Näin valitset täydelliset maalisävyt kotiisi – 6 + 1 vinkkiä väriasiantuntijalta

Kaupallinen yhteistyö

Maalaaminen on helppo ja edullinen tapa muuttaa kodin sisustusta ja tunnelmaa. Näin valitset sopivan sävyn juuri sinun kotiisi.

Sopivan maalisävyn, kiiltoasteen ja maalipohjan valinta voi tuntua hankalalta. Sävy muuttuu valon mukaan, eikä pieni mallipala välttämättä vastaa lopputulosta. Uusi kotimainen maalibrändi Cover Story on lanseerannut upean, 38 sävystä koostuvan värikokoelman, jonka sävyt ovat väriasiantuntijoiden huolella valitsemat.

Cover Storyn väriasiantuntija Päivi Häikiö kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon maaliostoksilla.

Cover Story kannustaa löytämään väreistä itselleen sopivan tunnelman. Kaikkea ei tarvitse maalata valkoisella – pienetkin nyanssit seinissä sitovat tilan esineet yhdeksi kokonaisuudeksi. Me Cover Storyllä kannustamme kokeilemaan myös, miten tilaan tulee tyyliä ja tunnelmaa, kun kattokin maalataan, ei vain seinät. Tai miten seinästä voi maalata vaakasuuntaisesti osan.

1. Toivota vaaleat neutraalit tervetulleiksi kotiisi

Tuttu valkoinen on takuuvarma vaihtoehto. Valkoisen valinnassa saa kuitenkin olla tarkkana, sillä tilan valo vaikuttaa sävyyn merkittävästi. Maalikaupoilla on esimerkiksi hyvä muistaa, että perinteinen maalarinvalkoinen taittaa keinovalossa helposti harmaaseen. Paperinvalkoinen istuu myös ovien ja listojen sävyyn, toisin kuin maalarinvalkoinen, jonka rinnalla listavalkoiset näyttävät helposti tunkkaiselta.

Kuvan sävyt: kevyesti beigeen taittava lämmin vaalea 006 ENID ja pehmeä greige 020 FRANZ

Kirkkaiden valkoisten lisäksi vaaleat neutraalit sävyt tarjoavat pehmeän vaihtoehdon kodin yleissävyksi. Vaaleat neutraalit sopivat erityisesti tiloihin, joihin kaivataan pehmeää tunnelmaa ja luonnollisuutta. Lämpimät vaaleat tuovat tilaan eloa ja yhdistävät sisustuksen materiaalit yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Hillityt, luonnolliset sävyt on helppo yhdistää osaksi vaaleasävyistä sisustusta tai tummien, lämpimien sisustusvärien rinnalle tuomaan rauhaa ja kontrastia. Lämpimät sävyt tasapainottavat myös tilan muita värielementtejä.

Hyvä perusvalkoinen on Cover Storyn sävy 002 EMILY. Tutustu myös sävihin 008 SYLVIA-sävyyn tai 004 JOAN.

2. Murretut sävyt luovat harmoniaa

Värikkyys ei tarkoita kirkkaita värejä tai kirjavuutta, vaan värikäs koti voi myös olla hillitty. Tärkeintä oman kodin värivalinnoissa on, että värit luovat itselle viihtyisää tunnelmaa.

Täyshimmeät maalit kietovat tilan pehmeään tunnelmaan. Kokeile esimerkiksi luonnollisen sisustuksen luottotaustaa greigeä, joka istuu niin sisalin, rottingin kuin muidenkin luonnonmateriaalien pariksi. Vaaleat puunsävyt sointuvat kauniisti harmaanbeigeä taustaa vasten.

Rauhallinen harmaanvihreä on sisustajien luottoystävä, sillä se sopii lähes jokaisen sävyn kumppaniksi.

Tunnelmalliset siniset ja siniharmaat tuovat tilaan syvyyttä ja tunnelmaa. Murretut sinisen sävyt nauttivat puisista pinnoista, erityisesti trendikkäistä tummista puunsävyistä, kuten pähkinästä ja tiikistä.

Kuvan sävyt: kermanvaalea 006 SYLVIA ja luonnollisen harmaansininen 017 TOVE

3. Huomioi valon laatu ja määrä

Valon laatu ja määrä vaikuttavat merkittävästi värin kokemiseen. Sama vihreä voi näyttää olohuoneen nurkassa täyteläisen vihreän puolensa, kun taas ikkunan vieressä valo voi nostaa värin kellertävät pohjasävyt esiin. Siksi sävy kannattaa aina testata siinä tilassa, johon maali tulee.

Myös maalin kiiltoaste vaikuttaa sävyn ja valon yhteispeliin. Täyshimmeä seinämaali heijastaa valoa pehmeästi syksyn pimeästä kesän aurinkoon. Mattapinta tekee tilasta rauhallisen ja tyylikkään.

Kuvan sävyt: lämmin vaaleanharmaa 005 KIM ja raikas vaaleansininen 015 ALBERT

4. Varovasti värikartan kanssa

Maalisävyn valitseminen värikarttojen sadoista vaihtoehdoista ja pikkuriikkisistä malleista on haastavaa. Lisäksi rautakaupassa ei useimmiten ole tarjolla värisuunnitteluapua. Maaliosastolla on hyvä muistaa, että värikarttojen värit on luotu elektronisesti tai painettu painoväreillä, joten ne eivät vastaa täysin seinään tulevaa maalisävyä. Maalisävyyn vaikuttaa puolestaan valittu maalipohja ja kiiltoaste. On myös hyvä ottaa huomioon, että eri sävyillä on eri sävytyskustannukset.

Kotimainen Cover Story on ratkaissut monta muuttujaa ja tehnyt päätökset puolestasi. Toisin kuin rautakaupoissa myytävät maalit, kaikki Cover Storyn sävyt myydään valmiiksi sävytettyinä täyshimmeänä maalina. Hinta on sama väristä riippumatta. Näin jokainen maali on samanarvoinen ja tasalaatuinen.

5. Sovita sävyä siellä, missä maalaat

Koska valo ja sisustus vaikuttavat sävykokemukseen, maalisävyvaihtoehtoihin kannattaa tutustua siellä missä maalataan. Myös kalusteiden, tekstiilien ja lattian sävyt vaikuttavat seinien sävyyn. Miten sävy istuu sohvan kankaaseen, tai kellertääkö listat puhtaan valkoisen paperin rinnalla?

Cover Story on ratkaissut sotkuisten testimaalipurkkien ongelman kehittämällä A4-kokoiset tarrataustaiset sävymallit, joita voi siirrellä helposti seinältä toiselle ja tutustua sävyyn huoneen eri valoissa ja osana muuta sisustusta. Toisin kuin väriliuskojen printatut mallisävyt, Cover Storyn sävymallit on maalattu aidolla Cover Storyn maalilla, joten sävy on takuulla sama kuin maalipurkissa.

6. Mikset maalaisi myös sisäkattoa?

Miksi katon pitäisi aina olla valkoinen? Suomessa on tapana maalata sisätilojen katot valkoisiksi, vaikka kattoja maalaamalla on mahdollista luoda tilaan tunnelmaa ja kontrastia. Mallia voi ottaa vaikka Tanskasta, jossa värillisiä kattoja käytetään usein tunnelmanluontiin.

Kokeile esimerkiksi yhdistää täyteläinen ja lämmin sinapinkeltainen katto vaaleisiin neutraaleihin seiniin. Myös harmaansininen hurmaa katossa, samoin heleät vaaleansiniset.

Kuvan sävyt: seinillä harmoninen beigenharmaa 009 PABLO ja katossa kaunis keltavihreä 030 VIRGINIA

+ Tilaa maalit helposti nettikaupasta ja tartu toimeen!

Kotimainen Cover Story haluaa tehdä maalaamisesta helppoa ja inspiroivaa. Siksi sävymallit, maalit ja maalaustarvikkeet voi tilata verkkokaupasta muutamassa päivässä kotiovelle. 38 harmonista sävyä helpottavat värivalintaa ja A4-kokoiset sävymallit tekevät sävyyn tutustumisesta mukavaa.

Koska asiat voi myös tehdä helposti, Cover Storyn verkkokaupasta voit tilata kaikki maalaamiseen tarvittavat tarvikkeet yhdessä maalin kanssa. Ja kaikki suoraan kotiovelle.