Suosikkibloggaaja Iina: ”Vuokra-asuminen oli pitkään paras ratkaisu perheellemme”

Kaupallinen yhteistyö

Meidän perhe on kasvanut kymmenessä vuodessa kahden nuoren opiskelijan rakkaudesta viisi- (ja pian kuusi-) henkiseksi perheeksi. Kasvavan perheen tarpeisiin vuokralla asuminen oli pitkään se kaikkein paras ratkaisu.

Vuokralla asuminen oli helppo, turvallinen ja joustava vaihtoehto. Saatiin etsiä sitä meidän omaa unelmien asuinaluetta ja kokeilla erilaisia tapoja asua, ennen kuin sitouduttiin pidemmäksi aikaa. Päästiin asumaan meidän unelmien alueelle, vaikka meillä ei ollut valtavaa budjettia. Pystyttiin helposti vaihtamaan kotia tarpeiden muuttuessa, eikä tarvinnut murehtia kodin myymisestä ensin. Meidän mielestä vuokralla asuminen sopi mainiosti myös arkeen pienten lasten kanssa. Ei tarvinnut itse pitää huolta mistään hoidettavista asioista, kuten lumitöistä tai huolloista.

Tämän jutun tekijä Iina Hyttinen kirjoittaa perhe-elämästä rakkaudella ja rennolla otteella But I’m a Human not a Sandwich -blogissaan.

Kaikki vuokra-asuntomme – kaksiosta lapsiperheen rivitalokotiin

Päädyimme muuttamaan ensimmäiseen yhteiseen vuokrakotiimme, kun raskaustesti näytti plussaa ja asuimme puolisoni kanssa kumpikin tahoillamme silloin opiskelijoiden soluasunnoissa. Ensimmäinen asunto, jota meille tarjottiin oli myös se, johon muutimme. 90-luvun kaksio isolla parvekkeella lähellä merta. Teimme kodista meidän näköisen, yhdistelimme huonekalujamme ja viihdyimme siellä mainiosti.

Ensimmäisessä yhteisessä kodissa soviteltiin sisustusmakuja yhteen ja odoteltiin esikoisen syntymää.

Myös meidän toinen yhteinen kotimme oli vuokrakoti, kaunis uudiskohde merinäköalalla. Sinne muutimme, kun perhekoko kasvoi ja yhden makuuhuoneen sijaan kaipasimme kahta. Se oli meidän unelmien asunto, unelmien alueella, josta meillä ei ikimaailmassa olisi ollut mahdollisuutta silloin ostaa omaa kotia 21- ja 22-vuotiaina. Se on myös yksi vuokralla asumisen kiistattomia etuja, että vuokrakotiin voi päästä asumaan juuri sille omalle unelmien alueelle, vaikka omistusasuntoa sieltä ei olisikaan resursseja ostaa.

Toinen vuokra-asunto oli uusi asunto unelmien asuinalueella.

Asuimme siellä yli neljä vuotta, kunnes aloimme odottaa kolmatta lasta ja muutimme asumisoikeusasuntoon, rivariin omalla pienellä pihalla. Asumisoikeusasunto oli meille hyvä silta vuokra-asunnon ja omistusasunnon välissä. Huomasimme, että viihdymme hyvin kodissa, jossa on oma pieni piha. Se oli meille tärkeä juttu lasten kanssa ja helpotti ulkoilua.

Kokeiltuamme montaa erilaista kotia ja asuinaluetta tiesimme jo aika hyvin mitä kodilta halusimme. Rauhaa, lapsiperheille sopivan ja mukavan alueen, palvelut lähellä ja hyvät kulkuyhteydet. Sekä tietenkin kauniin ja valoisan kodin, jossa on riittävästi tilaa jokaiselle perheenjäsenelle. Meiltä jäi kaikista näistä ihanista kodeista paljon rakkaita muistoja, naapureita ystäviksi ja mahtavia kokemuksia. Olemme iloisia, että lapset ovat saaneet myös asua erilaisissa paikoissa ja tutustuneet moniin ystäviin, joihin tänäkin päivänä pidetään yhteyttä.

Viisi vinkkiäni vuokra-asumiseen

  1. Tallenna hakuvahti Vuokraovi.comissa omilla asuntokriteereilläsi, kun etsit asuntoa
  2. Huolehdi kodista kuin omastasi, jotta pinnat pysyvät hyvässä kunnossa ja kodista voi tulla kaunis koti joskus myös seuraaville asukkaille.
  3. Muista laaja kotivakuutus, sekä muuttaessa tarvittavat muuttoilmoitukset esim. huoltoyhtiöön, postille ja maistraattiin.
  4. Kokeile rohkeasti erilaisia alueita ja koteja ja löydä itsellesi sopivin. Vuokralla-asuminen tarjoaa asunnon vaihtamiseen loistavat puitteet matalalla kynnyksellä, siksi kannattaa etsiä kotia useilta alueilta.
  5. Tee kodistasi itsesi näköinen. Tarkista vuokranantajalta tai isännöitsijältä saatko tehdä kotiin pieniä muutostöitä, kuten maalata seinät lempiväreillä ja sisusta rohkeasti oman makusi mukaan.

+ Nauti vuokralla asumisen eduista. Pyydä apua, jos jääkaappi hajoaa. Nauti siitä, ettei sinun tarvitse tehdä lumitöitä tai murehtia vuosihuolloista ja kaikki mahdolliset jäteastiat löytyvät pihapiiristä, sen kun vain lajittelee.

-Iina Hyttinen