Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Helsingin asuntokunnista jo noin puolet asuu vuokralla Tilastokeskuksen tietojen mukaan. Tarkastellaan nyt, miltä näyttävät asuntojen vuokrat Helsingissä Vuokraovi.com-palvelun tietoihin perustuen.

Vuokraovi.comissa on runsaasti niin yksityisten kuin yritystenkin vuokrattavia asuntoja. Ilmoituksessa on vuokran pyyntihinta, joka on monessa tapauksessa päätyy myös uuteen vuokrasopimukseen.

Otetaan tarkasteluun vapaarahoitteiset ja kalustamattomat kerrostaloasunnot, ja käytetään tilastojen pohjana viimeisen vuoden aikana julkaistuja vuokrattavien asuntojen ilmoituksia. Näistä laskettuna keskimääräiset asuntojen vuokrat Helsingissä ovat: yksiöissä 27,0 euroa, kaksioissa 20,6 euroa ja kolmioissa 18,9 euroa neliömetriä kohden kuukaudessa. Yksiöiden keskimääräinen neliövuokra on siis selkeästi suurempi kuin sitä isompien asuntojen.

Asuntojen vuokrissa on paljon eroja myös Helsingin eri alueilla. Käydään läpi yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden ilmoitusten keskimääräisiä neliövuokria eri postinumeroalueilla. Luotettavien vertailujen tekemiseksi otetaan mukaan vain ne postinumeroalueet, joissa on ollut vähintään viisi ilmoitusta.

Yksiöiden keskivuokrissa huimat erot eri alueilla Helsingissä

Helsingissä yksiöiden vuokrat ovat kiivenneet hyvin korkeisiin lukemiin, eikä yli 30 euroa neliötä kohden kuukaudessa ole mikään poikkeus. Puolella uusista vuokrailmoituksista neliövuokra oli vähintään 27 euroa kuukaudessa, kun tarkastellaan vapaiden markkinoiden kalustamattomien vuokrayksiöiden ilmoituksia koko Helsingin alueella.

Tässä tarkastelussa peräti kahdeksalla eri postinumeroalueella yksiöiden keskimääräinen neliövuokra on vähintään 30 euroa. Kalleimmiksi alueiksi nousevat Kalasataman postinumeroalue 00540 sekä Jätkäsaaren postinumeroalue 00220, joista löytyy paljon uusia ja uudehkoja asuntoja. Näillä alueilla yksiön keskimääräinen neliövuokra on 31,5 euroa, jolla laskettuna 30-neliöisen yksiön kokonaisvuokra on 945 euroa kuukaudessa. Joidenkin Helsingin alueiden korkea keskimääräinen vuokra johtuu nuoresta asuntokannasta enemmän kuin lyhyestä etäisyydestä keskustaan.

Edullisimmilla alueilla yksiöiden keskivuokra on noin 20 euroa neliöltä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että edullisimmilla alueilla yksiön keskineliövuokrassa on yli kymmenen euron ero kalleimpien alueiden keskineliövuokriin! 30 neliön asunnossa ero on 300 euroa kuukaudessa, mikä tekee 3 600 euroa vuodessa.

Edullisimmat alueet sijaitsevat kuitenkin jo selkeästi kauempana ydinkeskustasta. Tässä tilastossa edullisimpia alueita ovat Itä-Pakila, Tapulikaupunki, Mellunmäki, Lassila ja Tapaninvainio.

Kaksioiden neliövuokra edullisimmilla alueilla hieman yli 15 euroa kuukaudessa

Kaksioiden vuokratasoa tarkastellessa kalleimmiksi alueiksi nousevat nuoren asuntokannan alueet Kalasatamasta, sekä Katajanokka ja Kaartinkaupunki. Katajanokalta on mahdollista löytää vuokra-asuntoja yli satavuotiaista rakennuksista kuin myös 2000-luvulla rakennetuista. Katajanokan vuokrakaksion keskimääräisellä neliövuokralla 27,1 euroa 50 neliömetrin asunto kustantaa kuukaudessa 1 355 euroa.

Keskimäärin halvimmat alueet kaksion vuokraamiseen löytyvät Helsingin keskustasta Vantaalle päin mentäessä postinumeroalueilta 00710 ja 00760. Näillä Pihlajamäen ja Puistolan alueilla kaksion keskimääräinen neliövuokra jää alle 16 euroon. Edullisimpia alueita yhdistää sijainnin lisäksi myös niiden asuntokannan ikä, sillä niissä asuntojen rakennusvuodet painottuvat 1960-, 1970- ja 1980-luvuille.

Kalleimmat vuokrakolmiot löytyvät uusilta asuinalueilta tai ydinkeskustasta

Neliövuokraltaan keskimäärin kalleimmat vuokrakolmiot sijaitsevat Kalasatamassa, mutta sen jälkeen tilastossa nousevat esiin kantakaupungin postinumeroalueet 00130 ja 00150. Postinumeroalueen 00130 eli Kaartinkaupungin asunnot ovat vanhoja, jotkut jopa 1800-luvun lopulla rakennettuja.

Kalasataman kolmioihin verrattuna suuri ero on myös asunnon koossa: keskimääräinen vuokralle tarjottu kolmio oli Kaartinkaupungissa 89 neliömetriä, kun taas Kalasataman kolmioiden keskimääräinen asuinpinta-ala oli vain 59,5 neliömetriä. Tämä johtaa siihen, että kokonaisvuokraa vertaillessa Kaartinkaupunki on selkeästi keskimäärin kallein, sillä sen kolmioiden keskimääräinen kokonaisvuokra on huimat 2 361 euroa. Tämä on yli tuhat euroa enemmän kuin koko Helsingin alueen keskimääräisen kolmion kuukausivuokra.

Asuntojen vuokrat Helsingissä eri alueilla

Alla olevaan taulukkoon on koottu Vuokraovi.comin ilmoitusten pohjalta keskimääräiset neliövuokrat Helsingin eri postinumeroalueilla. Mukana on vain ne tiedot, joiden laskemiseen oli käytettävissä vähintään 5 ilmoitusta. Mukana on vain vapaarahoitteiset ja kalustamattomat vuokrattavat kerrostaloasunnot.

Kuten taulukosta huomaa, yksiön ja kaksion neliövuokran erotus on keskimäärin melkein kuusi euroa. Asuntojen vuokrat Helsingissä ovat kohonneet hyvin korkealle erityisesti juuri yksiöiden kohdalla. Esimerkiksi Taka-Töölön postinumeroalueella 00250 yksiön ja kaksion keskimääräisissä vuokrissa on 8,1 euron ero. Jos on mahdollisuus asua kahdestaan kaksiossa, tulee se huomattavasti halvemmaksi kuin yksin yksiössä - varsinkin kun silloin keittiönkin neliöiden kulut jaetaan kahden kesken.

Löydät lisää vuokra-asumisen tilastoihin liittyviä juttuja täältä

Löydät Helsingin vuokra-asunnot täältä.

PS. Jos olet asunnon omistaja ja mietit asunnollesi sopivaa vuokratasoa, kokeile Vuokraovi.comin vuokralaskuria!

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Juttu on päivitetty toukokuussa 2022 uusimmilla vuokrahinnoilla. Tilastot perustuvat 1.5.2021-30.4.2022 julkaistuihin vuokrailmoituksiin.

Katso myös nämä

5 kommenttia sivuun “Asuntojen vuokrat Helsingissä: yksiöiden keskivuokrissa huimat erot

  1. Hei, värien käyttö vertailuissa on epäselvää kun muutat väriasteikkoa jokaisen perättäisen kuvan välillä.
    Jos valitsisit vihreä-punainen skaalalla sopivan kokoiset ryhmät saisit edelleen tuotua saman informaation (jaon halpoihin ja kalliisiin alueisiin) mutta ilman sitä sivuvaikutusta että 21e/m2 on ylimmässä kuvassa vihreä ja alimmassa kuvassa punainen alue.

    1. Hei ja kiitos kommentista! Värien skaalan ei ole tarkoitus olla sen mukaan, mikä neliövuokra on numeroasteikolla, vaan sen on vain tarkoitus kuvastaa kyseisessä huoneluvussa top 5 halvimmat ja kalleimmat alueet. 21e/m2 on yksiöissä halpa, mutta kolmioissa kallis.

  2. Hei!

    Olisiko mahdollista saada samanlaista dataa pidemmältä aikaväliltä asuntojen vuokrien hinnoista? Myös Vantaan ja Espoon alueet kiinnostaisivat, mutta näistäkin löysin vain tietoa vuodelta 2017-2018. Olisin myös mielelläni asiasta yhteydessä sähköpostitse, jos tämä on mahdollista.

  3. ..hm.. Eirassa vuokrattuna 35M2, 775/kk .. ei korotuksia 7 vuoteen.. vuokra kohdillaan ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sammio