Oma tontti, vuokratontti vai valinnainen vuokratontti?

Etuovi.com

Asuntokaupoilla kannattaa kiinnittää itse asunnon lisäksi huomiota maanomistukseen. Se, sijaitseeko talo omalla, vuokratontilla vai valinnaisella vuokratontilla vaikuttaa esimerkiksi asunnon tai kiinteistön myyntihintaan, asumiskustannuksiin ja arvon säilymiseen. Tässä jutussa esittelemme maan omistuksen vaihtoehdot ja kerromme, mitä ne tarkoittavat asunnon ostajan kannalta.

1. Oma tontti – korkeampi myyntihinta, pienempi vastike

Jos asunto sijaitsee omalla tontilla, maan omistaa yleensä taloyhtiö. Ostajat pitävät omaa tonttia usein selkeänä ja turvallisena vaihtoehtona, sillä tontin maan omistuksesta aiheutuvat kustannukset sisältyvät asunnon hintaan. Oma tontti nostaa myyntihintaa, mutta toisaalta tontista ei tarvitse maksaa vastiketta.

Muista tämä: Tutustu alueeseen ja sen kaavoitukseen, sillä haluat, että omistamasi maan arvo säilyy mahdollisimman hyvin tai vielä parempaa, nousee vuosien saatossa. Onko alue elinvoimainen, entä minkälaisia rakennushankkeita sinne on suunnitteilla?

2. Vuokratontti – edullisempi myyntihinta, isompi vastike

On yleistä, että asunto sijaitsee vuokratontilla, jonka omistaa esimerkiksi kunta, kaupunki tai sijoitusrahasto. Taloyhtiö maksaa vuokraa tontin omistajalle ja osakkeen omistajat maksavat taloyhtiölle osuutensa tontin vuokrasta yhtiövastikkeen yhteydessä. Vuokratontilla sijaitsevaan asuntoon pääsee siis kiinni alhaisemmalla myyntihinnalla, mutta tontista maksetaan kuukausittain vastiketta.

Tonttien vuokrasopimukset tehdään yleensä kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, mutta mikäli tontin vuokrasopimuksen määräaika on lähestymässä, saattaa sen omistaja olla halukas nostamaan vuokraa. Vuokrankorotuksella voi olla merkittäviä vaikutuksia vuokravastikkeen suuruuteen ja sitä myötä asumiskustannuksiin.

Muista tämä: Jos kiinnostava asunto tai kiinteistö sijaitsee vuokratontilla, selvitä ennen ostotarjouksen tekemistä tontin vuokraehdot. Kuka tontin omistaa, milloin vuokra-aika päättyy ja mitä vuokrankorotuksista on sovittu? Nämä tiedot löydät yleensä jo asuntoilmoituksesta, mutta jos jokin mietityttää, kannattaa lisätietoja kysellä myyjältä.

3. Valinnainen vuokratontti – joustava vaihtoehto

Joskus asunnon ostajalla on mahdollisuus lunastaa asuntokohtainen tontin osuus asuntokaupan yhteydessä tai myöhemmin itselleen – tällöin puhutaan valinnaisesta vuokratontista. Lunastettu tonttiosuus siirtyy taloyhtiön omistukseen ja osakas vapautuu tonttivastikkeen maksamisesta.

Valinnainen vuokratontti on joustava vaihtoehto, sillä asunnon ostaja saa itse punnita, minkälainen tontin omistusmuoto omaan elämäntilanteeseen ja taloudelliseen tilanteeseen sopii. Jos asunnossa aikoo asua pitkään, voi olla kannattavaa maksaa tonttiosuus pois asuntokauppojen yhteydessä. Jos taas tietää myyvänsä asunnon muutaman vuoden sisällä, saattaa olla parempi vaihtoehto maksaa tonttivastiketta ja jättää valinnan mahdollisuus myös tulevalle ostajalle.

Muista tämä: Valinnaisen vuokratontin kohdalla tonttivastikkeen maksaminen ei pienennä asuntokohtaisen tonttiosuuden hintaa samaan tapaan kuin rahoitusvastikkeen maksaminen lyhentää yhtiölainaa. Tonttivastike on siis vuokraa, jonka maksamisella ei ole vaikutusta tonttiosuuden lunastushintaan. Ennen ostotarjouksen tekemistä kannattaa tutustua huolellisesti tontin vuokra- ja lunastusehtoihin. Asuntoa myyvä rakennuttaja tai kiinteistönvälittäjä auttaa siinä mielellään.

Voit etsiä asuntoa Etuovi.comista asuntoja oman tontin ja vuokratontin lisäksi myös valinnaisella vuokratontilla, kokeile!