Antti Aittapelto

Vanhan kerrostalon asukki / Etuovi.com, Vuokraovi.com

Yhteistyössä:

Vuokra-asuntomarkkinat ovat siirtyneet suurimmilta osin verkkoon ja vuokralaisista on tullut entistä laatutietoisempia. Vuokralaisten on nykyään myös helpompi kartoittaa kohteita, sillä ilmoitukset on koottu muutamalle eri sivustolle. Asuntoja on nykyään myös helpompi vertailla ja siitä johtuen ilmoituksen laatu korostuu entisestään. Miten siis löytää hyvät vuokralaiset?

Huonolla ilmoituksella saattaa menettää todella paljon arvokkaita kontakteja, jotka voisivat nopeuttaa kohteen vuokraamista. Mitä pidempään vuokralaista joutuu etsimään, sitä suuremmaksi asunnon kunnossapitokustannukset nousevat. Ei siis kannata oikaista ilmoituksen tekemisessä, vaikka kohde olisi todella houkutteleva. Sillä tavalla voi luoda väärän mielikuvan asunnonhakijalle.

Vuokralaista etsiessään on hyvä pitää mielessä, että huonolla ilmoituksella houkuttelet todennäköisemmin huonoja vuokralaisia, kun taas ilmoitukseen panostamalla herätät hyvien ja laatutietoisten vuokralaisten kiinnostuksen. Vuokranantajana olet kuitenkin tarjoamassa tulevalle vuokralaisellesi kotia ja on sinunkin etusi mukaista, että vuokraamaasi asuntoa kohdellaan omana kotina eikä vain vuokrakämppänä, jossa yövytään ja josta ei tarvitse juuri huolehtia.

1. Kuvat ja pohjapiirros

Vuokraovi.comissa olemme vuosien varrella tutkineet paljon mitä asunnon tietoja vuokra-asunnon etsijät eniten kaipaavat ja lisäksi saamme päivittäin paljon palautetta vuokra-asuntoa etsiviltä. Yleisin asunnonetsijöiden toive ilmoituksiin liittyen on saada ilmoituksiin lisää kuvia.

Kuvia ilmoituksessa tuskin voi olla liikaa – asunnonhakijaa kiinnosta nähdä esimerkiksi asuintalo ulkoa, yleiskuvat huoneista, asunnon pintamateriaalien kunto, mahtuuko kylpyhuoneeseen pesukone tai millainen näköala parvekkeelta aukeaa. Jos esimerkiksi kylpyhuoneesta ei ole kuvaa se saattaa herättää hakijassa epäilyksiä. ”Minkähänlaisessa kunnossa kylpyhuone on, kun siitä ei kehdata edes kuvaa julkaista?” Tämä voi helposti olla syy siihen, että ilmoituksesta ei tule paljoa yhteydenottoja. Verkosta ei tila lopu kesken ja Vuokraovi.comin ilmoitukseen voit ladata jopa 50 kuvaa.

Kuvien ei tarvitse välttämättä olla ammattilaistasoa, mutta hyvissä kuvissa asuntosi tietysti esiintyy edukseen. Kuvissa on kuitenkin hyvä olla tarpeeksi realistisia, ettei vuokralainen pety astuessaan asuntoon. Vinkkejä asunnon kuvaamiseen löydät täältä

Myös asunnon pohjapiirros kannattaa liittää aina ilmoitukseen, sillä pelkkä huoneluku ja neliömäärä tai edes iso määrä kuvia ei kerro kaikkea asunnosta. Vuokraovi.comin käyttäjien palautteissa toistuukin toive saada pohjapiirros ilmoituksen yhteyteen. Pohjapiirros on tärkeä asunnon vuokrausta suunnittelevalle, sillä pohjakuvasta selviää yhdellä silmäykselläesimerkiksi se, soveltuuko asunto paremmin kämppiksille vai pariskunnalle.

Asunnon pohjapiirroksen saa hankittua useimmiten isännöitsijältä tai kunnan rakennusvalvonnasta. Jos asunnosta ei ole helposti saatavilla valmista pohjapiirrosta, vaikka ruutupaperille piirretty oma hahmotelmakin on tyhjää parempi ja auttaa vuokralaista hahmottamaan asuntoa kuvia paremmin.

2. Asunnon tiedot

Asunnon esittelyteksti on erittäin tärkeä osa toimivaa vuokra-asuntoilmoitusta – siksi onkin erikoista että läheskään kaikki vuokranantajat eivät hyödynnä tätä mahdollisuutta vaan jättävät esittelytekstin kokonaan syöttämättä tai tyytyvät rivi-ilmoitustyyliin ilmoittamaan vain asunnon koon ja huoneluvun.

Voit kertoa asunnon yleisen kuvailun lisäksi esimerkiksi lähialueen palveluista ja ulkoilumahdollisuuksista – nämä kiinnostavat erityisesti toiselta paikkakunnalta muuttavia. Vuokraovi.com tuo ilmoitukseen automaattisesti karttapohjalla lähialueen palvelut eli kaikkea ei tarvitse itse syöttää.

lomake

 

Muutenkin asunnosta ja taloyhtiöstä kannattaa ilmoittaa mahdollisimman paljon tietoja – osalla asunnonhakijoista on Vuokraovi.comissa hyvin tarkat hakukriteerit toivotun asunnon ominaisuuksista. Esimerkiksi tieto siitä, saako asunnossa pitää lemmikkiä on monelle vuokralaiselle ratkaiseva kriteeri sopivaa asuntoa haettaessa, joten mikäli lemmikin pito on mahdollista tai neuvoteltavissa, vaihtoehto kannattaa ruksia ilmoituslomakkeelta näkyviin.

Hyvä vinkki asunto-osaketta vuokrattaessa on hakea isännöitsijäntodistus ennen vuokra-asuntoilmoituksen täyttämistä – todistuksesta löydät kaikki vuokraamisen kannalta tärkeimmät tiedot yhdellä kertaa samasta paikasta. Mikäli rakennukseen on lähivuosina tulossa tai suunnitteilla merkittävästi asumiseen merkittävästi vaikuttaviia remontteja, kuten putki- tai julkisivuremontteja, niistä kannattaa mainita ilmoituksessa avoimesti. Osalla vuokralaisista asunnontarve on lyhyempi, joten monille vuoden päästä tapahtuva iso remontti ei ole este. Pitkäaikaista vuokra-asuntoa etsivä taas mieluusti valitsee asunnon jossa isot remontit ovat jo takanapäin.

,Jos jotain kannattaa muistaa ilmoitustekstin kirjoittamisesta niin hyvä ohjenuora on se, että kannattaa mieluummin kirjoittaa tekstiä reilusti kuin tyytyyä lyhyeen kuvaukseen. Vaiva palkitaan monessa asiassa eikä ilmoituksen jättäminen ole poikkeus.

3. Vuokra

Oikean vuokratason asettaminen on suurimpia vuokranantajan haasteita ja vuokralaisen valinnan ohella tärkeimpiä päätöksiä – vuokra pitää suhteuttaa sekä alueen muuhun vuokra-asuntotarjontaan, myös asunnon kuntoon ja kysyntään. Liian kova vuokrapyyntö merkitsee usein asunnon seisottamista tyhjillään jopa kuukausia, liian pieni vuokra taas syö vuokratuottoa. Toisaalta jotkut vuokranantajat haluavat mieluummin pitkäaikaisia vuokrasuhteita ja varmistavat tämän pyytämällä hieman markkinavuokraa pienempää vuokraa.

Hinnoittelumietinnässä auttavat Vuokraovi.comin vuokratilastot: jättämällä ilmoituksen Vuokraovi.comiin, saat vuokrapyyntitilastot vastaavista asunnoista samalta postinumeroalueelta vuoden ajalta. Tilastot auttavat hahmottamaan millaiset asunnot kilpailevat samoista vuokralaista ja asettamaan vuokrapyynnin markkinatilanteeseen verrattuna kohdalleen. Vuokratasoja voi seurata myös tarkistamalla Vuokraovesta mitä kyseisellä alueella on tarjolla juuri tällä hetkellä.

4. Yhteydenotot

Kun ilmoituksesi on julkaistu Vuokraovi.comissa, vuokralaisehdokkaat alkavat ottaa yhteyttä vuokranantajiin parhaassa tapauksessa jo muutaman minuutin sisällä ilmoituksen julkaisemisesta. Osa vuokranantajista haluaa keskustella potentiaalisten vuokralaisten kanssa puhelimessa, osa taas kerää useampia yhteydenottoja sähköpostiinsa ennen kuin alkaa järjestää näyttöä asunnolla.

Jos päädyt ilmoittamaan pelkän puhelinnumerosi, kannattaa huolehtia että pystyt myös vastaamaan soittoihin. Vuokraovi.comin asiakaspalveluun tulee välillä viestejä pettyneiltä vuokralaisilta jotka eivät millään saa yhteyttä vuokranantajaan useista puhelinsoitoista huolimatta. Sähköposti on tässä mielessä varmempi tapa – voit vastata kyselyihin silloin kuin sinulle parhaiten sopii, ja toisaalta voit ilmoituksessa jo etukäteen pyytää vuokralaisehdokkaita kertomaan viestissä itsestään ja asunnontarpeestaan.

Jos et halua näyttää omaa sähköpostiosoitettasi julkisesti, saat sen helposti ilmoituslomakkeelta piiloon, jolloin vuokralaiset voivat lähestyä sinua Vuokraovi.comin yhteydenottolomakkeen kautta. Lomakkeeen käyttämisellä on myös se etu, että tällöin vuokralaisten viestit jäävät sinulle varmaan talteen OmaVuokraoveen.

Hyvällä ilmoituksella pääset jo asunnon vuokrauksessa pitkälle ja Vuokraovi.comista tavoitat suuren joukon asunnostasi kiinnostuneita vuokralaisi
a. Sopivan vuokralaisen valinta on vuokranantajan kannalta vuokrasuhteen tärkein päätös.

Aloita hyvän vuokralaisen haku jättämällä ilmoitus Vuokraovi.comiin!

/Antti

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 6.11.2015 ja päivitetty 4.9.2018

Katso myös nämä

2 kommenttia sivuun “Näin löydät hyvän vuokralaisen

  1. Jutun otsikko on ehkä hiukan harhaanjohtava, varmasti näillä neuvoilla saa mahdollisimman paljon yhteydenottoja, mutta ”kuinka löydät hyvän vuokralaisen” on kysymys, joka jää vastaamatta.

    1. Niinpä, Englannissa välittäjät lähettävät valmiiksi tutkitut vuokralaiset joilla on tarpeeksi tuloja ynnä myös historia siitä ovatko maksaneet säännöllistä vuokraa yms. Tätä ei tapahdu Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sammio