Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Mökkikauppa noudattaa enemmän tai vähemmän jonkinlaista vuosikelloa. Keväällä haaveillaan kesäloman vietosta kesämökillä, syksyllä odotetaan ruskaa, talvea ja esimerkiksi lumeen liittyviä harrastuksia mökillä. Miltä näyttää mökkikaupan vuosi uusimpaan dataan pohjautuen? Kurkistetaan, millainen loma-asuntojen tarjonta ja kysyntä on ollut Etuovi.com:ssa tänä syksynä.

Juttu on julkaistu alun perin lokakuussa 2017, mutta päivitetty joulukuussa 2018 uusimmilla tilastotiedoilla.

Kesämökistä unelmointi kääntyy talven loma-asunnoista haaveiluun

Viime touko- ja kesäkuussa loma-asuntojen hakuja tehtiin eniten Kuopioon, mutta nyt syksyllä ykköseksi nousi Kuusamo. Kuusamo oli kesälläkin suosittu paikkakunta loma-asuntoa etsivien keskuudessa, mutta kesällä suosituimpien paikkakuntien listan kärkisijoilla on myös niitä perinteisiä kesämökkipaikkakuntia, kuten Savonlinna, Lohja ja Mikkeli. Voit lukea aiemman blogikirjoitukseni kesämökin ostamisesta täältä.

Syksyisin top-listan sijoitukset menevät uusiksi, kun haetuimmiksi kohoaa jälleen talven suosikkeja. Mökkikauppa elää vuodenaikojen mukaan ja lumi saa haaveilemaan mökistä talviurheilun keskipisteessä.

Haetuimmat mökkipaikkakunnat TOP 10 (marraskuu 2018):

 1. Kuusamo
 2. Kittilä
 3. Kolari
 4. Kuopio
 5. Oulu
 6. Pudasjärvi
 7. Savonlinna
 8. Inari
 9. Mikkeli
 10. Parainen

Lähde: Etuovi.comissa tehdyt loma-asuntojen haut

mökkikauppa lappi kuusamo
Kuusamo oli marraskuussa loma-asuntojen hakujen suosikkipaikkakunta. Kuva: Etuovi.com / Kasslin LKV

Loma-asuntojen hakuja tehdään paljon myös maakuntatasolla. Viime kesänä haettiin selkeästi eniten loma-asuntoja Pirkanmaalta ja Varsinais-Suomesta. Viime marraskuussa eniten hakuja tehtiin Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle. Mökkikaupoilla olevien ostajien kiinnostus on kääntynyt taas kohti pohjoista. Voit hakea myynnissä olevia mökkejä ja loma-asuntoja Etuovi.comista.

Minne odotetaan mökkejä myyntiin?

Kun tiedät mistä haluaisit ostaa mökin vaikka ensi kesäksi, ja olet ehkä jo miettinyt budjettiakin, sinun kannattaa tehdä loma-asuntojen hakuvahti Etuovi.comiin. Toki vahdin voi tehdä myös ilman kovin tarkkoja kriteereitä ja vain haaveilla… Vahti ilmoittaa, kun mieltymyksiisi sopiva loma-asunto tulee myyntiin.

Moni omasta mökistä haaveileva on tehnyt näin. Tälläkin hetkellä hakuvahtien tarkkailussa on sekä kesämökkejä että talvisempiin lomiin sopivia loma-asuntoja tietyiltä paikkakunnilta. Unelmien mökki saattaa vapautua milloin tahansa.

Alueet *, joilla eniten hakuvahteja TOP 5 (joulukuu 2018):

 1. Äkäslompolo, Kolari
 2. Tammisaari, Raasepori
 3. Sirkka, Kittilä
 4. Syöte, Pudasjärvi
 5. Ylläsjärvi, Kolari

* Käyttäjien tekemät aluerajaukset tarkemmalla kylä/taajama -tasolla.

Lue täältä blogissa aiemmin julkaistu juttu siitä, kuinka erään pariskunnan haaveet omasta mökistä Lapissa toteutuivat.

mökkikauppa lappi kolari
Loma-asuntojen hakuvahtien tilastoissa Äkäslompolo on suosikkikylä. Nyt siellä on myynnissä ihanan isoilla ikkunoilla varustettu ja rouhean tumman värinen loma-asunto. Kuva: Etuovi.com / Porokoan Lomakylä Oy

Mökkejä tulee myyntiin eniten toukokuussa

Kun mökkikaupan vuosikelloa tarkastellaan myynti-ilmoitusten näkökulmasta, toukokuu on selkeästi ruuhkaisin kuukausi. Sen sijaan joulu- ja tammikuu ovat ilmoittelun suhteen hyvin rauhallisia. Viime kesänä ilmoitetuista myytävistä mökeistä suurin osa sijaitsi Pirkanmaalla, Etelä-Savossa, Varsinais-Suomessa tai Uudellamaalla. Talvella näiden maakuntien alueella sijaitsevien mökkien myynti-ilmoitusten julkaisumäärät laskevat selkeästi.

Koska Lapista on esillä mökkien myynti-ilmoitusten lisäksi lomahuoneistojen ilmoituksia, Lapin loma-asuntojen ilmoitusten kokonaismäärä oli viime talvena suurempi kuin muiden maakuntien. Viime talvena marraskuusta helmikuulle julkaistiin eniten loma-asuntojen myynti-ilmoituksia Kuusamon, Kittilän ja Kolarin kohteista – eli juuri samasta kolmikosta, johon kohdistuu talvisin eniten hakuja.

mökkikauppa lappi muonio
Lapin mökillä voi viettää aikaa vuoden ympäri – siellä on aina niin kaunista. Kuva: Etuovi.com / Yksityinen myyjä

Loma-asuntojen hakujen lukumäärät eivät laske talvella suhteessa yhtä rajusti kuin uusien myynti-ilmoitusten lukumäärät. Mökkikauppa on selkeästi ruuhkaisimmillaan kesällä, mutta kiinnostusta myynti-ilmoitusten katsomiseen näyttää löytyvän myös talvella. Vakituisiin asuntoihin verrattuna mökkikaupassa on havaittavissa vuosikello, sillä mökkimarkkinoiden kysyntä ja tarjonta painottuu erilaisiin loma-asuntoihin eri vuodenaikoina.

Mikäli kaipaat vielä lisää inspiraatiota mökkiaiheista, vilkaise ihania kuvia mökin sisustuksesta ideagalleriastamme. Lukaise myös Viikon valinnat talviasuttavista mökeistä.

Jos mökkikuume polttelee oikein pahasti, mutta et halua ostaa omaa, löydät ison valikoiman vuokramökkejä Gofinlandista. Olemme tarkastelleet suosituimpien hiihtokeskusten mökkien varausten kehittymistä – voit katsoa joulun, talvilomien ja pääsiäisloman varausasteita täältä.

Niina

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio