Nimensä mukaisesti riskirakenne tarkoittaa, että tietynlaisissa rakenteissa kosteusvaurion tai rakenteellisen vaurion riski on olemassa. Se, että talosta löytyy riskirakenteita ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että vaurioita olisi syntynyt. Riskien hallitsemiseksi on kuitenkin tärkeää, että riskirakenteet ovat tiedossa ja niiden kuntoa seurataan säännöllisesti.
Asuntokaupassa riskirakenteiden tutkiminen etukäteen on olellista, jotta voidaan välttyä ikäviltä ja monella tapaa kuormittavilta riidoilta.
Yleisimmät riskirakenteet
Yleisimmät riskit johtuvat rakenteen alttiudesta kosteusvaurioille, joiden syntymiselle syitä voi olla useita. Myös rakenteellinen vaurioituminen voi olla merkittävä riski. Joskus riskejä syntyy terveydelle haitallisista materiaaleista ja käyttöturvallisuuteen vaikuttavista seikoista.
Rossipohjainen, puurakenteinen alapohja on riskirakenne mikäli ryömintätila todetaan huonosti tuulettuvaksi. Toimivan tuuletuksen takaamiseksi tarvitaan riittävästi oikein sijoitettuja, oikean kokoisia tuuletusaukkoja. Mikäli tuuletus ei toimi, kosteus voi tiivistyä alapohjan rakenteisiin.
Kaksoisbetonilaatta on rakenne, jossa on tehty betonivalu pohjalaatan päälle asennetun lämmöneristeen päälle. Vaurioriski syntyy tässä tapauksessa siitä, että kosteus voi tiivistyä maaperästä tai ryömintätilan ilmasta rakenteisiin ja eristeisiin. Betonilaattojen välissä oleva eristekerros on altis mikrobivaurioille. Vaurioriski kasvaa entisestään, mikäli rakennuksen salaojitukset ovat puutteelliset tai puuttuvat kokonaan.
Kattoikkuna on riskirakenne kahdesta syystä. Ensinnäkin sen kohdalla yläpohjan tuuletus toimii usein huonosti. Toiseksi ikkunan ympäriston pitäminen puhtaana lumesta ja jäästä on hankalaa, minkä takia se jää usein tekemättä ja näin rakenne altistuu kosteusvaurioille.
Lattiapinnan alapuolelta lähtemään rakennettu väliseinä on altis erilaisille kosteusvaurioille. Ne voivat johtua ulkopuolisesta maakosteudesta, puuttuvasta kosteuseristyksestä väliseinän rakenteen ja sen alapuolella olevan kivirakenteen välissä, tai putkivuodon yhteydessä syntyneestä kosteudesta.
Tasakatto on riskirakenne, sillä sen tuuletus on usein puutteellisesti toteutettu. Kosteus tiivistyy yläpohjan rakenteisiin ja aiheuttaa pitkällä aikavälillä vaurioita. Myös vauriot tasakaton ulkopinnoitteessa voivat aiheuttaa ongelmia.
1970-luvun arkkitehtuuri oli kokeilevaa ja innovatiivista, mutta monet aikakaudelle ominaiset ratkaisut ovat myöhemmin paljastuneet riskirakenteiksi. Lue lisää Lintukankaan blogista!

Tutkimalla riskirakenteet voidaan välttyä asuntokauppariidoilta
Suomen oikeuslaitos käsittelee vuosittain noin tuhat asuntokauppariitaa, joista suurin osa olisi vältettävissä kuntotarkastuksessa suositeltavan kuntotutkimuksen avulla.
Riitatilanteiden seuraukset voivat olla kuormittavia monella tapaa. Voi syntyä suuria taloudellisia tappioita korjauksista, hinnanalennuksista ja oikeudenkäyntikuluista, mutta myös pitkittynyttä stressiä varsinkin tilanteen kestäessä pahimmassa tapauksessa vuosia.
Paras tapa välttää asuntokaupan jälkeiset riitatilanteet on tutkia riskirakenteiden kunto etukäteen sen sijaan että jäätäisiin odottelemaan tilannetta, jossa mahdollinen vaurio on aistinvaraisesti havaittavissa. On molempien osapuolten etu, että tiedetään tarkalleen mitä ollaan myymässä ja ostamassa.
Asuntokaupan kuntotarkastuksen suoritusohjeessa suositellaan riskirakenteen avausta, jotta mahdollinen virhe voidaan joko sulkea pois tai todentaa. Erilaiset rakenteet tutkitaan ja avataan aina yksilöllisesti suunnitellen.
Lue myös: Kaikki asuntokaupan kuntotarkastuksesta
Oletko myymässä tai ostamassa kiinteistöä tai rivitalohuoneistoa Uudellamaalla? Valitessasi elämäsi suurimpaan investointiin asiantuntijaa varmista, että tarkastajalla on kokemusta nimenomaan pientaloista. Lintukankaan vuosien kokemus tuo varmuutta, ja laadukkaasti tehty asuntokaupan kuntotarkastus luo turvaa asuntokauppaan. Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen!
Katso myös nämä

Yhteistyössä Kuntotarkastaja Lintukangas

Yhteistyössä HUOM! Pirkanmaan Laatuvälitys Oy / Pasi Rasku

Yhteistyössä Glik LKV
Myös lattiapinnan alapuolelta lähtemään rakennettu ulkoseinä, ns piilosokkeli
on riskirakenne, tämä moduulitiiliverhoiltu puurakenteinen ulkoseinärakenne oli
jossain vaiheessa hyvin yleinen. Usein talon lattiataso on lähellä ulkopuolista
maanpintaa ja seinän alapuu voi olla maanpinnan alapuolella. Näissä taloissa
usein alapuu tehtiin painekyllästämättömästä puutavarasta mikä lisää lahoriskiä.
Tällaisen piilosokkeliseinän alapuun kunto- ja kosteustilanteen tarkistaminen ei
onnistu kunnolla ilman rakenteen rikkomista.