Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Mökkikauppa noudattaa enemmän tai vähemmän jonkinlaista vuosikelloa. Keväällä haaveillaan kesäloman vietosta kesämökillä, syksyllä odotetaan ruskaa, talvea ja esimerkiksi lumeen liittyviä harrastuksia mökillä. Miltä näyttää mökkikaupan vuosi uusimpaan dataan pohjautuen? Kurkistetaan, millainen loma-asuntojen tarjonta ja kysyntä on ollut Etuovi.com:ssa tänä syksynä.

Kesämökistä unelmointi kääntyy talven loma-asunnoista haaveiluun

Viime kesänä loma-asuntojen hakuja tehtiin eniten Kuopiosta, mutta nyt syksyllä ykköseksi nousi Kuusamo. Kuusamo oli kesälläkin toiseksi suosituin, mutta sen jälkeen kesän hakujen top-listalla (josta kirjoitin blogissa aikaisemmin) oli suosittuja mökkipaikkakuntia kuten Lohja, Parainen, Mikkeli ja Savonlinna.

Syksyisin top-listan sijoitukset menevät uusiksi, kun haetuimmiksi kohoaa jälleen talven suosikkeja. Syyskuussa 2017 Etuovi.comista haettiin loma-asuntoja sekä perinteisiltä kesämökkipaikkakunnilta että myös pohjoisemmista kunnista.

mökkikauppa, myytävä mökki Enontekiössä
Tämä ihastuttava erämaamökki sijaitsee Enontekiön Ketomellassa, kansallispuiston tuntumassa. Kuva: Etuovi.com / Pohjolan OP-Kiinteistökeskus Oy LKV

Viime talvena lokakuusta maaliskuulle loma-asuntojen hakujen kärjessä oli selkeä kolmikko: Kuusamo, Kittilä ja Kolari. Lue tästä aiheesta viime vuoden juttuni Lapin mökit kiinnostavat erityisesti talvella. Mökkikauppa elää vuodenaikojen mukaan ja lumi saa haaveilemaan mökistä talviurheilun keskipisteessä.

Haetuimmat mökkipaikkakunnat TOP 10 (syyskuu 2017):

 1. Kuusamo
 2. Kittilä
 3. Kuopio
 4. Kolari
 5. Pudasjärvi
 6. Lohja
 7. Oulu
 8. Parainen
 9. Savonlinna
 10. Mikkeli
mökkikauppa Kuusamo
Myytäviä mökkejä haettiin syyskuussa eniten Kuusamosta. Lähestyvä talvi näkyy loma-asuntojen hakutilastoissa, kun kesäiset mökkipaikkakunnat jäävät pohjoisten suosikkien varjoon. Tämä kaunis kelohuvila sijaitsee Rukalla. Kuva: Etuovi.com / Oulun Arvokiinteistöt Oy

Loma-asuntojen hakuja tehdään paljon myös maakuntatasolla. Viime kesänä haettiin selkeästi eniten loma-asuntoja Pirkanmaalta ja Varsinais-Suomesta. Viime talvena eniten hakuja tehtiin Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle. Jo alkusyksyn 2017 hakujen perusteella voi huomata kiinnostuksen kääntyneen taas kohti pohjoista. Voit hakea myynnissä olevia mökkejä ja loma-asuntoja Etuovi.comista.

Minne odotetaan mökkejä myyntiin?

Kun tiedät mistä haluaisit ostaa mökin vaikka ensi kesäksi, ja olet ehkä jo miettinyt budjettiakin, sinun kannattaa tehdä loma-asuntojen hakuvahti Etuovi.comiin. Toki vahdin voi tehdä myös ilman kovin tarkkoja kriteereitä ja vain haaveilla… Vahti ilmoittaa, kun mieltymyksiisi sopiva loma-asunto tulee myyntiin.

Moni omasta mökistä haaveileva on tehnyt näin. Tälläkin hetkellä hakuvahtien tarkkailussa on sekä kesämökkejä että talvisempiin lomiin sopivia loma-asuntoja tietyiltä paikkakunnilta. Unelmien mökki saattaa vapautua milloin tahansa.

Alueet *, joilla eniten hakuvahteja TOP 5 (syyskuu 2017):

 1. Äkäslompolo, Kolari
 2. Ruka, Kuusamo
 3. Tammisaari, Raasepori
 4. Ylläsjärvi, Kolari/Kittilä
 5. Ristiina, Mikkeli

* Käyttäjien tekemät aluerajaukset tarkemmalla kylä/taajama -tasolla.

Lue täältä blogissa aiemmin julkaistu juttu siitä, kuinka erään pariskunnan haaveet omasta mökistä Lapissa toteutuivat.

mökkikauppa äkäslompolo kolari
Loma-asuntojen hakuvahtien tilastoissa Äkäslompolo on suosikkikylä. Tämä komea hirsimökki sijaitsee omalla rinnetontilla Äkäslompolon keskustan tuntumassa. Kuva: Etuovi.com / Kotamatti Oy

Mökkejä tulee myyntiin eniten toukokuussa

Kun mökkikaupan vuosikelloa tarkastellaan myynti-ilmoitusten näkökulmasta, toukokuu on selkeästi ruuhkaisin kuukausi. Sen sijaan joulu- ja tammikuu ovat  ilmoittelun suhteen hyvin rauhallisia. Viime kesänä ilmoitetuista myytävistä mökeistä suurin osa sijaitsi Pirkanmaalla, Uudellamaalla sekä Varsinais-Suomessa. Talvella näiden maakuntien alueella sijaitsevien mökkien myynti-ilmoitusten julkaisumäärät laskevat.

Koska Lapista on esillä mökkien myynti-ilmoitusten lisäksi lomahuoneistojen ilmoituksia, Lapin loma-asuntojen ilmoitusten kokonaismäärä oli viime talvena suurempi kuin muiden maakuntien. Viime talvena lokakuusta helmikuulle julkaistiin eniten loma-asuntojen myynti-ilmoituksia Kittilän, Kolarin ja Kuusamon kohteista – eli juuri samasta kolmikosta, johon kohdistui viime talvena myös eniten hakuja.

Mökkikauppa Levillä
Kittilä kuuluu Kolarin ja Kuusamon kanssa myytävien mökkien hakujen suosikkeihin, kun tarkastellaan viime talven tilastoja. Tällainen maisema on Levillä myynnissä olevan mökin ympäristössä. Kuva: Etuovi.com / Habita Levi / Levin Habita Oy

Loma-asuntojen hakujen lukumäärät eivät laske talvella suhteessa yhtä rajusti kuin uusien myynti-ilmoitusten lukumäärät. Mökkikauppa on selkeästi ruuhkaisimmillaan kesällä, mutta kiinnostusta myynti-ilmoitusten katsomiseen näyttää löytyvän myös talvella. Vakituisiin asuntoihin verrattuna mökkikaupassa on havaittavissa vuosikello, sillä mökkimarkkinoiden kysyntä ja tarjonta painottuu erilaisiin loma-asuntoihin eri vuodenaikoina.

Kirjoitin viime kesänä myös kesämökin ostosta ja siihen liittyvistä tilastoista, joissa oli kesän 2016 suosituimmat paikkakunnat. Viime vuoden syksyn kirjoitus talvimökeistä löytyy tämän linkin takaa, ja silloinkin Kuusamo oli tilastojen kärjessä.

Mikäli kaipaat vielä lisää inspiraatiota mökkiaiheista, vilkaise ihania kuvia mökin sisustuksesta ideagalleriastamme. Lukaise myös Juulian tekemät Viikon valinnat talviasuttavista mökeistä.

Jos mökkikuume polttelee oikein pahasti, mutta et halua ostaa omaa, löydät ison listan vuokramökkejä Gofinlandista.

Niina

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio