Remontoijan vihreät valinnat, joista luonto ja lompakko kiittävät – katso vinkit ja hintaesimerkit!

Panostaminen vastuullisuuteen ja ekologisiin valintoihin on nouseva trendi, joka näkyy vahvasti myös remontoinnin saralla. Kestävät ja pitkäikäiset remonttiratkaisut ovat mukana luomassa pohjaa tulevaisuudelle, jossa myös seuraavilla sukupolvilla on hyvä elää.

Listasimme tähän artikkeliin viisi esimerkkiä kestävistä valinnoista remontoinnissa sekä hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista töistä, joilla on pyritty pienentämään kodin ympäristövaikutusta. Monet esitellyistä toimenpiteistä eivät ole ainoastaan hyväksi luonnolle, vaan auttavat pidemmällä aikavälillä pitämään myös kustannukset kurissa.

1. Materiaalivalinnat 

Materiaalivalinnat ovat konkreettinen tapa vaikuttaa remontoinnin ekologisuuteen. Markkinoilla on tarjolla paljon erilaisia kierrätetyistä, sekä luonnonmukaisista raaka-aineista valmistettuja materiaaleja. Tällaisia ovat esimerkiksi: 

 • kierrätetystä paperista valmistettavat sisustuspaneelit
 • luonnonmukaiset maalit
 • bambulattiat
 • hiilineutraalit tekstiilit
 • kasviperäiset polyuretaanivaahdot
 • korkista valmistetut pinnat
 • kierrätetty teräs 

HINTAESIMERKKI:

Korkkilattian asennus, Helsinki 

Remontin tilaaja asennutti 55 m2 kokoiseen kerrostaloasuntoonsa uuden korkkilattian. Lattia asennettiin vanhan parketin päälle ja lisäksi urakkaan kuului myös listojen asennus. Hinnaksi urakalle muodostui 1103 €.

Lue lisää tästä urakasta

2. Kodin energiavalinnat 

Merkittävin ilmastovaikutus asunnossa on lämmityksellä. Tämän lisäksi asumisen hiilijalanjälkeen vaikuttavat myös vesi, sähkö sekä jätteet. Vaihtamalla epäekologisen lämmitysmuodon, kuten öljylämmityksen, ekologisempaan lämmitysmuotoon, kuten maalämpöön, voidaan vaikuttaa merkittävästi asunnon päästöihin.

HINTAESIMERKKI:

Öljylämmityksen vaihto maalämpöön, Raasepori 

Vuonna 1967 valmistuneen öljylämmitteisen omakotitalon lämmitysjärjestelmä haluttiin päivittää ekologisempaan vaihtoehtoon. Öljylämmitys päätettiin korvata maalämmöllä. Talossa sijaitsevat kaksi vanhaa öljysäiliötä purettiin urakan yhteydessä ja hinnaksi tälle energiasaneeraukselle muodostui 18 260 €.

Lue lisää tästä urakasta täältä

Lue myös:

Näin vaihdettiin maalämpö omakotitalon lämmitysmuodoksi

Sähkön säästämiseksi aurinkopaneelien asennus on myös oiva vaihtoehto.  Aurinkopaneelit voivat tuoda aurinkoisina kuukausina helpotusta kodin sähkölaskuun ja ne ovat fossiilivapaa tapa tuottaa sähköä.

HINTAESIMERKKI:

Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän asennus, Hyvinkää  

Hyvinkääläisen omakotitalon katolle asennettiin aurinkosähköjärjestelmä. Tavoitteena oli saada syntymään säästöä keväästä syksyyn. Talossa oli peltikatto, jonka päälle aurinkopaneelit asennettiin. Lopulliseksi hinnaksi asennukselle tuli 6 500 €.

Lue lisää tästä urakasta

Kodin energiatehokkuutta voidaan seurata ja vertailla energialuokitusten avulla. Suomalaisessa kodissa myös saunan energiankulutukseen on hyvä kiinnittää huomiota, sauna on nimittäin kodin suurin sähkösyöppö.

3. Kodinkoneet ja älylaitteet 

Yksi tapa vaikuttaa kodin päästöjen minimointiin on valita remontoinnin yhteydessä sellaisia kodinkoneita sekä laitteita, jotka kuluttavat mahdollisimman vähän. Myös erilaiset älyominaisuudet, kuten automaattikatkaisimet ja vuotovahdit auttavat pienentämään asunnon energiankulutusta.

Jos remonttiin siis kuuluu kodinkoneiden uusimista, kannattaa panostaa malleihin, jotka ovat kestäviä sekä suunniteltu vastaamaan parhaiten oman kotitaloutesi tarpeita. Koneiden uusiminen muutaman vuoden välein lisää ympäristön taakkaa.

Lue myös:

Vastuullisia valintoja keittiöön – huomioi nämä 6 asiaa suunnittelussa! 

4.Tiiviit ikkunat ja ovet 

Pitämällä huolen siitä, että remontin yhteydessä valitaan tiiviit ikkunat ja ovet, vaikutetaan suoraan asunnon energiatehokkuuteen. Mitä enemmän lämmintä ilmaa pääsee karkuun, sitä enemmän taloa joudutaan lämmittämään. Ikkunoita ja ovia valitessa on siis syytä panostaa laatuun sekä pitää huoli, että tiivisteet on asennettu ammattitaidolla.

HINTAESIMERKKI:

Ikkunoiden vaihto, Raasepori

Rintamamiestaloon Raaseporissa haluttiin vaihtaa uudet ikkunat parantamaan talon energiatehokkuutta. Uusia ikkunoita asennettiin yhteensä 10 kappaletta. Hinnaksi ikkunoiden asennukselle tuli 1922 €.

Lue lisää tästä urakasta

5. Urakoitsijan valinta 

Remonttia suunnitellessa on hyvä pysähtyä pohtimaan sitä, jakaako urakoitsija samat arvot ja ottavatko he työssään huomioon remontin vastuullisuuden.

Urakoitsijavalinnassa kannattaa huomioida esimerkiksi: 

 • Mitä materiaaleja urakoitsija käyttää tai suosittelee (esim. hiilineutraali betoni, kierrätetyt materiaalit)  
 • Yrityksen sijainti – jos mahdollista suosi paikallista, näin vältytään pitkien välimatkojen kulkemiselta edestakaisin.
 • Yrityksen taustat ja rekistereihin kuuluminen kertovat luotettavuudesta sekä vastuullisuudesta
 • Työvaiheiden suunnittelu- pyritäänkö suorittamaan tiettyjä työvaiheita samanaikaisesti ja minimoidaanko paljon kuluttavien työkoneiden käyttö 

Löydä paras tekijä remontillesi Urakkamaailmasta!