Vihreä keittiö valloittaa – onko suosikkisi raikas sinivihreä vai tumma metsänvihreä?

Värit ovat löytäneet taas tiensä suomalaisten keittiöihin ja erityisesti luonnonläheiset vihreän sävyt ovat vieneet monen sydämen. Keittiömaailman Luonto-värikokelmasta löytyvät täydelliset vihreän sävyt keittiöön ja nyt se täydentyy uudella Lähde-sävyllä, joka on kaunis sinivihreä.

Jyväskylän Keittiömaailman keittiösuunnittelija Annika Auvinen kertoo luonnosta poimittujen, murrettujen sävyjen olevan nyt vahva trendi. 

Keittiötrendejä on vaikka kuinka paljon ja asiakkaatkin usein kysyvät, että mikä on se tämän hetken trendi. Yksi selkeä trendi on pehmeiden ja murrettujen värien suosiminen keittiössä.

Vihreää väriä pidetään tasapainoa ja harmoniaa edistävänä, joten valitsemalla vihreän keittiön pääsee luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta nauttimaan omassa kodissa. Onko sinun suosikkisi raikas uutuusväri Lähde, maanläheinen Havu vai tumma Sammal? 

Lähde – raikas sinivihreä

Keittiömaailman suosittu Luonto-värikokoelma täydentyy nyt kauniilla Lähde-sävyllä. Se on kaunis sinivihreä, johon inspiraatio on saatu veden pintaan heijastuvista, valon mukaan vaihtuvista sävyistä – heleästä taivaansinisestä ja puiden lehtien vihreästä. Myös keittiö elää valon mukana toistaen toisessa valossa enemmän sinisen sävyjä, toisessa vihreän. 

Vihreän sävyt rakastavat puuta ja muita luonnonmateriaaleja, niin Lähdekin.

Lähde on upea väri myös heille, jotka sanovat heti siniselle ei. Lähde-värissä on hieno twisti ja se sopii täydellisesti esimerkiksi vaalean tason tai eri puulajien kanssa. Lähde-väri tuo keittiöön vivahteen viileyttä, Auvinen kertoo. 

Yhdistämällä raikas uutuussävy puuhun syntyy maanläheisempi tunnelma, kun taas vaaleiden kivitasojen ja messinkisten hanojen ja vetimien kanssa ilmeeseen saadaan ripaus ylellisyyttä. Auvinen kehottaa kiinnittämään keittiökaupoilla erityistä huomiota hanojen, altaiden ja muiden yksityiskohtien valintaan, sillä niillä on kokonaisuuden kannalta todella suuri merkitys.

Hanat ja altaat ovat nousseet aivan uudeksi elementiksi keittiössä. Ennen ne olivat usein terästä, ja ne valittiin melko nopeasti. Nyt niitä valitaan erilaisissa materiaaleissa ja väreissä. Hanakin voi olla keittiön erikoisuus ja katseenvangitsija, kuvailee Auvinen.

Havu – harmoninen metsänvihreä

Luonto-kokoelmaan kuuluva suosikkisävy Havu on ajaton ja tasapainoinen vihreä, joka tuo metsän rauhoittavan vaikutuksen keittiöön. Monipuolinen sävy sopii yhtä hyvin vaikkapa maalaishenkiseen kuin modernimpaankin keittiöön ja yhdistyy kauniisti erilaisiin materiaaleihin.

Esimerkiksi valitsemalla vaalean tason ja välitilan, Havu-väri näyttäytyy eri tavoin, kuin tummien elementtien kanssa. Havunvihreä sopii myös aika hyvin 50-luvun kerrostalojen henkeen.

Jos keittiöremonttia suunnitellaan vanhaan taloon, hyvä vinkki onkin tutustua kyseisen vuosikymmenen väripalettiin. Esimerkiksi 50 ja 60-luvuilla keittiössä käytettiin usein nimen omaan vihreän ja sinisen sävyjä. Luonto-malliston sävyt ovat saatavilla kaikkiin Keittiömaailman maalattuihin ovimalleihin, joten tyyleillä leikittely käy helposti.

Lue myös: Näin valitset ovimateriaalin keittiöösi

Sammal – intensiivinen tummanvihreä

Luonto-värikokoelman sävy Sammal on kaunis ja trendikäs tummanvihreä, joka tuo keittiöön rauhoittavan tunnelman.

Pitkään keittiöön valittiin enimmäkseen mustaa, kun toivottiin intensiivisen tummaa kokonaisuutta, mutta viime vuosina tumma vihreä on noussut sen rinnalle suureksi suosikiksi. Värejä ja sävyjä myös yhdistellään nyt entistä rohkeammin.

Keittiöiden väritystrendit ovat vuosien saatossa muuttuneet. Esimerkiksi ylä- ja alakaappeja ei enää orjallisesti erotella väreillä toisistaan kuten joskus tehtiin. Eri tummuusasteet ja sävyt voivat sen sijaan vaihdella keittiössä vaikka kaappien syvyyden mukaan tai saareke voidaan suunnitella eri väriseksi kuin muu keittiö, kertoo Annika Auvinen

Sammaleenvihreä keittiö Naantalin asuntomessuilla kohteessa Knaapi.

Jukkatalon asuntomessukohde Knaapi on hirsitalo, jossa luonto on läsnä myös talon sisällä. Keittiömaailman sammaleenvihreä keittiö istuu täydellisesti luonnonmateriaalien keskelle. Puuhun, messinkiin ja mustiin yksityiskohtiin yhdistettynä sammaleenvihreä keittiö on lämmin ja harmoninen, mutta sopivasti särmikäs. 

Lue myös:

Keittiötrendit 2022 – luonnonläheistä harmoniaa ja rohkeaa yksilöllisyyttä

10 x värillinen keittiö – vihreä on uusi musta

Keittiön halutaan nyt näyttävän ja tuntuvan luonnolliselta

Keittiötrendit muuttuvat ajassa, mutta Auvinen näkee luonnonläheisten sävyjen ja materiaalien pysyvän pinnalla. Vaaleisiinkin keittiöihin valitaan nyt kirkkaan valkoisen sijaan pehmeitä sävyjä, kuten Usvaa, Huurretta tai Hiekkaa. Myös puu eri sävyissä on jälleen trendikäs valinta.

Neve-keittiö sävyssä Hiekka.

Oli pitkä aika, ettei kukaan edes vilkaissutkaan puisia keittiöitä. Nyt tammi, erityisesti luonnonvärisenä, on taas suosittua, toteaa Auvinen.

Mutta miten valita juuri ne oikeat sävyt ja materiaalit omaan keittiöön, kun upeita vaihtoehtoja on paljon? Siinä auttaa onneksi keittiösuunnittelija.

Tällainen tilanne on herkullinen paikka suunnittelijalle. Usein haluan käydä kohteessa, nähdä tilan ja haastatella asiakasta. Joskus keittiösuunnittelun edetessä asiakkaan on myös helpompi kertoa, mistä hän ei pidä ja suunnittelua voidaan jatkaa eteenpäin siitä lähtökohdasta, Auvinen kertoo.

Haluaisitko sinäkin kutsua luonnon keittiöösi? Varaa tästä suunniteluaika lähimpään Keittiömaailman myymälään!