Viisi vinkkiä stressittömämpään muuttoon – näin onnistut!

Muutto edessä ja ahdistaa? Suurimmalle osalle meistä muutto ei ole mukavaa ajanvietettä vaan stressaava kokonaisuus, jonka suunnitteluun ja toteutukseen kuluu aikaa ja voimavaroja. Listasimme parhaat muuttovinkit, joita noudattamalla muuttaminen sujuu hieman helpommin!

1. Aloita suunnittelu ajoissa

Valmistautuminen on onnistuneen muuton a ja o. Selvitä ensimmäisenä muuton aikataulu, eli milloin uusi koti on vapaana ja koska vanha asunto tulee luovuttaa vuokraisännälle tai uusille omistajille. Pohdi haluatko hoitaa muuton itse vai muuttopalvelun kautta. Jos muutto päätetään ulkoistaa muuttofirman toteutettavaksi, on se hyvä kilpailuttaa. Näin takaat muutollesi parhaan hinnan ja osaavimmat tekijät.

Lue lisää:

Näin suunnittelet ja aikataulutat muuttosi oikein – viisi vinkkiä

2. Pyydä tarvittaessa apua jo pakkaamisvaiheessa

Mieti mikä kaikki halutaan muuttaa uuteen kotiin ja mistä olisi muuton yhteydessä hyvä luopua. Aloita pakkaaminen hyvissä ajoin ja pyydä tarvittaessa pakkaamiseen myös apukäsiä. Se onko kyseessä muutto yksin vai isomman perheen kanssa, vaikuttaa siihen kuinka paljon aikaa pakkaamiseen ja tavaroiden läpikäymiseen on hyvä varata. Lue aiemmin keräämämme vinkit yksin muuttaville sekä perheellisille täältä.

perhe pakkaamassa muuttoa varten

Pakkaaminen kannattaa tehdä osissa, erityisesti silloin jos tavaraa on paljon. Näin isoin työ ei jää muuttoa edeltäville päiville. Voit aloittaa pakkaamisen vaikkapa varastossa olevista tavaroista, tai niistä esineistä, jotka eivät ole päivittäisessä käytössä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kirjat, koriste-esineet, kausivaatteet jne.

Lue lisää:

Muuttajan pakkausaikataulu: Mitä pakata ensimmäiseksi ja viimeiseksi?

3. Ota huomioon muuton kustannukset

Muuton yhteydessä kustannuksia voi kertyä esimerkiksi takuuvuokran, pakkausmateriaalien, uusien sähkö-tai nettisopimuksien sekä, erityisesti pitkien matkavälien muutoissa, polttoainekustannuksien myötä. Vaikka muuton ulkoistaminen voi tuntua vielä yhdeltä lisämenolta, siitä saatava aikahyöty on monesti rahan menoa arvokkaampaa. Muuttopalvelun käyttö on myös usein edullisempaa kuin moni luulee. Osaavan ammattilaisen toimesta muutto onnistuu nopeasti ja vaivattomasti. Lisäksi esimerkiksi helposti rikkoontuvat tavarat saadaan onnistuneesti perille kun asialla on muuton ammattilaiset ja mahdollisista esinevahingoista syntyvät kustannusriskit minimoidaan.

Muuton yhteydessä on myös hyvä hetki myydä pois vaikkapa tarpeettomia huonekaluja tai muuta kodin irtaimistoa, mikä auttaa tasoittamaan muuton kustannuksia.

Lue lisää:

Edullinen muutto – 5 parasta tapaa säästää muutossa

4. Älä ajele edestakaisin, vaan pyri muuttamaan tavarat kerralla

hyvin varusteltu muuttoauto

Muuttoa varten on hyvä mitoittaa sopiva muuttoauto, jotta vältytään edestakaisin ajelulta. Näin säästetään sekä aikaa että luontoa. Painavia kalusteita lastatessa apuna voidaan käyttää esimerkiksi nokkakärryjä tai perälautanostinta. Oikeat apuvälineet takaavat turvallisen muuton.

Useamman muuton Muuttomaailman kautta hoitaneen Pentti Hoikkalan muuttokuormat ovat olleet suuria ja muutettaviin tavaroihin on kuulunut muun muassa piano ja raskas nelipyöräinen sähkömopo. Kerroimme Pentin muuttokokemuksista joulukuussa 2022 julkaistussa jutussa. Pääset lukemaan muuttotarinan täältä.

5. Muuttaessa uudelle alueelle tai kaupunkiin – tutustu palveluihin etukäteen

Kun muutto suuntautuu aiemman asuinalueesi ulkopuolelle tai ehkä jopa uuteen kaupunkiin tai maahan, vaatii muutto luonnollisesti enemmän suunnittelua. Tutustu uuden asuinalueesi palveluihin ja kulkuyhteyksiin jo hyvissä ennen muuttoa, näin saat arjen rullaamaan uudessa kodissasi mahdollisimman nopeasti.

muutto lemmikin kanssa

Ulkomaille muuttaessa ota selvää tarvittavista kuljetukseen ja rajanylitykseen liittyvistä paperitöistä sekä tarkasta mitä tavaroita muuttokuormassa ei ole sallittua viedä maahan. Jos omistat lemmikin, huolehdi myös lemmikkieläinpassista ja siihen liittyvistä järjestelyistä. Useimmat muuttofirmat tarjoavat vinkkejä ja neuvoja ulkomaanmuuttoihin liittyvistä käytännönjärjestelyistä.

Lue lisää:

Muutto ulkomaille edessä? Mitä se maksaa ja mitä pitää huomioida

Muutto yksin uuteen kaupunkiin

Kilpailuta mukavampi muutto Muuttomaailmassa!