Ostaja, huomioi nämä asiat asunnon myynti-ilmoituksessa!

Asunnon myynti-ilmoituksessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä kuviin, mutta koko ilmoitus kannattaa käydä läpi huolellisesti. Näin voit arvioida, voisiko asunto täyttää toiveesi ja kannattaisiko sitä lähteä katsomaan paikan päälle. Listasimme asiat, joihin asuntoilmoituksessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota.

Hinta

Myyntihinta on hinta, jonka ostaja maksaa asunnosta myyjälle. Velaton hinta puolestaan sisältää myyntihinnan sekä mahdollisen yhtiölainaosuuden. Yhtiölainaosuuden voi yleensä maksaa kerralla pois tai lyhentää rahoitusvastikkeella. Muista, että omarahoitusosuus lasketaan asunnon velattomasta hinnasta, samoin varainsiirtoveron suuruus.

Jos myyntitapana on tarjouskauppa, on myynti-ilmoituksessa ilmoitettu hinta lähtöhinta ja kysyntä määrittää lopullisen hinnan. Tarjoukset tehdään lähtöhinnasta ylöspäin. Näet hintakehityksen aiemmista tarjouksista.

Sijainti

Sen lisäksi, että sijainnin tulee olla itselle mieleinen, kannattaa ajatella asunnon arvon säilymistä. Sijainti on asunnon arvon säilymiseen merkittävästi vaikuttava tekijä. Onko alueella hyvät palvelut ja liikenneyhteydet? Onko paikkakunta muuttovoittoinen vai muuttotappiollinen? Minkälainen on alueen kaavoitussuunnitelma?

Pohjapiirustus

Vastaako asunnon huonejärjestys toiveitasi ja tarpeitasi? Toimiiko se arjessasi tai pystyisikö sitä muokkaamaan? 

Rakennusvuosi

Ostajan on syytä kiinnittää huomiota rakennuksen ikään. Vanhojen rakennusten yksityiskohdat ja ominaispiirteet voivat olla viehättäviä, mutta niiden materiaalit ja rakenteet eivät aina vastaa tämän päivän standardeja. Kannattaa tutustua rakennusaikakauden tyypillisiin ongelmakohtiin ja riskirakenteisiin.

Lue myös: Riskirakenteet asuntokaupassa – tieto lisää turvaa

Asumiskustannukset

Asunto-osakkeen kohdalla myynti-ilmoituksesta kannattaa tarkastaa yhtiövastikkeen suuruus ja muut asumiskustannukset, esimerkiksi kuukausittaiset vesi- ja autopaikkamaksut.

Myös omakotitalojen myynti-ilmoituksissa asumiskustannuksia on yleensä eritelty. Niiden suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi lämmitysmuoto ja sähkönkulutus, kiinteistövero sekä vesi- ja jätemaksut.

Lue myös: Lämmitys vie suurimman osa asumisen energiankulutuksesta

Taloyhtiön kunto

Kiinnitä aina huomiota siihen, mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja tutustu myös pitkän tähtäimen suunnitelmaan (PTS). Ajallaan tehdyt remontit ja korjaukset sekä ajan tasalla oleva suunnitelma kertovat siitä, että taloyhtiön kunnosta huolehditaan asianmukaisesti, eikä korjausvelka pääse ilmenemään esimerkiksi homevaurioina tai huonolaatuisena sisäilmana. Tutustu tarkemmin taloyhtiön tietoihin myynti-ilmoituksesta löytyviltä taloyhtiösivuilta.

Vuokratontti vai oma tontti?

Jos rakennus sijaitsee vuokratontilla, tämä vaikuttaa asunto-osakkeen yhtiövastikkeen suuruuteen. Mikäli kyse on vanhemmasta talosta, kannattaa huomioida tontin vuokrasopimuksen pituus. Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokraa voidaan nostaa, mikä voi aiheuttaa yllättäviä kustannuksia. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi uudiskohteiden kohdalla, tontin voi lunastaa omaksi. Kannattaa selvittää etukäteen, miten mahdollinen tontin lunastaminen vaikuttaa asunnon kokonaishintaan tai yhtiövastikkeeseen.

Vapautuminen

Asunto ei välttämättä vapaudu heti kaupanteon jälkeen, jos myyjä esimerkiksi vielä etsii uutta asuntoa. Varmista, että vapautuminen sopii omiin aikatauluihisi. 

Onko taloyhtiössä lunastusoikeus?

Jos taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on merkitty lunastuslauseke, on osakkailla oikeus lunastaa asunnon osakkeet kauppahintaan tietyn ajan sisällä. Tämä tarkoittaa, että vaikka ostotarjouksesi menisi läpi, et välttämättä saa asuntoa itsellesi. Tämä on erityisen tärkeä tarkastaa, jos aiot remontoida asuntoa. Remonttia ei kannata aloittaa ennen kuin lunastusaika on kulunut umpeen.

Lue myös: 

Näin valmistaudut asunnon ostoon!

Löytyikö sopiva asunto? Näin teet ostotarjouksen

Lisää tietoa asunnon ostamisesta löydät Etuovi.comin osto-oppaasta