Antti Aittapelto

Vanhan kerrostalon asukki / Etuovi.com, Vuokraovi.com

Keskusta 2h 42m2 500e puh.1234567

Aiemmin vuokra-asuntomarkkinat toimivat näin – lyhyt rivi-ilmoitus sunnuntain sanomalehdessä, jonka jälkeen mittava puhelinrumba puolin ja toisin kun yritettiin selvittää onko asunto sitä mitä vuokralainen on hakemassa ja toisaalta kannattaako vuokraisännän tehdä sopimusta kyseisen vuokralaisehdokkaan kanssa. Maailma on kuitenkin muuttunut ja enää vuokranantaja ei voi laittaa muutaman sanan ilmoitusta sunnuntain lehteen ja nostaa jalat pöydälle ja jäädä odottelemaan puhelinsoittoja – ainakaan jos haluaa löytää hyvät vuokralaiset. Nykyään vuokra-asuntomarkkinat ovat siirtyneet lähes kokonaan verkkoon ja vuokralaisista on tullut entistä laatutietoisempia.

Hyvä vuokralainen löytyy hyvällä vuokrailmoituksella.

Kun haet vuokralaista, kannattaa pitää mielessä että huonolla ilmoituksella saat todennäköisesti huonoja vuokralaisia, kun taas ilmoitukseen panostamalla herätät hyvien ja laatutietoisten vuokralaisten kiinnostuksen. Vuokranantajana olet kuitenkin tarjoamassa tulevalle vuokralaisellesi kotia ja haluat varmaan että vuokraamaasi asuntoa kohdellaan omana kotina eikä vain vuokrakämppänä jossa yövytään ja josta ei tarvitse juuri huolehtia.

1. Kuvat ja pohjapiirros

Vuokraovi.comissa olemme vuosien varrella tutkineet paljon mitä asunnon tietoja vuokra-asunnon etsijät eniten kaipaavat ja lisäksi saamme päivittäin paljon palautetta vuokra-asuntoa etsiviltä. Yleisin asunnonetsijöiden toive ilmoituksiin liittyen on saada ilmoituksiin lisää kuvia.

Kuvia ilmoituksessa tuskin voi olla liikaa, – asunnonhakijaa kiinnosta nähdä esimerkiksi asuintalo ulkoa, yleiskuvat huoneista, asunnon pintamateriaalien kunto, mahtuuko kylpyhuoneeseen pesukone tai millainen näköala parvekkeelta aukeaa. Verkosta ei tila lopu kesken ja Vuokraovi.comin ilmoitukseen voit ladata jopa 50 kuvaa. Kuvien ei tarvitse välttämättä olla ammattilaistasoa, mutta hyvissä kuvissa asuntosi tietysti esiintyy edukseen. Vinkkejä asunnon kuvaamiseen löydät täältä.

Myös asunnon pohjapiirros kannattaa liittää aina ilmoitukseen, sillä pelkkä huoneluku ja neliömäärä tai edes iso määrä kuvia ei kerro kaikkea asunnosta. Vuokraovi.comin käyttäjien palautteissa toistuukin toive saada pohjapiirros ilmoituksen yhteyteen. Pohjapiirros on tärkeä asunnon vuokrausta suunnittelevalle, sillä pohjakuvasta selviää yhdellä silmäyksellä soveltuuko asunto paremmin kämppiksille vai pariskunnalle. Asunnon pohjapiirroksen saa hankittua useimmiten isännöitsijältä tai kunnan rakennusvalvonnasta. Jos asunnosta ei ole helposti saatavilla valmista pohjapiirrosta, vaikka ruutupaperille piirretty oma hahmotelmakin on tyhjää parempi ja auttaa vuokralaista hahmottamaan asuntoa kuvia paremmin.

2. Asunnon tiedot

Asunnon esittelyteksti on erittäin tärkeä osa toimivaa vuokra-asuntoilmoitusta – siksi onkin erikoista että läheskään kaikki vuokranantajat eivät hyödynnä tätä mahdollisuutta vaan jättävät esittelytekstin kokonaan syöttämättä tai tyytyvät rivi-ilmoitustyyliin ilmoittamaan vain asunnon koon ja huoneluvun. Voit kertoa asunnon yleisen kuvailun lisäksi esimerkiksi lähialueen palveluista ja ulkoilumahdollisuuksista – nämä kiinnostavat erityisesti toiselta paikkakunnalta muuttavia. Uutena ominaisuutena olemme nyt tuoneet Vuokraovi.comin ilmoituksiin automaattisesti näkyviin asunnon lähialueen tärkeimpiä palveluita, kuten kauppoja, kouluja ja päiväkoteja.

lomake

 

Muutenkin asunnosta ja taloyhtiöstä kannattaa ilmoittaa mahdollisimman paljon tietoja – osalla asunnonhakijoista on Vuokraovi.comissa hyvin tarkat hakukriteerit toivotun asunnon ominaisuuksista. Esimerkiksi tieto saako asunnossa pitää lemmikkiä on monelle vuokralaiselle ratkaiseva kriteeri sopivaa asuntoa haettaessa, joten mikäli lemmikin pito on mahdollista tai neuvoteltavissa, vaihtoehto kannattaa ruksia ilmoituslomakkeelta näkyviin. Hyvä vinkki asunto-osaketta vuokrattaessa on hakea isännöitsijäntodistus ennen vuokra-asuntoilmoituksen täyttämistä – todistuksesta löydät kaikki vuokraamisen kannalta tärkeimmät tiedot yhdellä kertaa samasta paikasta. Mikäli rakennukseen on lähivuosina tulossa tai suunnitteilla merkittävästi asumiseen merkittävästi vaikuttaviia remontteja, kuten putki- tai julkisivuremontteja, niistä kannattaa mainita ilmoituksessa avoimesti. Osalla vuokralaisista asunnontarve on lyhyempi, joten monille vuoden päästä tapahtuva iso remontti ei ole este. Pitkäaikaista vuokra-asuntoa etsivä taas mieluusti valitsee asunnon jossa isot remontit ovat jo takanapäin.

3. Vuokra

Oikean vuokratason asettaminen on suurimpia vuokranantajan haasteita ja vuokralaisen valinnan ohella tärkeimpiä päätöksiä – vuokra pitää suhteuttaa sekä alueen muuhun vuokra-asuntotarjontaan, myös asunnon kuntoon ja kysyntään. Liian kova vuokrapyyntö merkitsee usein asunnon seisottamista tyhjillään jopa kuukausia, toisaalta liian pieni vuokra syö vuokratuottoa. Toisaalta jotkut vuokranantajat haluavat mieluummin pitkäaikaisia vuokrasuhteita ja varmistavat tämän pyytämällä hieman markkinavuokraa pienempää vuokraa.

Hinnoittelumietinnässä auttavat Vuokraovi.comin vuokratilastot: jättämällä ilmoituksen Vuokraovi.comiin, saat vuokrapyyntitilastot vastaavista asunnoista samalta postinumeroalueelta vuoden ajalta. Tilastot auttavat hahmottamaan millaiset asunnot kilpailevat samoista vuokralaista ja asettamaan vuokrapyynnin markkinatilanteeseen verrattuna kohdalleen.

4. Yhteydenotot

Kun ilmoituksesi on julkaistu Vuokraovi.comissa, vuokralaisehdokkaat alkavat ottaa yhteyttä vuokranantajiin parhaassa tapauksessa jo muutaman minuutin sisällä ilmoituksen julkaisemisesta. Osa vuokranantajista haluaa keskustella potentiaalisten vuokralaisten kanssa puhelimessa, osa taas kerää useampia yhteydenottoja sähköpostiinsa ennen kuin alkaa järjestää näyttöä asunnolla.

Jos päädyt ilmoittamaan pelkän puhelinnumerosi, kannattaa huolehtia että pystyt myös vastaamaan soittoihin. Vuokraovi.comin asiakaspalveluun tulee välillä viestejä pettyneiltä vuokralaisilta jotka eivät millään saa yhteyttä vuokranantajaan useista puhelinsoitoista huolimatta. Sähköposti on tässä mielessä varmempi tapa – voit vastata kyselyihin silloin kuin sinulle parhaiten sopii, ja toisaalta voit ilmoituksessa jo etukäteen pyytää vuokralaisehdokkaita kertomaan viestissä itsestään ja asunnontarpeestaan. Jos et halua näyttää omaa sähköpostiosoitettasi julkisesti, saat sen helposti ilmoituslomakkeelta piiloon, jolloin vuokralaiset voivat lähestyä sinua Vuokraovi.comin yhteydenottolomakkeen kautta. Lomakkeeen käyttämisellä on myös se etu, että tällöin vuokralaisten viestit jäävät sinulle varmaan talteen OmaVuokraoveen.

Hyvällä ilmoituksella pääset jo asunnon vuokrauksessa pitkälle ja Vuokraovi.comista tavoitat suuren joukon asunnostasi kiinnostuneita vuokralaisi
a. Sopivan vuokralaisen valinta on vuokranantajan kannalta vuokrasuhteen tärkein päätös, ja siihen on luvassa ohjeita ja vinkkejä myöhemmin!

Aloita hyvän vuokralaisen haku jättämällä ilmoitus Vuokraovi.comiin!

/Antti

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio