Niina Matikainen

Datan tuotepäällikkö & data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Mökkikauppa noudattaa enemmän tai vähemmän jonkinlaista vuosikelloa. Keväällä haaveillaan kesäloman vietosta kesämökillä, syksyllä odotetaan ruskaa, talvea ja esimerkiksi lumeen liittyviä harrastuksia mökillä. Miltä näyttää mökkikaupan vuosi uusimpaan dataan pohjautuen? Kurkistetaan, millainen loma-asuntojen tarjonta ja kysyntä on ollut Etuovi.comissa tänä syksynä.

Juttu on julkaistu alun perin lokakuussa 2017, mutta päivitetty joulukuussa 2019 uusimmilla tilastotiedoilla.

Kesämökistä unelmointi kääntyy talven loma-asunnoista haaveiluun

Viime huhti-heinäkuun välisellä aikavälillä loma-asuntojen hakuja tehtiin eniten Kuusamoon, Kuopioon ja Lohjalle. Kuusamo oli siis kesälläkin suosittu paikkakunta loma-asuntoa etsivien keskuudessa, mutta kesällä suosituimpien paikkakuntien listan kärkisijoilla on myös niitä perinteisiä kesämökkipaikkakuntia. Voit lukea aiemman blogikirjoitukseni kesämökin ostamisesta täältä. Löydät sieltä top 10 -listan kesämökkien suosituimmista paikkakunnista.

Syksyisin top-listan sijoitukset menevät osittain uusiksi, kun haetuimmiksi kohoaa jälleen talven suosikkeja. Mökkikauppa elää vuodenaikojen mukaan ja lumi saa haaveilemaan mökistä talviurheilun keskipisteessä.

Haetuimmat mökkipaikkakunnat TOP 10 (marraskuu 2019):

 1. Kuusamo
 2. Kittilä
 3. Kuopio
 4. Inari
 5. Mikkeli
 6. Savonlinna
 7. Lohja
 8. Oulu
 9. Rovaniemi
 10. Kemiönsaari

Lähde: Etuovi.comissa tehdyt loma-asuntojen haut

kuusamon rukatunturin rinne taustalla
Kuusamon Rukatunturi on yksi talvimökkiä etsivien suosikki. Kuva: Etuovi.com / Yksityinen myyjä

Loma-asuntojen hakuja tehdään paljon myös maakuntatasolla. Viime kesäkuussa haettiin selkeästi eniten loma-asuntoja Pirkanmaalta ja Varsinais-Suomesta. Viime marraskuussa eniten hakuja tehtiin Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle. Mökkikaupoilla olevien ostajien kiinnostus on kääntynyt taas kohti pohjoista.

Voit hakea myynnissä olevia mökkejä ja loma-asuntoja Etuovi.comista.

Minne odotetaan mökkejä myyntiin?

Kun tiedät mistä haluaisit ostaa mökin vaikka ensi kesäksi, ja olet ehkä jo miettinyt budjettiakin, sinun kannattaa tehdä loma-asuntojen hakuvahti Etuovi.comiin. Toki vahdin voi tehdä myös ilman kovin tarkkoja kriteereitä ja vain haaveilla… Vahti ilmoittaa, kun mieltymyksiisi sopiva loma-asunto tulee myyntiin.

Moni omasta mökistä haaveileva on tehnyt näin. Tälläkin hetkellä hakuvahtien tarkkailussa on sekä kesämökkejä että talvisempiin lomiin sopivia loma-asuntoja tietyiltä paikkakunnilta. Unelmien mökki saattaa vapautua milloin tahansa.

Alueet *, joilla eniten loma-asuntojen hakuvahteja TOP 6 (joulukuu 2019):

 1. Äkäslompolo, Kolari
 2. Rukatunturi, Kuusamo
 3. Sirkka, Kittilä
 4. Tammisaari, Raasepori
 5. Ylläsjärvi, Kolari
 6. Syöte, Pudasjärvi

* Käyttäjien tekemät aluerajaukset tarkemmalla kylä/taajama -tasolla.

Lue blogissa aiemmin julkaistu juttu siitä, kuinka erään pariskunnan haaveet omasta mökistä Lapissa toteutuivat.

kelohonkainen mökki
Haaveiletko kelohonkaisesta mökistä Lapissa? Kuva: Etuovi.com / OP Koti Lappi Oy LKV, Rovaniemi

Mökkejä tulee myyntiin eniten toukokuussa

Kun mökkikaupan vuosikelloa tarkastellaan myynti-ilmoitusten näkökulmasta, toukokuu on selkeästi ruuhkaisin kuukausi. Sen sijaan joulu- ja tammikuu ovat ilmoittelun suhteen hyvin rauhallisia. Viime kesänä ilmoitetuista myytävistä mökeistä suurin osa sijaitsi Etelä-Savossa, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa tai Uudellamaalla. Talvella näiden maakuntien alueella sijaitsevien mökkien myynti-ilmoitusten julkaisumäärät laskevat selkeästi.

Koska Lapista on esillä mökkien myynti-ilmoitusten lisäksi lomahuoneistojen ilmoituksia, Lapin loma-asuntojen ilmoitusten kokonaismäärä oli viime talvena selkeästi suurempi kuin muiden maakuntien. Viime talvena marraskuusta helmikuulle julkaistiin eniten loma-asuntojen myynti-ilmoituksia Kittilän ja Kuusamon kohteista – eli juuri samasta kaksikosta, johon kohdistuu talvisin eniten hakuja.

Loma-asuntojen hakujen lukumäärät eivät laske talvella suhteessa yhtä rajusti kuin uusien myynti-ilmoitusten lukumäärät. Mökkikauppa on selkeästi ruuhkaisimmillaan kesällä, mutta kiinnostusta myynti-ilmoitusten katsomiseen näyttää löytyvän myös talvella. Vakituisiin asuntoihin verrattuna mökkikaupassa on havaittavissa vuosikello, sillä mökkimarkkinoiden kysyntä ja tarjonta painottuu erilaisiin loma-asuntoihin eri vuodenaikoina.

mökit rivissä, taustalla metsää ja tunturi
Ylläksen luonnonhelmassa on myynnissä lomahuoneisto. Kuva: Etuovi.com / OP Koti Lappi Oy LKV, Levi ja Ylläs

Mikäli kaipaat vielä lisää inspiraatiota mökkiaiheista, vilkaise ihania kuvia mökin sisustuksesta ideagalleriastamme. Lukaise myös Viikon valinnat talviasuttavista mökeistä.

Jos mökkikuume polttelee oikein pahasti, mutta et halua ostaa omaa, löydät ison valikoiman vuokramökkejä Gofinlandista. Olemme tarkastelleet suosituimpien hiihtokeskusten mökkien varausten kehittymistä – voit katsoa joulun, talvilomien ja pääsiäisloman varausasteita täältä.

Niina

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Mökkikauppa – talven suosikkeina Kuusamo ja Kittilä

 1. Itse en ottaisi mökkiä kuusamon tai lapin lomakeskuksista vaikka ilmaiseksi saisiin kun en kiinnostunut kotimaan matkailusta pätkääkään. Portugali on kohtuullisen halpa kohde niin asuntojen hintojen kuin lomailun kannalta ja ei tartte talvivaatteissa lomailla ollenkaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio