Kokemuksia älylukoista: Yale Doorman & Yale Linus

Kaupallinen yhteistyö

Olemme asuneet uudessa kodissamme muutaman kuukauden ja jo tässä vaiheessa voin todeta, etten voi ymmärtää miten ennen olemme pärjänneet ilman älylukkoa.

Valitsimme rakennusvaiheessa Yale Doorman -älylukon muiden rakentajien suositusten perusteella. Päätöksessä painoi vahvasti se tosiasia, että minulla tuppaa aina olemaan avaimet hukassa. Valinta kuitenkin jännitti sillä mietin opinko käyttämään älylukkoa vai tunnenko itseni tyhmäksi sitä käyttäessä?

Älylukkojen hankintavaiheessa kuulimme uudesta tulokkaasta älylukkojen markkinoilla eli Yale Linus -älylukosta. Päädyimme hankkimaan heti saatavilla olevat Yale Doormanit arkieteisen ja varaston oveen. Asensimme pääoveen mekaanisen lukon ja jäimme odottamaan Yale Linuksen lanseerausta. Yale Doorman on ollut asennettuna arkieteisen ja varaston oveen toukokuusta lähtien ja Yale Linus kesäkuun lopusta, joten kokemusta on kertynyt jo mukavasti näistä molemmista.

Yale Linus – bluetooth älylukko

Miten Yale Doorman ja Yale Linus eroavat toisistaan?

Yale Doorman on avaimeton älylukko, joka on mahdollista avata 6-numeroisella koodilla tai avainlätkällä eli kulkutunnisteella. Oven saa avattua myös erillisellä mobiilisovelluksella esimerkiksi etänä. Perheessämme kaikki käyttävät Yale Doormanin numerokoodia, vaikka alkuun oletin, että kulkutunnisteet olisivat aktiivisimmin käytössä.

Yale Doorman älylukko

Arvostan myös turvaominaisuutta: jos joku tuntematon on selän takana niin koodia näpytellessä voi syöttää ylimääräisiä numeroita joko ennen tai jälkeen oikean koodin, jolloin koodin urkkiminen on haastavampaa. Rakennusaikana olemme hyödyntäneet myös tilapäistä 4-numeroista koodia, jolla on päässyt kotiimme yhden vuorokauden ajan. Koodin voimassaolo lakkaa automaattisesti. Kulkutunnistin eli lätkä vaikuttaa myös turvalliselta, sillä jos joku hukkaisi sen, lätkän voi halutessaan poistaa toiminnasta eli sillä ei enää kukaan pääsisi kulkemaan.

Yale Linus eroaa Yale Doormanista siten että tämä tuote on ennemmin älykäs nupinväännin älylukon sijaan. Nupinvääntimeksi tätä tuleekin kutsua siitä syystä, että Linus korvaa oven sisäpuolella olevan vääntönupin. Positiivista on, että se näyttää ulospäin tavalliselta lukolta ja mahdollistaa myös perinteisen avaimen käytön. Ulkopuolella on siis edelleen mekaaninen avainpesä. Tästä johtuen lukko onkin erittäin kätevä myös olemassa olevan lukituksen lisäksi.

Yale Linus -älylukkoa voidaan hallita kännykällä lukon läheisyydessä Bluetooth kantaman sisällä. Ulkopuolella tavallinen lukko ja sisäpuolella älykäs nupinväännin.

Sisäpuolella nupinväännin onkin sitten sitäkin älykkäämpi sillä nupin vääntöliike saadaan käynnistettyä kännykällä ja oven lukituksen tilaa voi tarkastella puhelimen kautta. Kännykkään tulee asentaa Yale Access -sovellus ja lukon ja kännykän välinen kommunikointi tapahtuu Bluetoothin avulla.

Yale Access -sovelluksella voin lähettää kutsun toiselle henkilölle ja määrittää kutsuun voimassaoloajan. Kutsun saajalla täytyy myös olla ladattuna Yale Access -sovellus älypuhelimelleen. Tämä ominaisuus on erittäin kätevä esimerkiksi satunnaisten vierailijoiden käydessä tai asunnon vuokrauskäytössä. Voin seurata sovelluksella lukon käyttöä eli milloin ovi on avattu ja milloin suljettu. Voin myös määrittää käyttöön automaattisen oven avauksen, jolloin lukon saa määriteltyä aukeamaan automaattisesti kun palaan kotiin, jolloin kännykkää ei tarvitse kaivaa esiin.

Onko Yale Doorman ja Yale Linus helppo asentaa itse?

On helppo asentaa – etenkin jos asennuksen ulkoistaa. Alun perin mietin lukkosepän hyödyntämistä, mutta veljeni lupasi auttaa urakassa. Rehellisesti myönnettynä oma keskittymiskykyni ei olisi tähän riittänyt, mutta veljeni sai yllättävänkin vaivattomasti nämä asennettua, vaikka hänellä ei ole aiempaa kokemusta lukkojen asennuksesta. Lukon asennus vaatii hieman teknistä ymmärrystä ja kädentaitoa. Ehdottomasti plussaa on myös Yale-tuki eli heiltä löytyy suomenkielinen asiakastuki myös kuluttajille. Jos kuitenkin koet asennuksen liian vaivalloiseksi niin paikallinen lukkoliike auttaa lukkojen hankinnassa ja asennuksessa.

Ennen tuotteen ostamista kannattaa varmistaa lukkorungon tyyppi ja lukon reiän etäisyys oven reunasta, sillä älylukot vaativat tavallista enemmän tilaa. Yale Doormanin mukana toimitettiin Abloyn valmistama paristoilla toimiva BL907-lukkorunko, joka sopii suoraan lähes kaikkiin suomalaisiin oviin ja sen voi asentaa vanhempiinkin koteihin. Yhteen asennetuista ovista piti lisäksi hankkia lisävarusteena karasiirrin, jolla lukkoa saatiin hieman kauemmas oven reunasta.

Yale Linus pakkauksen mukana tulee kaikki tarvittavat kuten asennusparistot sekä asennusruuvit.

Suurin ero lukkojen asennuksessa oli se että Yale Linuksen mukana ei tullut paperista käyttöohjetta vaan kaikki alkoi Yale Access -sovelluksen lataamisella. Sovellus ohjeisti asennuksessa vaihe kerrallaan. Yale Linus päihitti asennuksen osalta Yale Doormanin helppoudellaan, asennukseen meni alle puoli tuntia kun taas ensimmäisen Yale Doormanin kanssa sujui yli tunti. Yale Linus bluetooth lukon kanssa pääsi myös hyvin vauhtiin Youtubesta löytyvän asennusvideon avulla.

Aidot käyttökokemukset älylukoista

Yale Doorman on meidän ensimmäinen älylukkomme ja itseasiassa lähipiirissäni on ollut hyvin vähän kokemuksia älylukoista. Abloylta osattiin kertoa, että älylukkoihin siirtyminen on Suomessa hidasta verrattuna muihin pohjoismaihin. Näin muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen en enää vaihtaisi pois ja ihmettelen miksi suomalaiset suosivat mekaanisia lukkoja. Yale Doormanin Iukkorunko valmistetaan Joensuussa ja molemmat älylukot ovat SECURED BY ABLOY –lukitusratkaisuja eli lukkojen turvallisuuden, laadun ja käyttökokemuksen testaamiseen on käytetty kaikkia samoja testejä kuin muidenkin Abloyn lukitusratkaisujen testaamiseen.

 

Meidän käytössämme Yale Doorman on toiminut juuri kuten kuvittelinkin sen toimivan ja vielä paremminkin. 5-vuotias tyttäremme on oppinut lukon käytön ja on sinnikkäästi opetellut ovikoodin, jotta voi kulkea itsekseen. Yale Doormanin eduksi koen sen, että mukana ei tarvitse kantaa puhelinta tai läpyskää eli on täysin vapaa mistään mukana kuljetettavasta ”avaimesta”.

Yale Linuksen osalta uuden opettelua on ollut enemmän ja usein kuljen arkieteisen ovesta kun avaimia tai kännykkää ei ole mukana. Yale Linus -älylukon käyttömahdollisuuksia voi laajentaa erikseen myytävällä näppäimistöllä, jolloin oven saisi auki kuten Yale Doormanin. Toinen käyttökokemusta parantava lisäosa on Yale Connect Wi-Fi Bridge, joka mahdollistaa älylukon hallinnan puhelimen avulla mistä ja milloin tahansa. Meillä ei ole kumpaakaan lisälaitetta ja koen että näiden myötä käyttökokemus paranisi entisestään. Rakentajan näkövinkkelistä tuoteperhettä voidaan näppärästi rakentaa pala palalta kokemuksien ja tarpeiden perusteella. Meillä ei ollut työmaalla rakennusaikana käytössä internet-yhteyttä, joten lähdimme liikkeelle peruspaketeilla eli pelkillä lukoilla. Seuraavaksi onkin suunnitelmissa laajentaa tuoteperhettä kuukausimaksuttomaan Yale Smart Home-hälytysjärjestelmään.

Yale Doorman Yale Linus
+ Ovi aukeaa 6-numeroisella koodilla eikä tarvita avaimia. + Lukko aukeaa sekä puhelinsovelluksen avulla että tavallisella avaimella.
+ Yksinkertainen käyttää, + Yale Doorman mahdollistaa vapaan kulkemisen ilman avaimia tai läpysköjä. (vrt. Yale Linus, johon tarvitaa kännykkä tai avain ellei erillistä näppäimistöä ole ostettu). + Positiivista on, että se näyttää ulospäin tavalliselta lukolta ja mahdollistaa myös avaimen käytön.
+ Tuoteperhettä voi laajentaa kuukausimaksuttomiin kodin turvalaitteisiin. + Automaattiavaus kotiin tullessa on hyvä ominaisuus, mutta lukko aukeaa hitaasti.
+ Yale Doormanissa on kaikki tarvittava mukana ja sen myötä hinta on hyvin kilpailukykyinen mekaanisen lukon kanssa. Jos jossain vaiheessa pitää teettää lisää avaimia niin Yale Doorman on jo huomattavasti edullisempi. + Jos avaimet unohtuvat kotiin, saa oven auki puhelinsovelluksen avulla.

 

Tällä kokemuksella vanhaan ei ole enää paluuta. Yale Linus hurmaa sirolla ulkomuodollaan ja Yale Doorman yksinkertaisella käyttölogiikallaan. Ja mikä parasta, tuotteet ovat sykähdyttäneet käyttökokemuksellaan. En ole tuntenut itseäni tyhmäksi, päinvastoin.