Omakotitalon kunnossapidon vuosikello – tee nämä huoltotoimenpiteet säännöllisesti!

Uusi omakotitalon omistaja saattaa yllättyä muistettavien asioiden määrästä, kun aiemmin esimerkiksi kerrostalossa taloyhtiön kautta hoituneet huoltotoimenpiteet ovatkin omalla vastuulla.

Kokosimme alla olevaan muistilistaan vuoden varrella tehtävät tarkastus- ja huoltotoimenpiteet, jotka ehkäisevät suurempien ja kalliimpien remonttien tarvetta. Jutusta löydät myös hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutetuista remonteista.

Keväällä

Ensimmäisten kevään merkkien ilmaantuessa, ja lumien sulaessa, on hyvä huoltaa ainakin nämä talon ja pihapiirin kuntoon vaikuttavat tekijät:

 • Ilmanvaihtojärjestelmän huolto
  Huollettu järjestelmä toimii tehokkaammin ja säästää sähköä.
 • Katon kunto
  Talven jäljiltä kannattaa tarkastaa, että kattoon ei ole tullut suurempia vaurioita esimerkiksi katolla olleen jään tai lumen seurauksena. Vesivahinko on aina kalliimpi korjattava, kuin katon säännöllinen kunnossapito.
 • Räystäskourujen puhdistus
  Keväällä räystäät kannattaa puhdistaa mahdollisista lehdistä ja muista roskista. Räystäiden toimivuus vaikuttaa oleellisesti siihen, että sadevesi saadaan ohjattua pois talon katolta ja perustuksista. Räystäiden puhdistus kannattaa tehdä myös syksyllä.
 • Kevätsiivous
  Tiedätkö sen tunteen, kun ensimmäiset kevään auringonsäteet paistavat ikkunoista sisään? Tätä tunnetta varten suosittelemme kevätsiivouksen tekemistä. Varsinkin ikkunoiden pesu saa auringonsäteet tuntumaan erityisen keväisiltä.

HINTAESIMERKKI:

Ilmanvaihtokanavien puhdistus, Mäntsälä

Mäntsäläläisen omakotitalon ilmanvaihtokanavat nuohottiin ja puhdistettiin. Ikää rakennuksella oli 19 vuotta. Ilmanvaihtokanavien nuohous ja puhdistus maksoi yhteensä 500 €.

Lue lisää tästä remontista

Kesällä

Kesällä vietämme paljon aikaa ulkona, ja kesän sääolosuhteet ovatkin oivia erilaisille ulkoremonteille. Varsinkin julkisivun ja pihan kunto kannattaa tarkastaa ajoissa, jotta tarvittavat huoltotoimenpiteet ehditään tehdä kesän aikana. Tarkasta ainakin nämä asiat kodissasi kesällä:

 • Julkisivu
  Viimeistään kesällä kannattaa kiertää talon ympäri, ja tutkia julkisivun kunto talven ja kevään jäljiltä. Loppukevät ja kesä on parasta aikaa julkisivuremontille säiden puolesta, ja huolitellusta ja kauniista julkisivusta onkin mukava päästä nauttimaan kesän aikana.
 • Pihan kunto
  Myös piha kannattaa kiertää huolellisesti, ja tarkastaa mahdolliset vauriot pihalaatoituksissa ja asfaltoinneissa. Laatoituksien saumat ja asfaltin reunat kannattaa myös puhdistaa ja pestä mahdollisista rikkaruohoista ja muusta liasta, näillä toimenpiteillä piha-alue näyttää heti siistimmältä.
 • Terassin ja piha-aitojen huolto
  Terassin ja piha-aitojen huolto on myös hyvä tehdä kesällä, jos aitasi kaipaa uutta maalipintaa, tai terassisi puhdistamista tai öljyämistä. Jos kaipaat terassille uutta ilmettä, terassin sävyä saa muutettua helposti sävytetyllä puuöljyllä. Kesä on myös oiva aika rakentaa uusi terassi, jos sellaista kodistasi ei vielä löydy.
 • Viilennysratkaisut
  Jo muutamien vuosien ajan helteet ovat yllättäneet suomalaiset, ja erilaiset viilennysratkaisut ovat loppuneet kauppojen hyllyiltä keskellä kesää. Toimi siis jo hyvissä ajoin, ja hanki kotiisi haluamasi viilennysjärjestelmä. Viilentävät ilmalämpöpumput ovat kasvattaneet suosiotaan varsinkin Etelä-Suomessa, sillä Etelä-Suomen sääolot ovat sopivia ilmalämpöpumpun käytölle.

HINTAESIMERKIT:

Terassi pohjatöineen, Turku

Rivitaloasunnon etupihalle rakennettiin pieni 3m x 2m kokoinen terassi ilman kaiteita. Urakkaan kuului myös terassin pohjatyöt ja terassi rakennettiin tasaiselle alustalle. Hintaa urakalle tuli yhteensä 845 € (sis. materiaalikustannuksia)

Lue lisää tästä remontista

 Ilmalämpöpumpun asennus, Oulu

Vuonna 1975 rakennettuun omakotitaloon asennettiin uusi ilmalämpöpumppu. Talolla oli pinta-alaa yhteensä 125m2. Asennuksen hinnaksi muodostui 507 €.

Lue lisää tästä remontista

Syksyllä

Syksyllä on aika valmistautua talveen ja pimeisiin iltoihin. Alla muutama asia, jotka suosittelemme tehtäväksi ennen pimeän ja talvipakkasten tuloa:

 • Ulkovalojen huolto
  Ennen pimeiden iltojen tuloa, kannattaa tarkistaa, että pihavalaistus toimii moitteetta. Puhdista valot samalla siitepölystä ja muusta liasta.
 • Salaojien toimivuus
  Syksyn sateiden saapuessa, tulee kiinnittää huomiota mahdollisen salaojituksen toimivuuteen. Tarkista että vesi ei keräänny tiettyyn paikkaan pihamaata liian lähelle rakennusta, ja kurkista salaojien tarkastuskaivoihin. Vettä ei saisi olla kaivoissa yli alimman salaojaputken. Jos epäilet salaojissa olevan vikaa, kannattaa paikalle kutsua ammattilainen tutkimaan tilanne.
 • Lämmitysjärjestelmän huolto
  Lämmitysjärjestelmä kannattaa myös huoltaa hyvissä ajoin ennen pakkasten ja talven tuloa. Järjestelmän säädöt ja paine on hyvä tarkastaa, ja mahdollinen kesäsulku avata.
 • Nuohous
  Jos kodistasi löytyy tulisija, tulisi nuohous tehdä paloturvallisuuden ja lain puitteissa vähintään kerran vuodessa. Jos nuohouksen tilaus on jäänyt tekemättä aikaisemmin vuoden aikana, kannattaa se tehdä viimeistään syksyllä. Nuohous parantaa tulisijan lämmitystehoa, ja nuohouksen aikana mahdolliset tulipalon vaaraa aiheuttavat viat tarkastetaan.

HINTAESIMERKKI:

Salaojaputken korjaus, Helsinki

Vuonna 2009 rakennetun omakotitalon salaojien kuvauksessa oli käynyt ilmi salaojaputken osittainen lyttyyn painuminen. Painunut kohta kaivettiin esiin ja sen tilalle vaihdettiin uusi salaojaputki. Korjauksen yhteydessä myös talon sokkelin viereiset sepelit uusittiin. Hintaa remontille tuli yhteensä 2 008 € (sis. materiaalikustannukset).

Lue lisää tästä remontista

Talvella

Talvi voi ymmärrettävästi olla stressaavaa aikaa omakotitalon omistajalle, varsinkin jos talvi on suuri luminen. Lumen ja pakkasen tuloon kannattaakin varautua hyvissä ajoin, alla vinkkimme:

 • Tiivisteet kuntoon
  Ensimmäisten kylmien säiden saapuessa, saatat huomata, että ikkunoiden tai ovien tiivisteet kaipaavat uusimista. Tämä ilmenee yleensä vedon tunteena sisällä. Tiivisteiden uusiminen maksaa itsensä takaisin lämmityskuluissa, ja tiivisteiden vaihto onkin yleensä suhteellisen halpa remontti.
 • Lumen ja jään poisto katolta
  Talven aikana kannattaa tarkkailla katon kuntoa, ja sen päällä olevan lumen ja jään määrää. Jos lumi ja jää tukkivat räystäät, sulamisvesi ei pääse pois katolta normaalisti, ja pakkautuu näin katolle. Jääpatojen syntyminen voi siis aiheuttaa suurempiakin vahinkoja katolle, ja huonolla tuurilla vesivahingon. Lumen ja jään poistamiseen kannattaa käyttää ammattilaista, turvallisuuden nimissä.
 • Varaudu lumitöihin
  Varsinkin eteläisessä Suomessa lumen määrä voi joskus yllättää. Tämän vuoksi välineet lumenluontiin kannattaa kaivaa jo hyvissä ajoin esille varaston nurkista.
 • Muista kotitalousvähennys
  Viimeistään talvella kannattaa miettiä, olisiko kodissa tarvetta jollekin kotitalousvähennykseen oikeuttavaan työhön, jos kotitalousvähennystä ei ole hyödynnetty jo aikaisemmin kuluvana vuonna. Pienet remontit ja huoltotyöt ehdit saamaan vielä sopivasti meneillään olevan kotitalousvähennyksen piiriin, kunhan työ maksetaan samaisen vuoden puolella. Lue lisää vuoden 2023 kotitalousvähennyksestä täältä!

HINTAESIMERKKI:

Ikkuna- ja ovitiivisteiden vaihto, Helsinki

Kerrostalokolmion ikkuna- ja ovitiivisteet vaihdettiin uusiin. Urakka sisälsi yhteensä kahden parvekkeen oven ja kahdeksan ikkunan tiivistykset. Hinnaksi työlle muodostui 558 € (sis. materiaalikustannukset).

Lue lisää tästä remontista

Toivottavasti näiden vinkkien avulla omakotitalon omistajan arki tuntuu hieman kevyemmältä! Jos erilaisten remonttien hinnat mietityttävät, tutustu kattavaan remonttien hinta-arkistoomme.

Urakkamaailman kautta löydät parhaan tekijän omiin remonttitarpeisiisi!