Tämä materiaali kannattaa siis pitää mielessä erityisesti, jos mökissä on isot ikkunat.

Lue myös: Esittelyssä keittiön ovimateriaalit – mikä on sinulle se oikea? 

4. Leikittele tyylillä ja värimaailmalla

Retroa, rustiikkista tai värikästä? Inka kannustaa ilottelemaan mökkikeittiön visuaalista ilmettä suunnitellessa ja valitsemaan rohkeasti jotain aivan erilaista kuin kaupunkikodin keittiössä. Mökkikeittiön estetiikkaan voi hakea inspiraatiota esimerkiksi mökin rakennusajan tunnelmasta ja ympäröivästä luonnosta. 

Kotikeittiöiden tapaan myös mökkikeittiöissä musta on ollut viime vuosien trendiväri, mutta nyt myös luonnonläheiset sävyt ja vahvemmatkin värit nostavat päätään. Voisiko veden äärellä seisovan mökin keittiö ollakin merensininen? Tai sammaleenvihreä tai karpalonpunainen, jos ympärillä on metsamaisemaa?

Lue myös: 

Keittiön trendivärit poimitaan nyt luonnosta!

Kodikas keittiä omalla tyylillä –  modernia vai maalaisromanttista?

Alkaako mielessäsi piirtyä jo unelmien mökkikeittiö? Varaa aika maksuttomaan keittiösuunnitteluun ja laita toiveet toteen!