Vastuullisia valintoja keittiöön – huomioi nämä 6 asiaa suunnittelussa!

Keittiö on arjen keskus, jossa tehtävillä valinnoilla on suuri merkitys asumisen hiilijalanjäljen syntymisessä. Mitä siis kannattaa ottaa huomioon, kun haluaa suunnitella vastuullisen keittiöremontin?

Vastuullisessa keittiössä sen hiilijalanjälki on otettu huomioon koko sen elinkaaren ajalta aina materiaalien hankinnasta valmistukseen, keittiön käyttöikään ja lopulta kierrätykseen. Keittiömaailmassa näitä asioita ajatellaan jo tuotekehitysvaiheessa, jotta sinä voisit keskittyä olennaiseen – siis valitsemaan juuri sinulle sopivan keittiön. 

1. Laadukkaat materiaalit kestävät aikaa

Kun halutaan, että keittiö kestää mahdollisimman pitkään, avainasemassa ovat kestävät ja laadukkaat materiaalit, jotka kestävät vuodesta ja jopa vuosikymmenestä toiseen. Luonnonmateriaalit, kuten puu ja kivi sekä ruostumaton teräs ovat hyviä materiaaleja keittiöön, sillä ne ovat kestävyyden lisäksi myös kierrätettäviä. Keittiömaailman keittiöt valmistaa Novart, jonka käyttämä puumateriaali on vastuullisesti tuotettua.

Luonnonmateriaalien lisäksi kyseeseen voivat tulla myös M1-sertifikaatilla varustetut, vähäpäästöiset ja turvalliset laminaatit. Esimerkiksi supermattalaminaatti on todella kestävä ja helppohoitoinen materiaali, jota voidaan käyttää niin ovissa kuin tasoissakin.

Lue myös: Esittelyssä keittiön ovimateriaalit – mikä sopii sinulle?

2. Kaunis ja toimiva design pidentää keittiön käyttöikää

Kaunis ja toimiva keittiö on pitkäikäinen keittiö – siinäpä hyvä syy suunnitella keittiö sellaiseksi, että siitä on iloa silmälle vuodesta toiseen! Keittiö kannattaa myös suunnitella elämää varten: toimintojen suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon keittiön käyttäjien tarpeet ja tavat. 

Lue myös: Keittiösuunnittelun kulmakivet

Luonnonläheisiä sävyjä, materiaaleja ja muotoja yhdistelemällä syntyy harmoninen ja ajaton keittiö. Keittiömaailman uutuusmallistot ovatkin saaneet inspiraationsa luonnosta. 

Lue myös:

Keittiön trendisävyt poimitaan nyt luonnosta

Luksusta luonnosta – uutuuskeittiö henkii kodikasta harmoniaa

Kestävä keittiö ei välttämättä tarkoita, että sen pitää pysyä muuttumattomana. Se voi tarkoittaa myös sitä, että keittiö on muokattavissa tarpeiden muuttuessa. Moduuleista koostuva, muokattavissa oleva Vida-keittiö mukautuu muuttuviin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin

3. Minimoi turha hävikki

Tärkeimpiin vastuullisuustekoihin keittiössä kuuluu ruokahävikin vähentäminen.

Vihannekset pysyvät parempina, kun ne ovat näkyvillä ja oikeassa lämpötilassa. Urban-vihanneslaatikossa on optimaaliset olosuhteet esimerkiksi vihanneksille ja leivälle. Kuiva-ainekaappiin taas kannattaa harkita kääntyvää korimekanismia tai apteekkikaappia, joiden uumeniin ruoka-aineet eivät pääse hautautumaan. 

Myös kodinkoneita valitessa voi ottaa hävikin torjunnan huomioon. Jääkaappien osioiden lämpötilat on optimoitu erilaisille ruokatuotteille ja uusimmat, älyominaisuuksilla varustetut jääkaapit mahdollistavat jopa sisällön tarkistamisen vaikkapa kaupasta käsin. Uusimmat induktioliedet taas säätävät paistolämpötilan niin, ettei ruoka pala pohjaan. 

Keittiömaailmalla hävikkiä pyritään myös torjumaan jo keittiöiden valmistusvaiheessa – keittiöt valmistetaan tilauksesta ja kalusterungot toimitetaan valmiiksi koottuina. Optimoimalla materiaalien käyttö ja toimitusketjut varmistetaan, että mitään ei mene hukkaan.

4. Energiatehokkuus ja veden säästäminen

Sähkön säästämiseksi keittiöön kannattaa valita mahdollisimman energiatehokkaat kodinkoneet. Esimerkiksi jatkuvasti päällä olevien kylmälaitteiden energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Liedeksi ympäristötietoinen valitsee induktiolieden, jonka käyttö on tarkkaa, tehokasta ja turvallista.

Vettä säästyy, kun antaa koneen hoitaa tiskaamisen ja valitsee hanan, jossa on veden virtausvoimakkuutta säätelevä ekotoiminto.

5. Toimiva kierrätyssysteemi ilahduttaa arjessa

Mitä helpommaksi kierrätys on tehty, sitä varmemmin sitä tulee tehtyä. Jos kierrätettäville materiaaleille ei ole omia paikkoja, tulee kierrätykseen kuuluva roska helposti heitettyä sekajätteeseen. Jokaisen kierrättäjän unelma kierrätysjärjestelmä, jossa kaikille kierrätettäville materiaaleille on oma paikkansa. Keittiömaailman kaappien sisukset ovat räätälöitävissä tähän tarpeeseen.

Myös itse keittiössä voi olla jotain kierrätettyä! Keittiömaailman keittiöissä käytetään jo nyt osittain kierrätettyjä materiaaleja ja sivuvirtoja, ja uusia kiertotalouden ratkaisuja etsitään jatkuvasti. Lue lisää Keittiömaailman vastuullisuudesta

6. Kotimainen keittiö on vastuullinen valinta

Kotimainen keittiö on vastuullinen valinta, sillä kuljetusmatkat ovat lyhyet ja ostamalla kotimaisen keittiön tukee myös suomalaista työtä. Keittiömaailman keittiöt valmistetaan Novartin tehtaalla Nastolassa tilaustyönä. 

Haluaisitko sinäkin uuden keittiön, joka on kaunis, käytännöllinen ja lisäksi mahdollisimman ympäristöystävällinen? Varaa maksuton suunnitteluaika lähimpään Keittiömaailma-myymälään!