Asuntokaupoilla keväällä 2024: kolme asiaa yllätti

Kirjoittajana Etuovi.comin data-analyytikko Niina Matikainen

Vuodenvaihteen aikaan latasin juuri julkaistun Etuovi.comin sovelluksen puhelimeeni ja työni puolesta testailin sitä. Tallensin vahteja ja suosikkeja, ja tein tätä tietenkin hieman sen mukaan, mitä olimme kotona puhuneet meidän tulevaisuuden haaveistamme asumisen suhteen. Puhelimeen alkoi tulla ilmoituksia juuri julkaistuista asuntoilmoituksista, jotka vastasivat enemmän tai vähemmän toiveitamme.

Työni puolesta olen jo vuosikausia seurannut asuntomarkkinoita ja selaillut asuntojen myynti-ilmoituksia, mutta nyt se tuntui hyvin erilaiselta kuin aiemmin: aika taisi olla kypsä asunnonvaihdolle. Sieltä se siis nousi, nimittäin asuntokuume.

Selvitimme meille sopivan budjetin pankista (siinä hyvänä ensiapuna toimii erilaiset netistä löytyvät lainalaskurit) ja varasimme asuntonäytön meitä kiinnostavasta kohteesta. Mietimme, mitä pieniä fiksailuja tekisimme nykyiseen asuntoon ennen sen myyntiin laittoa, ja aloimmekin toteuttaa niitä. Kutsuin muutaman kiinteistönvälittäjän kotikäynnille arvioimaan asunnon nykyistä myyntihintaa (tässäkin ensiapua saa netistä esimerkiksi Etuovi.comin hinta-arviotyökalusta). Näiden avulla haaveet muuttuivat konkreettisiksi mahdollisuuksiksi ja siitä se sitten lähti.

Asuntomarkkinoiden asiantuntijana tiesin, että markkinatilanne on haastava verrattuna esimerkiksi parin vuoden takaiseen. Toisaalta olin sitä mieltä, ettei siinä oikein mitään häviäkään – jos ostajaa ei löydy, jatkamme asumista nykyisessä kodissa. Jos tulee liian alhaisia tarjouksia, ei niitäkään ole pakko hyväksyä. Sovin siis toimeksiantosopimuksen valitsemani välittäjän kanssa ja asuntomme tuli myyntiin helmikuussa.

Ja miten kävikään? Tässä kolme asiaa, jotka yllätti asuntokaupoilla:

1. Oma asunto löysi ostajan alle kuukaudessa

Tiedän, että keskimääräinen markkinointiaika on ollut tässä hankalassa markkinatilanteessa siellä 3-4 kuukauden kohdalla eli asuntoja myydään tällä hetkellä keskimäärin melko pitkään. Olin varautunut, että ostajaa saa odotella kesään asti. Sen sijaan ilmoitus ehti olla esillä päivää vaille neljä viikkoa, kunnes sain yksityisnäytöllä kävijöiltä ostotarjouksen, jonka hyväksyin. Toki jouduin antamaan alennusta pyyntihinnasta, mutta tinkiminen kuuluukin asuntokauppaan. Ilman hintajoustoa olisin varmaankin joutunut odottamaan vielä pidemmälle kevääseen.

2. Kiinnostavia asuntoja tuli vain vähän myyntiin

Minulla oli käytössä Etuovi.comin uusi sovellus, joten sain ilmoitukset puhelimeen heti uuden myynti-ilmoituksen tullessa, mikä oli aika koukuttavaa. Lopulta, kun tiesimme meille tärkeät kriteerit tarkemmin, siihen vahtiin sopivia asuntoja tuli kuitenkin myyntiin todella niukasti. Moni asunnon myyntiä harkitseva onkin varmaan ajattelut, että tässä markkinassa ei kannattaisi laittaa asuntoa myyntiin. Meitä ostajia on kuitenkin aina liikkeellä! Voi myös olla, että myyntiin tulleiden asuntojen vähyys oli meille hyödyksi asunnon myynnissä – vastaavia kohteita ei ollut myynnissä samaan aikaan.

Onneksi markkinointiaikojen ollessa näin pitkiä saimme rauhassa tutustua tarjontaan, ja myös pari kuukautta aiemmin löytämämme talo oli edelleen myynnissä, kun sain ostotarjouksen omasta. Saimme siis tehtyä kaupat siitä talosta, joka meillä oli mielessä jo asunnonvaihdon alkutaipaleella.

3. Asuntokauppa on tunteiden vuoristorataa

Teimme jonkin verran parannuksia omaan kotiin ennen myyntiin laittoa, ja veimme myös hieman tavaraa erikseen vuokrattuun pieneen varastoon, jotta asuntoomme tuli kaivattua väljyyttä. Myyntikuvia katsoessa teki melkein mieli ostaa oma koti, eli tavallaan ihastuimme kotiimme uudestaan! Kuitenkin toivoimme nopeita kauppoja, ja esimerkiksi myyntiin laittamisen jälkeen kovasti odotimme kiinnostuneita asunnonkatselijoita. Yleisnäytöllä kukaan ei jättänyt tarjousta, mikä tietenkin oli pettymys, kun olimme nähneet sitä varten paljon vaivaa. Näin ne tunteet heittelivät eri tilanteissa.

Kuitenkin, kun tarjous tuli myöhemmin yksityisnäytön jälkeen, mutta hyvin isolla tinkimisellä, oli tunne samaan aikaan sekä innostunut että harmistunut. Vastatarjouksen jättäminen oli hyvin jännittävää, sillä sehän on käytännössä tarjouksen hylkäämistä ja ostaja olisi vielä voinut muuttaa mieltään ja päätyä ostamaan jonkun toisen asunnon. Lopulta olimme kuitenkin iloisia, että lopullinen kauppahinta riittää saamaan kasaan niin omarahoitusosuuden seuraavaa kotia varten kuin myös välityspalkkion ja varainsiirtoveron osuuden.

Mikäli olet miettinyt asunnonvaihtoa, oman tarinani rohkaisemana kannustan tarttumaan haaveisiin!

-Niina, Etuovi.comin data-analyytikko