Niina Matikainen

Datan tuotepäällikkö & data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Yhteistyössä:

Helsingin asuntokunnista jo noin puolet asuu vuokralla Tilastokeskuksen tietojen mukaan. Tarkastellaan nyt, miltä näyttävät asuntojen vuokrat Helsingissä Vuokraovi.com-palvelun tietoihin perustuen.

Juttu on päivitetty kesäkuussa 2020 uusimmilla vuokrahinnoilla.

Vuokraovi.comissa on runsaasti niin yksityisten kuin yritystenkin vuokrattavia asuntoja. Ilmoituksessa on vuokran pyyntihinta, joka on monessa tapauksessa se, mikä päätyy uuteen vuokrasopimukseen.

Otetaan tarkasteluun vapaarahoitteiset ja kalustamattomat kerrostaloasunnot, ja käytetään tilastojen pohjana viimeisen vuoden aikana julkaistuja vuokrattavien asuntojen ilmoituksia. Näistä laskettuna keskimääräiset asuntojen vuokrat Helsingissä ovat: yksiöissä 26,9 euroa, kaksioissa 20,7 euroa ja kolmioissa 18,3 euroa neliömetriä kohden kuukaudessa. Yksiöiden keskimääräinen neliövuokra on siis selkeästi suurempi kuin sitä isompien asuntojen.

asuntojen vuokrat helsingissä
Kuva: Vuokraovi.com / Kiinteistömaailma Vuokravälitys pääkaupunkiseutu

Asuntojen vuokrissa on paljon eroja myös Helsingin eri alueilla. Käydään läpi yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden ilmoitusten keskimääräisiä neliövuokria eri postinumeroalueilla. Luotettavien vertailujen tekemiseksi otetaan mukaan vain ne postinumeroalueet, joissa on ollut vähintään 5 ilmoitusta.

Yksiöiden keskivuokrissa huimat erot eri alueilla Helsingissä

Helsingissä yksiöiden vuokrat ovat kiivenneet hyvin korkeisiin lukemiin, eikä yli 30 euroa neliötä kohden kuukaudessa ole mikään poikkeus. Yli puolella uusista vuokrailmoituksista neliövuokra oli yli 26,9 euroa kuukaudessa, kun tarkastellaan vapaiden markkinoiden kalustamattomien vuokrayksiöiden ilmoituksia koko Helsingin alueella.

Tässä tarkastelussa jopa yhdeksällä eri postinumeroalueella yksiöiden keskimääräinen neliövuokra on vähintään 30 euroa. Kalleimmaksi alueeksi nousee Jätkäsaaren postinumeroalue 00220, johon on viime vuosien aikana rakennettu paljon uusia asuntoja. Siellä yksiön keskimääräinen neliövuokra on 32,8 euroa, jolla 30-neliöisen yksiön kokonaisvuokra nousee jo melkein tuhanteen euroon kuukaudessa.

Seuraavaksi korkein keskimääräinen yksiöiden neliövuokra löytyy kantakaupungista Punavuoren alueelta. Muutkin keskustan alueen kaupunginosat nousevat esiin seuraavaksi kalleimpina, mutta mukana on myös esimerkiksi Verkkosaari ja Kalasatama, joissa on paljon uusia ja uudehkoja asuntoja. Vuokratasoon vaikuttaa siis sijainnin lisäksi myös asunnon kunto.

Edullisimmilla alueilla yksiöiden keskivuokra on vähän yli 20 euroa neliöltä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että edullisimmilla alueilla yksiön keskineliövuokrassa on yli kymmenen euron ero kalleimpien alueiden keskineliövuokriin! 30 neliön asunnossa ero on 300 euroa kuukaudessa, mikä tekee 3 600 euroa vuodessa.

Edullisimmat alueet sijaitsevat kuitenkin jo selkeästi kauempana ydinkeskustasta. Tässä tilastossa edullisimpia alueita ovat Mellunmäki, Etelä-Laajasalo, Siltamäki, Puistola ja Jakomäki.

Kaksioiden neliövuokra edullisimmilla alueilla hieman yli 15 euroa kuukaudessa

Keskimäärin kalleimmat kaksiot löytyvät Kaartinkaupungin postinumeroalueelta 00130, jossa kaksion neliövuokra on keskimäärin 26,5 euroa. 50 neliömetrin kokoiselle kaksiolle tämä tarkoittaa 1 325 euron kuukausivuokraa.

Toiseksi kallein alue on Katajanokka (postinumeroalue 00160). Siellä kaksion vuokra on keskimäärin 26,1 euroa neliömetriltä. Seuraavaksi kalleimmat ovat Kalasataman ja Verkkosaaren alueet.

Keskimäärin halvimmat alueet kaksion vuokraamiseen löytyvät Helsingin keskustasta Vantaalle päin mentäessä postinumeroalueilta 00710 ja 00780. Näillä Pihlajamäen ja Tapaninvainion alueilla kaksion keskimääräinen neliövuokra jää alle 16 euroon.

Kolmioiden vuokrat Helsingin kalleimmilla alueilla yli 25 e/m2/kk


Kolmioiden kalleimman alueen (postinumeroalue 00130) keskimääräinen neliövuokra on 25,4 euroa, kun taas halvimman alueen (postinumeroalue 00410) keskimääräinen neliövuokra on 14,4 euroa eli yli kymmenen euroa edullisempi. 70 neliömetrin kokoiselle kolmiolle tämä ero on kuukausivuokrassa jo melkein 800 euroa!

Asuntojen vuokrat Helsingissä eri alueilla

Alla olevaan taulukkoon on koottu Vuokraovi.comin ilmoitusten pohjalta keskimääräiset neliövuokrat Helsingin eri postinumeroalueilla. Mukana on vain ne tiedot, joiden laskemiseen oli käytettävissä vähintään 5 ilmoitusta. Mukana on vain vapaarahoitteiset ja kalustamattomat vuokrattavat kerrostaloasunnot.

Kuten taulukosta huomaa, yksiön ja kaksion neliövuokran erotus on keskimäärin noin viisi euroa. Asuntojen vuokrat Helsingissä ovat kohonneet hyvin korkealle erityisesti juuri yksiöiden kohdalla. Esimerkiksi Munkkivuoren postinumeroalueella 00350 yksiön ja kaksion keskimääräisissä vuokrissa on 8 euron ero. Jos on mahdollisuus asua kahdestaan kaksiossa, tulee se huomattavasti halvemmaksi kuin yksin yksiössä – varsinkin kun silloin keittiönkin neliöiden kulut jaetaan kahden kesken.

Löydät muita asumisen tilastoihin liittyviä kirjoituksia täältä.

Erityisesti vuokra-asuntomarkkinoihin liittyvät blogikirjoitukset löydät tämän linkin takaa.

Löydät Helsingin myytävät asunnot täältä ja vuokra-asunnot täältä.

Niina

PS. Jos olet asunnon omistaja ja mietit asunnollesi sopivaa vuokratasoa, kokeile Vuokraovi.comin vuokralaskuria!

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Katso myös nämä

5 kommenttia sivuun “Asuntojen vuokrat Helsingissä: yksiöiden keskivuokrissa huimat erot

  1. Hei, värien käyttö vertailuissa on epäselvää kun muutat väriasteikkoa jokaisen perättäisen kuvan välillä.
    Jos valitsisit vihreä-punainen skaalalla sopivan kokoiset ryhmät saisit edelleen tuotua saman informaation (jaon halpoihin ja kalliisiin alueisiin) mutta ilman sitä sivuvaikutusta että 21e/m2 on ylimmässä kuvassa vihreä ja alimmassa kuvassa punainen alue.

    1. Hei ja kiitos kommentista! Värien skaalan ei ole tarkoitus olla sen mukaan, mikä neliövuokra on numeroasteikolla, vaan sen on vain tarkoitus kuvastaa kyseisessä huoneluvussa top 5 halvimmat ja kalleimmat alueet. 21e/m2 on yksiöissä halpa, mutta kolmioissa kallis.

  2. Hei!

    Olisiko mahdollista saada samanlaista dataa pidemmältä aikaväliltä asuntojen vuokrien hinnoista? Myös Vantaan ja Espoon alueet kiinnostaisivat, mutta näistäkin löysin vain tietoa vuodelta 2017-2018. Olisin myös mielelläni asiasta yhteydessä sähköpostitse, jos tämä on mahdollista.

  3. ..hm.. Eirassa vuokrattuna 35M2, 775/kk .. ei korotuksia 7 vuoteen.. vuokra kohdillaan ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio