Näin ostat uudiskohteen – 7 askelta upouuteen kotiin

Unelmoitko kodista aivan uudessa talossa ja mietit, miten uudiskohteen ostaminen etenee? Uuden kodin valmistumisen odottelu kysyy kärsivällisyyttä, mutta lopputulos palkitsee. Näin uudiskohteen ostamisen prosessi etenee.

1. Ennakkovaraus

Uudiskohteen rakentamista edeltää ennakkovarausvaihe, jonka aikana asunnon pääsee varaamaan itselleen. Tässä vaiheessa ostaja tutustuu pohjapiirustukseen, havainnekuviin ja alueen suunnitelmiin. Varauksen yhteydessä maksetaan yleensä käsirahan suuruinen varausmaksu, joka ei kuitenkaan sido ostajaa. Sen saa takaisin mikäli päättää perua varauksen tai kohteen rakentaminen peruuntuu.

2. Kaupan tekeminen

Uudiskohdetta ostettaessa koko kauppasummaa ei makseta kerralla, vaan osissa rakennushankkeen edetessä. Ensimmäinen erä maksetaan kaupanteon yhteydessä ja viimeinen muuttotarkastuksen jälkeen.

Kuten käytetynkin asunnon, myös uudisasunnon velaton hinta koostuu myyntihinnasta ja lainaosuudesta. Uudisasunnon kohdalla yhtiölainan osuus on usein verraten suuri, jopa 70 % kokonaishinnasta. Myyntihinta on hinta, joka maksetaan rakennuttajalle. Yhtiölainan osuutta voi lyhentää taloyhtiölle rahoitusvastikkeen muodossa tai kuitata henkilökohtaisella asuntolainalla. Kiinnitä huomiota myös tontin omistukseen – rakennetaanko kohde omalle, vuokratontille vai valinnaiselle vuokratontille?

Uudisasunnon ostajan etuja turvaa asuntokauppalakiin perustuva RS-järjestelmä, joka on kehitetty suojaamaan esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa rakennusliike ajautuu konkurssiin rakennushankkeen aikana.

3. Kauppaan kuuluvien valintojen tekeminen ja lisätöiden tilaaminen

Uudiskohteen ostamisen parhaita puolia on se, että upouudesta kodista pääsee tekemään oman näköisen. – ostaja pääsee vaikuttamaan esimerkiksi asuntonsa pintamateriaaleihin ja kiintokalusteisiin. Rakennuttaja tarjoaa näihin vaihtoehdot, jotka kuuluvat asunnon hintaan.

Jos haluat tehdä valintoja rakennuttajan tarjoamien vaihtoehtojen ulkopuolelta tai isompia muutostöitä, tulee toteutuksesta pyytää tarjoukset ja sopia erikseen kirjallisesti.

4. Ostajien kokous

On myyjän vastuulla huolehtia rakennushankkeen asianmukaisesta etenemisestä, mutta mutta usein myös ostajat haluavat seurata rakentamisen edistymistä. Asuntokauppalain mukaan ostajilla onkin oikeus valita rakennustyön tarkkailija, jolla on pääsy työmaalle ja työn etenemisen seuraamiseen vaadittaviin tietoihin. Tarkkailija valitaan rakennusaikaisen hallituksen koolle kutsumassa kokouksessa, joka voidaan järjestää, kun neljäsosa yhtiön asunnoista on myyty.

5. Muuttotarkastus

Ennen kuin maksat viimeisen maksuerän asunnon kauppahinnasta, pääset tutustumaan uuteen kotiisi eli tekemään muuttotarkastuksen. Mahdolliset puutteet ja virheet kirjataan kaavakkeelle, ja rakentaja korjaa ne ennen muuttoa.

6. Muutto ja hallinnan luovutus

Sitten koittaa odotettu hetki, muutto upouuteen kotiin! Muuton suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon, että taloon saattaa olla muuttamassa samana päivänä paljon muitakin ja esimerkiksi hissit saattavat olla kovassa käytössä. Varaa siis muuttoon tarpeeksi aikaa.

Kun taloyhtiön asukkaat ovat päässeet muuttamaan koteihinsa, järjestetään niin sanottu hallinnonluovutuskokous, jonka myötä taloyhtiön hallinta ja hoito siirtyy rakennusliikeeltä osakkaille. Kokouksessa valitaan yhtiölle hallitus ja tilintarkastajat.

7. Uudiskohteen vuositarkastus

Uudiskohteen ostamisen prosessi tulee päätökseensä, kun muutosta on kulunut noin vuoden verran. Silloin tehdään vuositarkastus, eli asukkaat merkkaavat rakennuttajalta saamaansa kaavakkeeseen kaikki havaitsemansa virheet, jotka rakennuttaja korjaa vuositarkastuksen jälkeen. Virheenä ei kuitenkaan pidetä asumisen aikaista kulumista. Tästä eteenpäin talon ja asuntojen huolto on taloyhtiön ja asukkaiden vastuulla.