Unelmissa uusi koti maalaismaisemista? Loviisan kylät tarjoavat ihanaa idylliä ja toimivaa arkea

Kaupallinen yhteistyö

Haaveiletko sinäkin asumisesta kodikkaassa kylässä maalaismaisemien ympäröimänä, mutta myös toimivasta arjesta ja lyhyestä matkasta pääkaupunkiseudulle? Jos vastaus on kyllä, voi Loviisa tarjota unelmiesi asuinpaikan! Kaupunki myy ja vuokraa tontteja useilla, toinen toistaan viehättävämmillä alueilla.

Loviisa on eloisa pikkukaupunki itäisellä Uudellamaalla. Loviisalaiset arvostavat ympärillä olevaa tilaa ja kaunista luontoa, meren läheisyyttä, edullista asumista, kyläkouluja, elävää kaksikielisyyttä sekä yhteisöllisyyttä ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.

Yli puolet kaupungin 15 000 asukkaasta asuu kyläkeskuksissa ja niiden ympäristössä maaseudulla – Loviisa onkin kylien kaupunki. Ruotsinpyhtää, Pernaja ja Liljendal kylineen olivat aiemmin olleet itsenäisiä kuntia, jotka yhdistyivät Loviisan kanssa vuonna 2010. Niiden asukkaat saavat nauttia vahvan paikallisen identiteetin omaavista asuinpaikoista, joissa maalaisidylli, historia ja mukava, moderni elämä kohtaavat. 

Strömforsin ruukkikylä – historian havinaa ja inspiroiva miljöö

Kymijoen läntisen haaran varrella sijaitsee Strömforsin ruukkikylä, joka on yksi Suomen vanhimmista rautaruukeista. Ruukkikylän ainutlaatuinen, kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja hyvin säilynyt miljöö on Museoviraston suojelema.

Alueen historia juontaa juurensa Ruotsin vallan aikaan 1600-luvun lopulle, jolloin vapaaherra Johan Creutz perusti sinne ensimmäisen vasarapajan. Kosken pauhu ja ympärille levittyvät metsät tarjosivat otolliset olosuhteet rautaruukkitoiminnan kehittymiselle. Strömforsin ruukkikylässä käsityö on aina ollut arvossaan – taitavat sepät nauttivat yhteisön arvostuksesta ja monista luontaiseduista.

Tuo arvostus ja tekemisen meininki näkyvät kylässä edelleen. Teollisuustoiminta ruukin alueella on päättynyt, mutta nykyään se tarjoaa inspiroivan ympäristön muun muassa käsityöammattien, luovien alojen ja matkailutoiminnan harjoittajille. Ruukin sepät takovat rautaa edelleen kesäisin vanhalla vesivasaralla taontanäytöksissä. Aktiivinen kyläyhdistys toimii palvelujen parantamiseksi ja alueen matkailun ja yritystoiminnan kehittämiseksi. 

Asukkaille Strömforsin ruukin alue tarjoaa kauniin, luonnonläheisen asuinympäristön, jossa historia on vahvasti läsnä ja palvelut sekä monenlaiset virikkeet kuten kulttuuri, ravintolat ja ulkoilureitit käden ulottuvilla.

Kalliopään perhe viihtyy ruukkikylässä:

Opiskelukaveri asui tuossa ruukin toisella puolella ja oltiin siellä kylässä, hän sitten kertoi että täällä olisi talo myynnissä. Lopputulos on se, että ollaan tässä nyt 15 vuotta asuttu.

Sijainti on siinä mielessä hyvä, että Helsinkiin ei ole kuin tunnin matka, Loviisan keskustaan 20 minuuttia ja Kotkaan ja Porvooseenkin vain puolisen tuntia – moneen suuntaan pääsee helposti ja kätevästi.

Loviisasta löytyy hyvin terveyspalveluita, esimerkiksi terveyskeskuksesta olemme saaneet aina todella hyvää palvelua. Kyläkoulussa on tällä hetkellä noin 50 oppilasta, jotka kaikki asuvat noin 10-15 kilometrin säteellä tästä ruukkialueesta.

Tutustu Petjärven alueella saatavilla oleviin tontteihin!

Koskenkylä ja Israelinmetsä – luonnonläheistä asumista keskeisellä sijainnilla

Koskenkylä on entisen Pernajan kunnan alueella sijaitseva asutuskeskus, jonka historia kietoutuu niin ikään ruukki- ja sahatoiminnan ympärille. Lorentz Creutzin perustama Forsbyn ruukki oli toiminnassa vuosina 1682-1828. Ruukin alue kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Sen lisäksi entisen Pernajan alueella on useita historiallisia kartanoita, esimerkiksi tätä nykyä luonnonmukaiseen viljelyyn ja panimotoimintaan erikoistunut Malmgård.

Koskenkylässä sijaitseva Israelinmetsä on lapsiperheystävällinen asuinalue, jossa tontit ovat tilavia. Läheltä löytyvät myös päivittäisessä elämässä tarvittavat palvelut ja esimerkiksi matka Helsinkiin taittuu Loviisan läntisessä osassa sijaitsevalta alueelta valtatietä pitkin noin 45 minuutissa. Koskenkylään on vastikään valmistunut uusi, hirsirakenteinen koulukeskus.

Grundströmien perhe asustelee tyytyväisenä Israelinmetsässä: 

Neljän rivitalovuoden jälkeen kaipasimme omakotitaloon. Israelinmetsästä löysimme mitä olimme hakemassa. Muihin asuinalueisiin verrattuna tontit ovat täällä aika isoja. Toinen hyvä puoli on se, että Israelinmetsässä saamme asua keskellä metsää ja voimme poimia mustikat takapihaltamme. Sijaintimme on silti keskeinen. Meiltä on lyhyt matka moottoritielle, ja pääsemme nopeasti Loviisan keskustaan, Kotkaan, Porvooseen tai Helsinkiin.

Tutustu Koskenkylässä ja Israelinmetsässä saatavilla oleviin tontteihin! 

Liljendal – maalaisidylliä parhaimmillaan

Liljendalissa vehreitä pelto- ja metsämaisemia riittää silmän kantamattomiin. Liljendal on tunnettu yrittäjähenkisyydestään ja maataloudestaan – monilla ruuantuottajilla on taustalla vuosisataiset perinteet ja nykyäänkin alueella tuotetaan monenlaista laadukasta lähiruokaa.

Liljendalilaiset ovat – Kuntaliiton tutkimustenkin mukaan – tyytyväisiä kotiseutuunsa. Eikä ihme, saavathan he asustella kauniissa maalaismaisemissa, järvien ja jokien lomassa. Myös kylän yhteisöllisellä tunnelmalla ja Liljendalin kirkonkylän palveluilla on osuutta asiaan. Harrastusmahdollisuudetkin ovat hyvät; kylän omassa urheiluseurassa voi harrastaa esimerkiksi yleisurheilua, jalkapalloa ja salibandya. 

Alueen tontit sopivat myös vapaa-ajan asumiseen. Anne-Mari löysikin unelmiensa tontin Liljedalista: 

Tämä on viiden vuoden projekti, loppuelämän kotipesä. Täältä hurauttaa todella nopeasti pääkaupunkiseudulle, jos on tarvis. Mutta tämä metsä- ja kalliotontti on kyllä minun juttuni!

Tutustu Liljendalissa ja Heikantbackenissa saatavilla oleviin tontteihin! 

Voisiko jokin Loviisan kylistä olla sinun tuleva kotisi? Jatka tutustumista Suomen parhaaseen pikkukaupunkiin Loviisan omilla sivuilla!