Uuden omakotitalon laadukkaat väliovet – kontrastia ja ilmettä sisustukseen

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 16.06.2022
Kirjoittaja
Kuvat Studio Töyrylä

Yksi uuteen kotiin valitsemistamme ratkaisuista, joka edelleen ilahduttaa päivittäin, on väliovet. Tämä siitäkin huolimatta, että näidenkin osalta tuli muutama raksamoka koettua.

Moderni ja eleetön Stable 401 ovi. Kuva: Swedoor (kuvaaja Studio Töyrylä)

Suunnitteluvaiheesta lähtien toivoin kotiimme mustia väliovia tuomaan särmää muuten vaalean sävymaailman kanssa. Ihailin useaan kertaan Memmun värikkäiden väliovien valintaa, mutta vastaaviin, värikkäisiin valintoihin ei itsellä rohkeus riittänyt. Päädyimme kuitenkin samaan väliovien valmistajaan kuin Memmu, aiemmin JELD-WEN nimen alla toiminut väliovien valmistaja muuttui Swedoor ovibrändiksi tämän vuoden aikana. Swedoorin ovitehtaat toimivat edelleen Vääksyssä ja Kuopiossa, joten toiminnan, tuotteiden tai laadun osalta ei ole tapahtunut muutoksia.

Laakaovi vai yksipeilinen väliovi?

Väliovien valinta oli minulle vaikeaa. Vaihtoehtoja oli paljon, mutta rautakaupoissa oli nähtävillä vain suppea valikoima, joten ovien vertailu ja hypistely oli hankalaa. Mietin pitkään laakaoven ja yksipeilisen oven välillä. Päädyin sileisiin oviin eli laakaoviin modernimman ilmeen takia, yksipeilinen ovi on hieman klassisempi tyyliltään. Laakaovien lisäksi yksittäisiin tiloihin valitsin lasi-, peili- ja liitutauluovet Unique-sarjasta.

Stable 401 väliovi ja Unique sarjan väliovet ovat osoittautuneet erinomaiseksi valinnaksi. Ovet ovat laadukkaita ja tavallista kennorakenteista kevytlaakaovea jämäkämpiä ja kestävämpiä. Unique ja Stable 401 väliovet kuuluvat ADVANCE-valikoimaan, nämä ovat hieman kalliimmat verrattuna Clever-valikoiman edullisimpiin vaihtoehtoihin. Etenkin olohuoneen ja kodinhoitohuoneen välissä oleva Unique 504 ovi on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi. Vaikka pesukone ja kuivausrympu jytäävät oven takana niin äänet eivät kuulu olohuoneeseen ollenkaan.

Unique-504-ovi kirkkaalla lasilla. Kuva: Swedoor (kuvaaja Studio Töyrylä)

ADVANCE-valikoimassa on valkoisen vakiovärin lisäksi runsaasti värivaihtoehtoja. Ovet voi sävyttää NCS-värikoodilla käytännössä mihin sävyyn tahansa. Valkoisia ovia tilatessa on hyvä huomioida, että valkoinen vakioväri taittaa hieman keltaiseen, eli jos väliovet halutaan valkoisiksi tulisi nämä tilata vakiovärin sijaan esimerkiksi puhtaanvalkoisena. Usean kuukauden kokemuksella olen ollut tyytyväinen mustaan väriin ja huoli siitä kuinka lika ovissa näkyy on osoittautunut turhaksi. Rasvatahrat toki näkyvät ja niitä lapsiperheessä riittää, muuten ovet ovat hyvin huolettomat.

Stable 401 ja Unique 501M -ovet toimivat myös hyvin samassa tilassa. Eteisen Unique 501M -oven kokovartalopeiliin on helppo vilkaista ennen ulos lähtöä. Kuva: Swedoor (kuvaaja Studio Töyrylä)

Ilmettä sisustukseen toin muutamaan huoneeseen peilipintaisilla ovilla. Nämä Unique 501M -väliovet ovat olleet erittäin toimivat ja kauniit ratkaisut eteisessä sekä vaatehuoneessa. Kyseiset ovet ovat yksipeilisiä ovia peilipinnan toiselta puolelta, joten valitsimme nämä tiloihin, joissa ei haittaa vaikka ovat hieman eri näköiset muiden sileiden väliovien kanssa. Unique 501M oven toisella puolella on peili ja toinen puoli on kokonaan musta.

Stable 401 ja Unique 501 -ovet. Kuva: Swedoor (kuvaaja Studio Töyrylä)

Muutama väliovi suunniteltiin alunperin liukuoviksi tilan säästön takia. Esimerkiksi yllä oleva peilipintainen Unique 501M -ovi oli alunperin suunniteltu liukuoveksi. Swedoorilla on myös erittäin kauniit ja eleettömät seinän sisään liukuvat väliovet. Meillä oli väliseinät jo pystyssä, kun ymmärsin, että tämä toive olisi pitänyt ottaa aiemmin huomioon. Liukuoven olisi saanut myös seinän päälle liukumaan, jolloin oviaukon päälle asennettaisiin liukukisko. Onneksi pohjaratkaisu mahdollisti myös saranallisen oven ja peilipintaisena tämä on niin kaunis ettei moka enää harmita.

Hurmaavat pariovet

Lapsiperheessä lasilliset pariovet eivät ole se huolettomin vaihtoehto, nämä ovat usein täynnä kädenjälkiä. Tästä huolimatta tykkään erittäin paljon Unique 504 lasisista pariovista, jotka ovat meidän arvokkaimmat väliovet.

Unique 504 lasiovet – satsaus joka ilahduttaa päivittäin. Kuva: Swedoor (kuvaaja Studio Töyrylä)

Pariovet ovat näyttävä ratkaisu ja tuovat tilan tuntua. Päädyin lasillisiin parioviin, koska kyseessä on ikkunaton kellaritila ja lasi tuo tilaan luonnonvaloa olohuoneesta. Kyseisissä pariovissa on myös valinnanvaraa lasin osalta, mietin pitkään kirkkaan lasi ja satiinilasin välillä. Satiinilasi olisi tuonut enemmän näkösuojaa, mutta käytännössä kirkas lasi on ollut meidän tarpeeseen oikein toimiva.

Peilillinen Unique 501M -ovi ja Unique 504 pariovet toisesta kuvakulmasta. Kuva: Swedoor (kuvaaja Studio Töyrylä)

Pariovia ja muita väliovia valitessa hyödynsin rakennusvaiheessa Swedoorin Door Designer sovellusta. Tämä oli erinomainen työkalu päätöksenteon tukena, mietin pariovia valitessa pitkään Stable ja Unique pariovien välillä ja päädyin lopulta Uniqueen, joka on hieman kevyempi tyyliltään.

Kylpyhuoneen kaunis lasiovi

Spa-malliston Lumi+ -lasiovi on huoleton vaihtoehto kylpyhuoneen olosuhteissa. Kuva: Swedoor (kuvaaja Studio Töyrylä)

Kylpyhuoneen oven valinnassa tulee huomioida oven roiskeveden kestävyys. Päädyin Lumi+ -lasioveen, joka on läpinäkymätön valkoinen lasiovi. Ovi päästää valoa läpi kylpyhuoneeseen, mutta oven läpi ei näy, joten ymmärrän hyvin miksi tämä ovi on nykyään niin suosittu rakentajien ja remontoijien keskuudessa.

Työhuoneen hauska liitutauluovi

Jos lapsilta kysyy heidän mielestään hienointa väliovea, niin se löytyy ehdottomasti työhuoneesta. Kyseinen ovi on Swedoorin Unique 501B liitutauluovi. Kyseinen ovi ilahduttaa päivittäin ja saakin usein uudenlaisen pinnan piirustusten muodossa. Tilausta tehdessä mietin näyttääkö pinta mustan sijaan harmaalta, mutta käytännössä liitutaulua ei huomaa ellei siitä tiedä. Kyseessä on käytännöllinen ovi, tosin ne muistiin kirjattavat työasiat ovat meillä jääneet lasten piirustusten jalkoihin. Hyödyllinen ajanviete toki näinkin!

Lasten suosikkiovi – Unique 501B liitutauluovi. Kuva: Swedoor (kuvaaja Studio Töyrylä)

Mitä huomioida väliovien valinnassa ja tilauksessa?

En ole aiemmin tilannut väliovia ja niiden tilauksessa tulikin yllätyksenä kuinka paljon asioita tulee ottaa huomioon. Värivalinnan ja ovilevyn lisäksi on päätettävä ja hankittava halutunlainen karmi, mahdolliset kynnykset ja painikkeet.

Väliovet, karmit ja painikkeet tilataan rautakaupan kautta, sillä Swedoor ei myy suoraan kuluttajalle. Lähetin ovilistan rautakaupan myyjälle ja pyysin kokonaispaketin osalta tarjouksen. Sain myyjältä paljon apua tilausta tehdessä. Hän osasi kysyä esimerkiksi ovikohtaisesti ovien avautumispuolet sekä kätisyydet. Peilipintaisia ovia tilatessa tuli kuvata kummalle puolelle peilipinta asennetaan. Tilausta tehdessä vierailin useaan kertaan Swedoorin ohjesivulla. Sivuilla on avattu hyvin, mitä tulee ottaa huomioon oven avautumispuolesta ja kätisyydestä päätettäessä.

Vasen- ja oikeakätinen sisäovi. Kuva: Swedoor (kuvaaja Studio Töyrylä)

Miksi Swedoor?

Rakentajien ja remontoijien palautteen perusteella uskalsin luottaa Swedoorin laatuun. Halusin ovilta yksinkertaista ilmettä ja erityisesti tiettyihin tiloihin äänieristystä. Onneksi uskalsin valita myös muutaman hieman erilaisen oven, nämä tuovat kivaa vaihtelua ja viimeistelevät tilat. Olen ollut erittäin tyytyväinen ovien laatuun ja ilmeeseen!

Lisäksi Swedoorin Stable-massiivilaakaovet ja Unique-massiivikehysovet ovat Suomessa valmistettuja Avainlippu-tuotteita, jotka on tehty PEFC-sertifioidusta puusta. Ne ovat myös M1-merkittyjä – vähäpäästöiset sisäovet edistävät hyvää sisäilman laatua

Tutustu Swedoorin sisäovien valikoimaan!