Asunnon ostajan opas

Asunnon ostaminen - näin onnistut!

Asunnon osto merkitsee useimmille meistä suurta taloudellista panostusta, siksi siihen kannattaa valmistautua huolella. Tutustumalla tämän oppaan sisältöön varmistat, että asunnon osto sujuu kuten pitääkin.

Tärkeät asuntokaupan termit »

Mihin asunnon papereissa kannattaa kiinnittää huomiota?

Entä jos sopivaa asuntoa ei löydy?

Mitä ostotarjouksessa pitää olla?

Mitä eroa on lainatarjouksella ja lainalupauksella?

Ennen asunnon ostamista

Ennen asunnon ostamista

Selvitä taloudelliset mahdollisuutesi ostaa asunto

Asunnon ostaminen on hyvä aloittaa selvittämällä oma taloustilanne näiden kysymysten avulla:

  • Paljonko pystyt sijoittamaan asuntoon omaa rahaa (omarahoitusosuus)?
  • Millä hinnalla voit myydä nykyisen asuntosi?
  • Paljonko sinulla on rahaa käytettäväksi uuden asunnon vastikkeisiin ja lainan lyhennyksiin kuukausittain?

Muista huomioida jo alustavissa laskelmissa myös muut asunnonoston kulut kuten varainsiirtovero, asunnon ja taloyhtiön mahdolliset remontit, muuttokulut sekä uuden asunnon hankinnat.

Nykyisen omistusasuntosi myyntihinnasta saat arvion Etuovi.comin hintalaskurilla. Arvio perustuu muiden samankaltaisten asuntojen hintapyyntöihin Etuovi.comissa. Hinta-arvio auttaa hahmottamaan tarvittavan välirahan suuruuden. Kun olet myymässä asuntoasi, voit pyytää kiinteistönvälittäjältä hinta-arvion, joka pohjautuu toteutuneisiin asuntojen kauppahintoihin. Kiinteistönvälittäjän hinta-arvio ennustaa tarkemmin asuntosi todellisen arvon.

Vinkki!

Pyydä pankilta valmiiksi lainalupaus, sillä lainalupaus taskussa sinun on helpompi jättää kiinnostavasta asunnosta ostotarjous nopeallakin aikataululla, esimerkiksi tarjouskilpailutilanteessa.

Mitä eroa on lainatarjouksella ja lainalupauksella?

Selvitä mahdollisuutesi saada asuntolainaa

Jos tarvitset lainaa asunnon ostamiseen, kannattaa lainansaantimahdollisuudet selvittää hyvissä ajoin. Etuovi.comin lainalaskurin avulla saat selville, minkä suuruiseen lainaan sinulla on mahdollisuuksia omarahoitusosuutesi sekä kuukausitulojesi perusteella.

Voit siirtyä suoraan pankkien laskureihin alla olevien linkkien kautta.

lainalaskurit

Ei aktiivisia pankkeja

Lue lisää asunnon ostamisesta blogista:

Minkälainen on sinulle sopiva asuntolaina?

Ensiasunnon ostajan muistilista – poimi vinkit elämäsi isoimman ostopäätöksen tueksi »

Tärkeät termit asunnon ostoon valmistautuvalle

Asunto
Asunto on yleistermi, jolla voidaan tarkoittaa joko huoneiston hallintaan oikeuttavaa asunto-osaketta (esimerkiksi asuinhuoneistoa kerros- tai rivitalossa) tai kiinteistöä (esimerkiksi omakotitaloa).

Omarahoitusosuus
Asunnon ostamiseen vaaditaan omia säästöjä vähintään 10 % asunnon velattomasta hinnasta tai vastaava määrä muita vakuuksia. Ensiasunnon ostajien omarahoitusosuus on 5 %. Huom! Asuntosäästöpalkkiolainassa (ASP-laina) omarahoitusosuus on 10 %.

Lainakatto
Asuntolainaa saa enintään 90 % asunnon velattomasta hinnasta, myös ASP-lainassa, vaikka olisitkin ensiasunnon ostaja. Muuten ensiasunnon ostajalle lainakatto on 95 %. Lainakatto on sama kuin asuntolainan enimmäisluototussuhde.

Asunnon vakuusarvo
Pankit hyväksyvät asunto-osakkeen tai kiinteistön kauppahinnasta 70-75 % lainan vakuudeksi. Asunnon vakuusarvon ylittävälle osalle tarvitset omia säästöjä tai muun vakuuden. Asuntoa ei siis voi ostaa kokonaan velaksi käyttämällä asuntoa vakuutena.

Varainsiirtovero
Ostajalle asunto-osakkeen ja kiinteistön kaupasta maksettavaksi tuleva vero. Varainsiirtovero on 1.5 % osakkeen velattomasta hinnasta (kauppahinta + mahdollinen yhtiölaina) ja 3 % kiinteistön kauppahinnasta. Osakkeiden varainsiirtovero pitää maksaa kahden kuukauden sisällä kauppakirjan allekirjoittamisesta ja kiinteistöissä aika on kuusi kuukautta. Kiinteistönvälittäjän välittämissä käytetyn asunnon osakekaupoissa varainsiirtovero on kuitenkin maksettava kaupantekotilaisuudessa.

Ohjeet asunto-osakkeen tai kiinteistön varainsiirtoveron maksamiseen löydät vero.fi-sivuilta.

Nykyisen asunnon myynti

Jos asut omistusasunnossa, tässä vaiheessa on myös hyvä miettiä, miten ja milloin myyt nykyisen asuntosi. Etuovi.comissa voit myydä asuntosi itse tai etsiä asunnollesi takuuvälittäjän yrityshausta.

Jos myyt itse, ilmoitushinta 149 euroa sisältää mm. rajattomasti ilmoitusaikaa, asuntokaupan asiakirjapohjat sekä maksuttoman lakineuvonnan ja asiakastuen.

Lue lisää Etuovi.comin myyntipaketista: Seitsemän hyvää syytä valita Etuovi.com - tämä kaikki kuuluu ilmoitushintaan »

Myyntioppaasta löydät ohjeet kaikkiin asuntokaupan vaiheisiin. Etuovi.comissa saat myös koko ilmoitushinnan takaisin, jos kokeiltuasi myymistä vähintään neljä viikkoa päätätkin antaa asuntosi takuuvälittäjän myytäväksi.

Tutustu myyntitakuun ehtoihin: Näin ilmoitustakuu toimii »

Vaikka myynti jännittäisi, huoli pois - Etuovi.comissa et myy yksin. Asiakastukemme opastaa kaikissa myynti-ilmoitukseen liittyvissä kysymyksissä.

Vuokra-asunto voi tuoda omistusasunnon vaihtoon toivottua joustavuutta silloin, kun haluat hoitaa asunnonvaihdon harkitun rauhallisesti tai kun esimerkiksi kahden asunnon loukku huolestuttaa. Suomen kattavimman valikoiman vuokra-asuntoja löydät Vuokraovi.comista.

Lue lisää oikean asunnon valitsemisesta blogista:

Kun myytävä asunto hurmaa, muista miettiä myös asuinaluetta »

Nykyisen asunnon myynti

Löydä asunnollesi ostaja!

Ostotoimeksiannot eli halutaan ostaa -ilmoitukset löytyvät OSTETAAN-osiosta. Syötä hakuun oman asuntosi tiedot: näet onko joku jo kiinnostunut ostamaan asuntosi. Jos löydät ostajan ostotoimeksiannon kautta, maksaa ostaja välityspalkkion.

Hae asunnollesi ostajaa »

Uutta! Omat sijainnit

Helpota uuden asunnon etsintää – tallenna tärkeät sijaintisi kartalle ja löydä unelmiesi koti!

Mieti toiveesi asunnolle

Uuden asunnon ostaminen

Mieti toiveesi asunnon ominaisuuksien ja asuinalueen osalta

Aloita sopivan asunnon etsiminen listaamalla toiveidesi kodin ominaisuudet ja laita ne tärkeysjärjestykseen. Näin hahmotat, mitkä ominaisuudet uudesta asunnostasi pitää ehdottomasti löytyä, ja mistä taas voit tarpeen tullen joustaa. Budjetti asettaa hankinnalle rajat, etkä välttämättä voi toteuttaa kaikkia haaveitasi. Joustamalla esimerkiksi asunnon koon, sijainnin, oman saunan tai parvekkeen osalta voit saada budjettisi riittämään.

Mieti asunnon käyttötarpeita. Onko huoneiden lukumäärä ratkaisevampaa kuin asunnon pinta-ala? Oletko innokas kodin kunnostaja tai puutarhuri, vai haetko huoltovapaata asumista? Onko lähitulevaisuudessa odotettavissa muutoksia – esimerkiksi perheenlisäys – jotka olisi hyvä huomioida hankinnassa?

Mieti mitkä asuinalueet kiinnostavat sinua, ja olisitko avoin etsimään ostettavaa laajemmalta alueelta. Karttahaku on kätevä tässä vaiheessa. Karttanäkymästä voi löytyä myytäviä asuntoja, jotka sijaitsevat sinua kiinnostavan alueen välittömässä tuntumassa, vaikkakin toisessa kaupunginosassa tai toisen kunnan puolella. Hakuja kannattaa ensin tehdä hieman väljemmillä hakuehdoilla, esimerkiksi selailemalla kiinnostavan alueen koko asuntotarjontaa. Alat saada kokonaiskuvaa siitä, mitä alueella on myynnissä ja millä hinnalla. Hahmotat myös, millaiset alueen kulkuyhteydet ja julkiset liikenneyhteydet, lähipalvelut kuten kauppa, terveydenhoito ja koulutus sekä lähiluonto ovat.

Tutustu alueen asuntomarkkinaan!

  • Asuntomarkkinat-sivu kertoo mm. neliöhinnat ja markkinointiajat asuntotyypeittäin. Voit seurata asuntomarkkinan kehitystä kuukausittain yli 50 suomalaisessa kaupungissa.
  • Voit myös tilata halutun alueen Asuntomarkkinakatsauksen kätevästi omaan sähköpostiisi.

Tutustu myytävien asuntojen tarjontaan ja asuntomarkkinaan

Kun toiveesi konkretisoituvat, täsmennä hakuja oman budjettisi ja toiveidesi perusteella – asuntotyyppi, koko, maksimihinta ja rakennusvuosi ovat hyvin suosittuja hakuehtoja. Etuovi.comissa voit lisätä hakuusi myös erityistoiveita kuten avokeittiö, päätyasunto tai autotalli Toiveet beta -haulla. Voit hakea myös avainsanalla tai -sanoilla, olipa haaveissasi sitten vaatehuone, sähköauton latauspiste tai omenapuu omakotitalon puutarhassa.

Tässä vaiheessa sinun kannattaa tallentaa toimivimmat hakusi vahdiksi, varsinkin jos mieluista asuntoa ei heti löydy. Hakuvahdit näkyvät Etuovi.comin etusivulla aina, kun käytät palvelua kirjautuneena. Näet yhdellä silmäyksellä, onko tarjolle tullut uusia, hakuasi vastaavia kohteita. Voit myös valita, haluatko myös sähköpostiisi tiedon uusista kohteista ja asuntoesittelyistä ja sen kuinka usein viestejä lähetetään.

Tee haku ja tallenna hakuvahtiOmat hakuvahdit

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Perehdy myynti-ilmoituksiin huolella

Kun olet selvittänyt taloudelliset mahdollisuutesi ja kriteerisi uudelle kodille ja asuinalueelle sekä tehnyt hakuvahdin Etuovi.comiin, on aika tutustua myytäviin asuntoihin. Ilmoituksiin kannattaa tutustua huolella, käy niistä läpi ainakin seuraavat asiat:

Sijainti

Sen lisäksi, että sijainnin tulee olla itselle mieleinen, kannattaa ajatella asunnon arvon säilymistä. Sijainti on asunnon arvon säilymiseen merkittävästi vaikuttava tekijä. Onko alueella hyvät palvelut ja liikenneyhteydet? Onko paikkakunta muuttovoittoinen vai muuttotappiollinen? Minkälainen on alueen kaavoitussuunnitelma?

Pohjapiirustus

Vastaako asunnon huonejärjestys toiveitasi ja tarpeitasi? Toimiiko se arjessasi tai pystyisikö sitä muokkaamaan?

Rakennusvuosi

Ostajan on syytä kiinnittää huomiota rakennuksen ikään. Vanhojen rakennusten yksityiskohdat ja ominaispiirteet voivat olla viehättäviä, mutta niiden materiaalit ja rakenteet eivät aina vastaa tämän päivän standardeja. Kannattaa tutustua rakennusaikakauden tyypillisiin ongelmakohtiin ja riskirakenteisiin.

Lue blogista riskirakenteista »

Lämmitysmuoto

Asunnon lämmitysmuoto vaikuttaa asumiskustannuksiin ja energiatehokkuuteen.

Lue blogista: Lämmitys vie suurimman osa asumisen energiankulutuksesta »

Uuden asunnon ostaminen

Taloyhtiön kunto

Kiinnitä aina huomiota siihen, mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja tutustu myös pitkän tähtäimen suunnitelmaan (PTS). Ajallaan tehdyt remontit ja korjaukset sekä ajan tasalla oleva suunnitelma kertovat siitä, että taloyhtiön kunnosta huolehditaan asianmukaisesti, eikä korjausvelka pääse ilmenemään esimerkiksi homevaurioina tai huonolaatuisena sisäilmana. Tutustu tarkemmin taloyhtiön tietoihin myynti-ilmoituksesta löytyviltä taloyhtiösivuilta.

Vuokra- vai oma tontti?

Jos rakennus sijaitsee vuokratontilla, tämä vaikuttaa asunto-osakkeen yhtiövastikkeen suuruuteen. Mikäli kyse on vanhemmasta talosta, kannattaa huomioida tontin vuokrasopimuksen pituus. Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokraa voidaan nostaa, mikä voi aiheuttaa yllättäviä kustannuksia. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi uudiskohteiden kohdalla, tontin voi lunastaa omaksi. Kannattaa selvittää etukäteen, miten mahdollinen tontin lunastaminen vaikuttaa asunnon kokonaishintaan tai yhtiövastikkeeseen.

Vapautuminen

Asunto ei välttämättä vapaudu heti kaupanteon jälkeen, jos myyjä esimerkiksi vielä etsii uutta asuntoa. Varmista, että vapautuminen sopii omiin aikatauluihisi.

Onko taloyhtiössä lunastusoikeus?

Jos taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on merkitty lunastuslauseke, on osakkailla oikeus lunastaa asunnon osakkeet kauppahintaan tietyn ajan sisällä. Tämä tarkoittaa, että vaikka ostotarjouksesi menisi läpi, et välttämättä saa asuntoa itsellesi. Tämä on erityisen tärkeä tarkastaa, jos aiot remontoida asuntoa. Remonttia ei kannata aloittaa ennen kuin lunastusaika on kulunut umpeen.

Hintatermistöä

Myyntihinta
Myyntihinta on hinta, jonka ostaja maksaa asunnosta myyjälle. Myyntihinta ei sisällä mahdollista taloyhtiön yhtiölainaosuutta eli huoneiston osuutta taloyhtiön pitkäaikaisista lainoista. Yhtiölainaosuus maksetaan taloyhtiölle

Velaton hinta
Velaton hinta sisältää myyntihinnan sekä mahdollisen yhtiölainaosuuden. Yhtiölainaosuuden voi yleensä maksaa kerralla pois tai lyhentää rahoitusvastikkeella. Muista, että omarahoitusosuus lasketaan asunnon velattomasta hinnasta, samoin varainsiirtoveron suuruus.

Tarjouskauppa
Myynti-ilmoituksessa ilmoitettu hinta on lähtöhinta, ja kysyntä määrittää lopullisen hinnan. Tarjoukset tehdään lähtöhinnasta ylöspäin. Näet hintakehityksen aiemmista tarjouksista.

Sovi asuntonäyttö

Jos ilmoituksen läpikäynnin perusteella asunto tuntuu houkuttelevalta, on aika lähteä asuntonäytölle. Jos ilmoitukseen ei ole merkitty esittelyaikaa tai haluat tutustua asuntoon yksityisesti, ota rohkeasti yhteyttä välittäjään tai myyjään. Voit ottaa yhteyttä lähettämällä viestin Etuovi.comin yhteydenottolomakkeen kautta tai suoraan puhelimitse.

Perehdy myynti-ilmoitukseen

Muista tarkastaa asunto huolellisesti

Asunnon ostajalla on niin sanottu ennakkotarkastus- ja selonottovelvollisuus. Kaupan kohde on siis tarkastettava huolella päällisin puolin silmämääräisesti, jolloin ostaja havaitsee pintapuolisesti nähtävissä olevat viat ja puutteet. Myös kaupan kohteeseen liittyviin keskeisiin asiakirjoihin pitää tutustua huolellisesti. Ostajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta tarkastaa sitä, pitävätkö myyjän asunnosta antamat tiedot paikkansa.

Jos ostaja toimii kauppaa harkitessaan huolimattomasti ja laiminlyö selonottovelvollisuutensa, voi hän menettää oikeutensa kohdistaa myyjään vaatimuksia sellaisista kaupan kohteen ominaisuuksista ja virheistä, jotka olisi tullut havaita kaupan kohteen huolellisessa ennakkotarkastuksessa. Ostaja ei siis saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen voidaan olettaa tienneen kauppaa tehtäessä.

  • Asuntonäytössä kannattaa siis tutustua asuntoon mahdollisimman tarkasti ja asunto-osakkeen ollessa kyseessä silmäillä läpi myös rakennus, rappukäytävät ja yleiset tilat.
  • Näköhavaintojen tekemisen lisäksi kannattaa käyttää myös muita aisteja. Tuoksuuko sisäilma raikkaalta ja normaalilta? Minkälainen äänimaailma asunnossa on, kuuluuko sinne katumelua?
  • Älä unohda intuitiota: tuntuuko asunto kodilta?

Vinkki!

Voit pyytää välittäjää tai myyjää lähettämään taloyhtiön tai kiinteistön paperit sähköpostiisi jo ennen asuntonäyttöä, jolloin voit käydä ne ajatuksella läpi etukäteen. Jos niistä herää kysymyksiä, voit esittää ne myyjälle tai välittäjälle asuntonäytöllä. Olet myös valmiina tekemään tarjouksen nopeallakin aikataululla, jos näyttää siltä, että asunnosta on muitakin kiinnostuneita.

Mihin asunnon papereissa kannattaa kiinnittää huomiota?

Jos olet ostamassa asunto-osaketta, et varsinaisesti osta asuntoa, vaan sen hallintaan oikeuttavia osakkeita. Jotta tiedät mitä olet ostamassa, on tärkeää tutustua huolella taloyhtiön kuntoon ja taloustilanteeseen.

Myyntiesitteestä löydät yksityiskohtaiset tiedot kaupan kohteesta.

Isännöitsijäntodistus on kooste taloyhtiön ja huoneiston tiedoista. Siinä kerrotaan maksuista ja mahdollisista rästeistä sekä huoneistossa ja taloyhtiössä tehdyistä remonteista. Isännöitsijäntodistukseen myös päivitetään yhtiökokouksessa tehdyt päätökset. Kannattaa tarkastaa, onko taloyhtiössä lunastusoikeutta.

Tilinpäätösmateriaali kertoo taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta, se sisältää taloyhtiön tuloksen ja taseen, toimintakertomuksen ja vastikerahoituslaskelman. Esimerkiksi vastikkeiden tasainen kehittyminen ja alijäämän puuttuminen kertovat hyvässä kunnossa olevasta taloudesta.

Kunnossapitotarveselvitys kertoo taloyhtiön tulevista remonteista ja niistä aiheutuvista kuluista. Taloyhtiöllä voi olla kunnossapitoselvityksen lisäksi PTS eli pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma, jossa tulevia korjaustarpeita, niiden kustannuksia ja ajankohtia kartoitetaan perusteellisesti. Jos isoja remontteja ei ole tiedossa, eivät todennäköisesti asunnon kustannuksetkaan ole nousemassa.

Mitä omakotitalon ostossa tulee muistaa?

Entä jos sopivaa asuntoa ei löydy?

Ostotarjouksen tekeminen

Kun mieleinen asunto löytyy, on aika tehdä ostotarjous. Ostotarjouksen tekeminen voi tuntua jännittävältä, sillä kyseessä on iso hankinta ja asuntokauppa on usein luonteeltaan nopeatempoista. Mitä perusteellisemmin olet tutustunut ostettavaan asuntoon ja osakehuoneiston ollessa kyseessä taloyhtiöön, sitä varmemmin mieli voit lähteä tekemään tarjousta.

Paljonko tarjota?

Mistä sitten tietää, kuinka paljon asunnosta kannattaa tarjota? Se riippuu monesta asiasta, esimerkiksi:

  • Onko asunnolle kova kysyntä, onko alue suosittu?
  • Onko asunnosta tehty muita tarjouksia?
  • Asunnon kunto, tarvitaanko remonttia?
Laske hinta-arvio

Kohdetta myydään pyyntihinnalla. Tarjoukset tehdään usein pyyntihinnasta alaspäin. Jos kysyntä on poikkeuksellisen kovaa, saattavat tarjoukset nousta jopa yli pyyntihinnan.

Mistä saan ostotarjouspohjan?

Ostotarjouksen tekeminen

Lataa ostotarjouspohja

Voit ladata ostotarjouspohjan asunto-osakkeelle alle olevista linkeistä. Ostotarjouksessa kannattaa määrittää tarjouksen ehdot mahdollisimman huolellisesti, se vähentää riitatilanteita. Tästä kattavasta ostotarjouspohjasta pystyt valitsemaan juuri omaan tilanteeseesi sopivat tarjouksen ehdot.

lataa .pdflataa .rtf

Mitä asunto-osakkeen ostotarjouksessa pitää olla?

Jos ostat asunnon kiinteistönvälittäjän kautta, kerro hänelle, kun olet valmis tekemään asunnosta tarjouksen. Välittäjä täsmentää vaadittavat seikat kanssasi keskustellen ja toimittaa sitten tarjouksesi myyjälle oikeassa muodossa.

Jos ostat asunnon yksityiseltä myyjältä, sovi myyjän kanssa, miten etenette ostotarjouksen kanssa. Ostotarjous kannattaa aina tehdä kirjallisena. Ainakin nämä asiat tulisi löytyä ostotarjouksesta:

  • Kaupan kohde
  • Kauppahinta
  • Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen
  • Kaupantekopäivä
  • Ostajan ja myyjän henkilötiedot
  • Tarjouksen voimassaoloaika
  • Kaupan ehdot
  • Ehdollisen ostotarjouksen ehdot (ostotarjouksen toteutumisen ehdot)

Ostotarjouksen voimassaoloaika määrittää, kuinka nopeasti myyjän on reagoitava siihen. Yleensä ostotarjous on voimassa korkeintaan muutaman päivän. Jos myyjä ei heti hyväksy tarjousta, vaan esittää vastatarjouksen, katsotaan se lain silmissä kokonaan uudeksi tarjoukseksi. Silloin tekemäsi ostotarjous ei ole enää voimassa.

Ostotarjoukseen kirjataan myös mahdolliset ehdot asuntokaupan toteutumiselle. Ehdoksi voidaan kirjata esimerkiksi asuntolainan saaminen tai ostajan oman asunnon myynti. Ostaja voi myös vaatia kosteusmittausta tai kuntotarkastusta, joiden tulokset ratkaisevat kaupan toteutumisen.

Mitä tarkoittaa ehdollinen ostotarjous?

Muista, että ostotarjous on sitova!

Tee asunnosta ostotarjous vain, jos olet todella valmis tekemään kaupat.

Mikäli kauppa peruuntuu muusta kuin tarjouksen ehdoksi merkitystä syystä, seuraa ostajalle sopimussakko, joka voi olla enimmillään neljä prosenttia asunnon kauppahinnasta. Vastaavasti, jos myyjä on jo hyväksynyt ostotarjouksen, mutta ei syystä tai toisesta haluakaan myydä asuntoa, joutuu hän maksamaan sopimussakon ostajalle.

Kiinteistöä ostettaessa sitova ostotarjous syntyy vasta, kun kaupan osapuolet ovat tehneet esisopimuksen, jossa noudatetaan maakaaren määrämuotoa ja joka vaatii kaupanvahvistajan vahvistuksen.

Lue blogista ostotarjouksen sitovuudesta »

Herkulex.fi: Asunto-osakkeen ja kiinteistön ostotarjousmenettely

Kaupanteko

Kaupanteko

Asuntokaupat solmitaan yleensä mahdollisimman pian ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen ostajan pankissa. Paikalla ovat ostaja, myyjä sekä mahdollisesti välittäjä. Ennen kaupantekoa myyjä tai välittäjä tekee kauppakirjan ja myös ostaja saa sen tarkastettavakseen. Nykyään asuntokaupat voidaan usein tehdä myös digitaalisesti vaikka omalta kotisohvalta käsin. Kysy lisää kiinteistönvälittäjältä!

Lue, mihin kauppakirjassa kannattaa kiinnittää huomiota »

Lue lisää digitaalisesta asuntokaupasta »

Asuntokaupan yhteydessä ostaja maksaa kauppahinnan myyjälle ja yleensä tässä vaiheessa myös asunnon hallintaoikeus siirtyy ostajalle ellei toisin ole sovittu.

Asuntokaupan yhteydessä maksetaan myös varainsiirtovero, joka on asunto-osakkeen velattomasta hinnasta 1.5 % ja kiinteistön velattomasta hinnasta 3 %. Jos asuntokaupassa on mukana kiinteistönvälittäjä, hän tekee ilmoituksen varainsiirtoveron maksamisesta verottajalle. Jos ostat osakkeen yksityiseltä myyjältä, uudiskohteen tai kiintesistön, muista tehdä varainsiirtoveroilmoitus itse.

Haluatko perehtyä asunnon ostoprosessiin syvällisemmin?

Lataa tämän oppaan lähteenä käytetyt Opas asunnon kauppaan 1-4 yhteistyökumppaniltamme Herkulexiltä.

Asiakastukemme auttaa

palaute@etuovi.com

010 665 8016 (maksullinen)

Arkisin 10:00-16:00

Puhelu 010-yritysnumeroon maksaa:

010-yritysnumeroon soitettaessa puheluhinta on pelkästään matkapuhelu- (mpm) tai paikallisverkkomaksu (pvm). Ulkomailta soitettaessa hinta määräytyy paikallisen operaattorin hinnaston mukaisesti.

Tallennamme asiakastukeen tulevat puhelut koulutustarkoituksessa.

Herkulex lakineuvonta

010 219 8010 (paikallispuhelumaksu)

Arkisin 09:00-16:00

Puhelinneuvontaa annetaan oikeudellisista seikoista, jotka oikeudellisessa asiakirjassa on otettava huomioon tai jotka siinä on oltava määrämuodon vuoksi. Herkulex.fin veloitukseton puhelinneuvonta ei koske asiakirjojen laatimista.

Palvelun tarjoaa

Etuovi.com / Alma Mediapartners Oy

PL 368

00101 Helsinki

Tutustu tästä tarkemmin käyttöehtoihin »