Ensiasunnon ostajan muistilista – poimi vinkit elämäsi isoimman ostopäätöksen tueksi

Ensiasunnon ostaja on samaan aikaan ihanan ja jännittävän asian äärellä – onhan edessä on elämän isoin ostopäätös. Mitä ensiasunnon ostamisessa kannattaa ottaa huomioon ja miten sen oikean ensiasunnon löytää? Kokosimme muistilistan ensiasunnon ostajalle.

1. Tarkista, oletko oikeutettu ensiasunnon ostajan etuihin

Ensiasunnon ostajalle on tarjolla rahan arvoisia etuja, joilla halutaan madaltaa ensiasuntoon kiinni pääsemisen kynnystä.

Kuka on ensiasunnon ostaja?

  • Olet 18-39-vuotias
  • Et ole aikaisemmin omistanut 50 %:a tai enempää asunto-osakkeesta tai muusta asuinrakennuksesta
  • Omistat asuntokaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksi ja muutat siihen viimeistään 6 kuukauden kuluttua kaupanteosta

Yksi merkittävimmistä ensiasunnon ostajan eduista on vielä vuoden 2023 loppuun asti ensiasunnon verovapaus. Ensiasunnon ostaja vapautuu varainsiirtoverosta, joka on 2 % asunto-osakkeen velattomasta hinnasta ja 4 % kiinteistön kauppahinnasta.

Vuoden 2024 alusta alkaen myös ensiasunnon ostajan tulee varautua varainsiirtoveron maksamiseen, sillä hallitus on esittänyt ensiasunnon verovapauden poistamista ja muutoksia varainsiirtoverolakiin. Vuodenvaihteessa asunto-osakkeiden varainsiirtovero laskee 1,5 prosenttiin ja kiinteistöjen 3 prosenttiin.

Toinen ensiasunnon ostajan eduista on tavallista korkeampi lainakatto. Asuntolainalla rahoitettava enimmäisosuus asunnon kauppahinnasta on siis muita asunnon ostajia suurempi. Siinä missä muille asunnon ostajille lainakatto on 85 %, ensiasunnon ostajalle lainakatto on 95 %. Omia säästöjä tulisi siis olla 5 % asunnon hinnasta. Tätä itse rahoitettavaa osuutta kutsutaan omarahoitusosuudeksi. Jos olet säästänyt ASP-tilille ja aiot nostaa ASP-lainan, tarvitset omia säästöjä 10 % asunnon kauppahinnasta.

2. Selvitä taloudelliset mahdollisuutesi ja hanki lainalupaus

Kun ensiasunnon ostaminen alkaa tuntua ajankohtaiselta, selvitä minkä hintaiseen asuntoon sinulla olisi varaa. Paljonko voit saada asuntolainaa ja minkälaisia vakuuksia tarvitset? Alustavan arvion saat tekemällä pankin lainalaskurin, mutta lopullinen lainan määrä selviää käymällä lainaneuvottelut pankin kanssa.

Lainalupaus taskussa olet valmis tekemään tarjouksen, kun kiinnostava asunto osuu kohdalle. Muista tarkistaa lainalupauksen voimassaoloaika, pankista riippuen se on yleensä 3-6 kuukautta.

3. Tutustu asuinalueisiin ja niiden asuntomarkkinoihin

Kun budjetti on selvillä, voit alkaa toden teolla tutkia minkälaisen asunnon sillä saisi sinua kiinnostavilta alueilta. Hyvän käsityksen alueiden asuntotarjonnasta ja hintatasosta saat tekemällä hakuja Etuovi.comissa.

Suhtaudu asuinalueisiin avoimesti ja syötä hakuun myös sinua kiinnostavien alueiden naapurikaupunginosia – saatat huomata, että ihan lähellä asuntoja on enemmän tarjolla tai matalammat neliöhinnat. Tähän karttahaku on kätevä apu.

Asunnon sijainti on tärkeä asia oman arjen sujuvuuden kannalta, mutta asiaa kannattaa miettiä myös asunnon arvon säilymisen näkökulmasta. Onneksi nämä asiat kulkevat usein käsi kädessä. Onko alueella kattavat palvelut, kätevät liikenneyhteydet ja harrastusmahdollisuuksia?

Tutustu myös Asuntomarkkinat-sivuun, joka kertoo muun muassa neliöhinnat ja markkinointiajat asuntotyypeittäin yli 50 Suomen kaupungissa.

4. Listaa ensiasunnon tärkeimmät kriteerit

Hinnan ja sijainnin lisäksi kannattaa miettiä, mitä ominaisuuksia toivot itse asunnolta. Oletko kerrostaloihminen vai toivotko rivitaloasuntoa ja omaa pihaa? Oletko valmis remontoimaan vai haluatko muuttovalmiin kodin? Kuinka kauan aiot asua asunnossa? Mieti myös, minkälaisissa asioissa olet valmis tekemään kompromisseja.

Kun kriteerit ovat selvillä, on aika asettaa hakuvahti! Saat sähköpostiisi ilmoituksen heti kun toiveitasi vastaava asunto ilmestyy myyntiin.

5. Tutustu myytäviin asuntoihin perusteellisesti

Kun kivan näköinen ja sopivan hintainen asunto ilmestyy myyntiin, muista tutustua siihen perinpohjaisesti – on tärkeää olla selvillä kaikista asioista, jotka vaikuttavat asumiskustannuksiin ja asunnon arvon säilymiseen.

Tarkista seuraavat asiat asuntoilmoituksesta:

  • Onko tontti oma vai vuokralla?
  • Mikä lämmitysmuoto on käytössä?
  • Onko taloyhtiössä isoimmat remontit tehty?
  • Mitä remontteja on suunnitteilla ja koituuko niistä kustannuksia kyseisen asunnon ostajalle?
  • Onko taloyhtiöllä velkaa?
  • Onko taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä käytössä lunastuslauseke, eli taloyhtiön tai sen osakkeen omistajien etuosto-oikeus

Jos kaikki näyttää hyvältä, ota viipymättä yhteyttä välittäjään ja sovi asuntonäyttö. Voit samalla pyytää välittäjää lähettämään sähköpostilla asunnon asiakirjat, jotta voit tutustua niihin rauhassa ennen asuntonäyttöä. Kysele asuntonäytöllä rohkeasti tarkentavia kysymyksiä, jos jokin jää askarruttamaan mieltäsi.

Asunnon ostajalla on niin sanottu ennakkotarkastus- ja selonottovelvollisuus. Kaupan kohde on siis tarkastettava huolella silmämääräisesti niin, että havaitsee pintapuolisesti nähtävissä olevat viat ja puutteet. Asuntonäytössä kannattaa tutustua asuntoon mahdollisimman tarkasti ja silmäillä läpi myös rakennus, rappukäytävät ja yleiset tilat.

6. Tee ostotarjous, jos olet valmis tekemään kaupat

Kun kohdalle osuu sellainen asunto, joka sopii budjettiisi ja tuntuu kodilta, on aika tehdä ostotarjous. Muista, että ostotarjous on sitova, joten tee tarjous vain jos olet valmis ostamaan asunnon. Asunnon ostotarjous on tärkeä dokumentti, josta tulee selvitä kaupan kohde ja siitä tarjottava kauppahinta sekä tiedot ostajasta ja myyjästä. Ostotarjous kannattaa tehdä aina kirjallisesti.

Onnea ensimmäisille asuntokaupoille! Lisää vinkkejä asunnon ostoon löydät Etuovi.comin osto-oppaasta