Vinkit kalustetun asunnon vuokraukseen

Kalustettuja asuntoja on Suomessa ollut vuokrattavissa jo vuosikymmeniä. Kalustettujen asuntojen vuokraaminen on yleistynyt viime vuosina vauhdilla muun muassa Airbnb:n vauhdittamana. Kasvava trendi on, että varsinkin nuorempi väestö arvostaa asumisen helppoutta eikä huonekalujen tai asunnon omistaminen ole enää itseisarvo.

Julkaistu 26.11.2021
Kirjoittaja Markus Veikkolainen

Kalustetut asunnot tarjoavat asukkaille asumisen helppoutta ja joustavuutta. Kalustettuja asuntoja on mahdollista vuokrata kevyesti kalustetusta palvelulaajuudesta täysin hotellimaiseen palvelulaajuuteen. Kalustettuja on asuntoja on saatavilla hyvin erilaisiin tarpeisiin, ja viime vuosina Suomessa useampi toimija, kuten kodinomaisiin tilapäiskoteihin erikoistunut Hiisi Homes, on kasvanut reippaasti.

Mistä löydän kalustetun asunnon?

Airbnb on mahdollistanut kalustettujen asuntojen vuokrauksen aina yhdestä yöstä useampaan kuukauteen joustavasti verkon kautta reaaliaikaisesti vaikka kotisohvalta. Airbnb:n haasteena on kalustettujen asuntojen mahdollinen epätasalaatuisuus, turvallisuusnäkökulma sekä asiakaspalvelun laajuus. Airbnb:n kautta voi pääasiassa löytää yksityishenkilöiden epäammattimaisesti hallinnoimia asuntoja, mutta joukosta voi löytyä myös ammattimaisesti hallinnoituja turvallisia vaihtoehtoja. Airbnb:n lisäksi suosittuja kalustettujen asuntojen vuokraussivustoja ovat muun muassa booking.com sekä asuntojen vuokraussivustot kuten Vuokraovi.com. Vuokraussivustot ovat käteviä kalustettujen asuntojen löytämiseksi ja lisätietoja on usein parhaiten saatavilla palveluntarjoajan omilla nettisivuilla.

Kalustettua asuntoa vuokratessa tarkista seuraavat asiat:

  • Asunnon kalustus ja varustelutaso
  • Hintaan sisältyvät palvelut kuten liinavaatteet, pyyhkeet sekä perustarvikkeet
  • Hintaan sisältyvät asumiskulut kuten vesi, vuokra, netti, vakuutus
  • Sopimuksen ehdot kuten muutos- ja peruutusehdot, minimivuokra-aika sekä irtisanomisaika
  • Palveluntarjoajan arvostelut

Mihin tarpeeseen kalustettu asunto on paras ratkaisu?

Kalustettu asunto on usein paras ratkaisu viikosta useampaan kuukauteen kestävään asumistarpeeseen. Viikosta muutamaan kuukauteen kestäviin tarpeisiin soveltuu parhaiten palveluntarjoajat, joiden hintoihin sisältyvät muun muassa netti, vesi, sähkö, vakuutus, liinavaatteet sekä pyyhkeet, koska näiden järjesteleminen on usein työläs prosessi varsinkin, jos omasta kodista tulee äkkilähtö syystä tai toisesta tai asumisen kesto ei pituudeltaan käytännön syistä vaadi omia perintölakanoita mukaan matkaan.

Syyt vuokrata kalustettu asunto tilapäisesti viikosta muutamaan kuukauteen ovat usein asunnon vaihtotilanteet, muutto toiselle paikkakunnalle, työprojekti, vahinkotapaus kotona, remonttievakko tai pidempi lomamatka. Hiisi Homes & Hotelsin Hiisi Homes -konsepti on kodinomaisuudellaan erottunut positiivisesti Etelä-Suomessa, ja Hiisi Homesin tilapäiskoteja tulee lähivuosien aikana löytymään nykyisten yhdeksän eri kunnan ja kaupungin lisäksi kaikista Etelä-Suomen suurimmista kunnista ja kaupungeista.

Asumisen keston ollessa vuoden nurkilla kannattaa selvittää kevyesti kalustettuja vaihtoehtoja, jotta muuttorumba olisi mahdollisimman vaivaton vaikka asuntoon tulisi solmia omat sopimukset sähkön, veden ja netin osalta sekä järjestää suurin osa kalustuksesta ja varustelusta.

5 vinkkiä siihen, miten säästät rahaa kalustettua asuntoa vuokratessa:

  • Parhaan vuokrahinnan ja joustavimmat ehdot saat yleensä palveluntarjoajalta suoraan vuokraamalla
  • Valitse toimija, jolta saat joustavan sopimuksen minkä voit tarvittaessa päättää lyhyen irtisanomisajan turvin
  • Valitse toimija, joka mahdollistaa vuokrasuhteen aloittamisen siitä päivästä, kun tarpeesi alkaa ja päättämisen siihen päivään, kun tarve loppuu. Aloitus ja lopetus voivat usein olla keskellä kuuta.
  • Selvitä mitä palveluja vuokrahintaan sisältyy ja ota ne huomioon kokonaiskustannuksia verratessa
  • Mitä pidempi asunnon tarve on sitä edullisempi vuokrahinta

Hiiden heimo eli Hiisi Homes & Hotelsin asukas- ja myyntipalvelu on saatavilla erilaisissa kalustettujen asuntojen vuokraukseen liittyvissä kysymyksissä. Hiisi Homes & Hotelsin omien kohteiden lisäksi Hiiden heimo ei epäröi suositella juuri kyseiselle asukkaalle parhaiten sopivaa tilapäistä asumisratkaisua oman valikoimansa ulkopuolelta.

Kirjoittaja: Puupääyrittäjä Markus Veikkolainen, Hiisi Homes & Hotels #painuhiiteen