Nuori muuttaa omaan kotiin – näin tuet ensimmäistä kertaa muuttavaa

Muutto lapsuudenkodista ensimmäiseen omaan kotiin on jännittävä tapahtuma koko perheelle. Lue, mitä kaikkea ensimmäisessä muutossa kannattaa ottaa huomioon!

Kun ensimmäinen oma koti löytyy, on aika suunnitella muuttoa. Muistettavia, hoidettavia ja hankittavia asioita on paljon. Muuttomaailma.fi on muuton kilpailutuksia tarjoava palvelu, josta löytyy apu myös ensimmäistä kertaa muuttavalle.

Muutto omaan kotiin – mitä tavaroita tarvitaan?

Lapsuudenkodista muuttaessa hankinnat uuteen kotiin ovat välttämättömiä. Riippuen uuden kodin koosta, sekä siitä ketkä siellä tulevat asumaan, kodinkone- ja huonekaluhankintoja voi suunnitella hyvissä ajoin ja etukäteen. Osa huonekaluista ja muista tarvikkeista saattaa löytyä omasta takaa, mutta mitä kaikkea uudessa kodissa tarvitaankaan? Katso hankintojen avuksi Muuttomaailman laatima Tavaroita ensimmäiseen kotiin -muistilista.

Muutto omaan kotiin – kuinka pitkä välimatkasta tulee?

Vaikka muuttaminen ensimmäiseen uuteen kotiin on jännittävää ja innostavaa, koti-ikävä saattaa yllättää.

Jos matka uuden ja vanhan kodin välillä on lyhyt, muutto on usein fyysisesti ja henkisestikin helpompi. Tällöin muuttaja pääsee koti-ikävän yllättäessä nopeasti käymään vanhaan kotiin. Jos välimatka on pidempi, suunnitelkaa lähitulevaisuus mahdollisuuksien mukaan sellaiseksi, että muuttanut pääsee käymään vanhaan kotiin alussa hieman tiheämmin.

Muutto omaan kotiin – talous kuntoon

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin on viimeistään se hetki, kun oman talouden hyvinvointia tulee miettiä.

Oma talous ja raha-asiat hoituvat nuorena usein opiskelujen ohella tekemällä osa-aikaisia töitä. Nuoren tulot saattavat olla liian pienet oman talouden hoitoon – siispä kannattaa tarkistaa, onko nuori oikeutettu saamaan tukea talouden hoitoon. Pohtikaa ainakin seuraavia taloudellisiin tukiin liittyviä asioita yhdessä:

  • Oletko opiskelija?
  • Asutko yksin vai jonkun kanssa?
  • Jäävätkö mahdolliset työtulosi tietyn rajan alle?

Mm. nämä ylläolevat seikat vaikuttavat tukien saamiseen ja niiden määriin. Kelan sivuilta löytyy hyödyllistä tietoa tuista: katso ainakin pikaopas opiskelijan tukiasioihin.

4 vinkkiä ensimmäistä kertaa muuttavalle

  1. Suunnittele muuttosi mahdollisimman tarkasti etukäteen. Aikatauluta pakkaus, sopimusten solmiminen ja tavaroiden hankinta. Laadi myös budjetti muuttamiselle ja ensimmäisille kuukausille uudessa kodissa.
  2. Tutustu uuden kotisi tiloihin ja ympäristöön mahdollisuuksien mukaan jo ennen muuttoa. Näin voit suunnitella sisustus-, kodinkone- ja huonekaluhankintoja, sekä liikkumista uudessa ympäristössäsi.
  3. Kaikkea ei tarvitse, eikä kannata hoitaa itse: Muuttomaailma.fi auttaa muuton jokaisessa vaiheessa. Yhdestä osoitteesta saat kilpailutettua kaikki muuton osa-alueet aina pakkaustavaroiden hankinnasta lähtien.
  4. Lataa tai tilaa sähköpostiisi Muuttajan muistilista. Lista tarjoaa kattavat ohjeet hoidettavista asioista aikajärjestyksessä: mitä kannattaa tehdä kuukausi ennen muuttoa, sekä itse muuttopäivänä.