Axel muutti Paraisten saaristoidylliin – tällaista on asua paikassa, jonne muut tulevat lomalle

Paraisten saaristokaupunkiin muuttanut Axel ei kaipaa suurkaupungin vilinää. Ranta, palvelut ja upea luonto löytyvät kaikki uuden kodin kupeesta.

Luonnon ja rannikon läheisyys, oma rauha, kaksikielisyys sekä helpot yhteydet Turkuun. Ne olivat painavimpia syitä, kun Axel Gustavsson muutti syksyllä puolisonsa Sinin kanssa pariskunnan vasta valmistuneeseen kotiin Paraisille.

Tukholmassa syntynyt ja kasvanut Gustavsson on asunut Suomessa kymmenkunta vuotta, Turun lisäksi myös Tampereella. Hänen isänsä on ruotsalainen ja äitinsä suomalainen.

Parainen oli hänelle ennestään tuttu vuosia sitten tehdyn työharjoittelun pohjalta. Monet Paraisilla asuvat tuttavat olivat kertoneet kaupungin mahdollisuuksista ennen kuin Gustavsson ja hänen naisystävänsä päätyivät tekemään tonttikaupat.

– Saaristo ja uimaranta ovat vain kivenheiton päässä uudesta kodistamme. Paraisilla tonttien hinnat ovat myös kohtuulliset moneen muuhun paikkakuntaan verrattuna, sanoo Gustavsson.

Koti, jossa asutaan pitkään

Paraisten Valoniemeen nousi pariskunnan unelmien koti, valkoinen 133-neliöinen puutalo. Rauhallinen Valoniemen alue on erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

Talo pystytettiin marraskuussa 2021 ja sisätyöt aloitettiin seuraavan vuoden helmikuussa. Muuttovalmis koti oli viime syksynä.

– Saimme vapaasti valita millaisen ja minkä värisen talon rakennamme. Tontti on sen kokoinen, että siellä mahtuu myös tekemään asioita, Gustavsson kertoo.

Seuraavaksi edessä on autokatoksen ja terassin rakentaminen sekä pihan laittaminen kuntoon. Tarkoituksena on luoda koti, jossa viihdytään pitkään.

– Oman kodin rakentaminen vaatii aikamoista suunnittelua, mutta meillä on samat tavoitteet puolison kanssa. Tiedämme mitä haluamme.

Axel Gustafsson nauttii kaksikielisen saaristokaupungin puhtaasta luonnosta ja yhteisöllisestä tunnelmasta.

Kasvava ja kehittyvä Parainen

Parainen paikkakuntana sopii Gustavssonin mukaan lähes kaikenlaisille ihmisille. Kaupunkia kehitetään jatkuvasti ja yhteydet sinne paranevat entisestään.

Mahdollisuuksia vapaa-ajan harrastuksiin on runsaasti, ja kaupunki on lapsiperheystävällinen. Turkuun ajaa parhaimmillaan parissakymmenessä minuutissa.

– Rannikolla on helppo veneillä ja kalastaa. Paraisilla voi harrastaa myös esimerkiksi golfia, jalkapalloa, jääkiekkoa, salibandya ja tennistä. Ulkoiluun löytyy erilaisia luontopolkuja.

Paraisia määrittää vahvasti kaksikielisyys. Gustavsson itse pitää siitä, että voi vaikka sekoittaa molempia äidinkieliään keskenään.

Moni saattaa luulla, että Paraisilla asuakseen on puhuttava sujuvaa ruotsia. Gustavssonin suomenkielinen puoliso ei kuitenkaan ole kokenut näin. Asioita voi hoitaa helposti sekä suomeksi että ruotsiksi.

Lämmin vastaanotto Paraisille

Pariskunta on otettu Paraisilla hyvin vastaan. Gustavsson kehuu paikallisten ystävällisyyttä: naapureihin on ollut helppo tutustua ja vastaantulijoita tervehditään.

Yllätyksenä tuli se, kuinka lämpimästi heidät toivotettiin tervetulleeksi myös Paraisten kaupungintalolla.

– Odotukset olivat kovat tänne muutettaessa, mutta ne ovat kaikki täyttyneet.

Toistaiseksi Gustavsson ja hänen puolisonsa ovat asuneet Paraisilla vain talvella. Ensimmäinen kesä saaristossa on pian edessä matkailijoiden ja mökkeilijöiden saapuessa.

He ajattelevat olevansa onnekkaita asuessaan paikassa, jonne monet tulevat lomailemaan.

– Pääsemme helposti lauttarantaan ja lossilla eteenpäin esimerksi Nauvoon, Korppooseen ja Houtskariin. Moni unelmoi asumisesta saariston vieressä ja ison kaupungin läheisyydessä.

Tukholman vilinästä saariston rauhaan

Entä miltä reilun 15 000 asukkaan Parainen tuntuu Pohjoismaiden suurimmassa kaupungissa kasvaneelle?

Ero Tukholman ja Paraisten välillä on iso, mutta Gustavsson kertoo nauttivansa rauhasta. Paraisilta ei ehkä löydy tunnelbanaa, mutta tilalle saa puhdasta luontoa ja yhteisöllistä tunnelmaa.

Tukholmassa meno on Gustavssonin mielestä kovempi ja ihmiset kiireisempiä. Suurkaupungilla on aina myös nurjat puolensa.

– Paraisilta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut ravintoloista ympäri vuorokauden auki olevaan ruokakauppaan. Lisäksi Turun kattava ravintolatarjonta on lyhyen välimatkan päässä.

Yhteydet Tukholmaan ovat myös helpot. Gustavsson käy tapaamassa perhettään ja ystäviään lähes joka toinen kuukausi.

– Muutama kaverini Tukholmasta on käynyt Paraisilla ja yllättynyt siitä, miten mukava saaristokaupunki se on. Jos Valoniemen laittaisi Tukholman kartalle, saisi samasta laadusta maksaa asumisessa todella paljon enemmän.

Parainen

  • Noin 15 000 asukkaan saaristokaupunki Varsinais-Suomessa, kaupungin keskustasta 20 minuutin ajomatka Turkuun.
  • Koostuu Paraisten, Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon kunta-alueista.
  • Tunnettu kauniista, rauhoittavista maisemista, joissa yhdistyvät kaupunkimiljöö, meri ja luonto.
  • Luonnollinen kaksikielinen ympäristö, jossa kaikkia palveluja saa sekä suomeksi että ruotsiksi.
  • Uusia reilunkokoisia tontteja merinäköalalla tällä hetkellä myynnissä. Tutustu tontteihin!
  • Katso myös Paraisten huutokauppakohteet.