Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

”Punainen tupa ja perunamaa” – siinäpä aika monen suomalaisen unelma. Omakotiasumisessa on kieltämättä houkutuksensa – yhtenä suurimmista taitaa olla väljät neliöt. Niin karua kuin se onkin, tulisi meidän asumista koskevissa valinnoissamme ottaa huomioon muutakin kuin omat unelmamme, nimittäin ympäristö. Ilmastonmuutos on valitettavasti todellisuutta ja asuminen yksi suurimmista ihmisen hiilijalanjälkeä kasvattavista elämän osa-alueista.

Kestävän kehityksen mukainen rakentaminen pitää sisällään paljon muutakin, mutta asuinneliöiden kohtuullinen käyttö on yksi keino asua ekologisemmin. Omien tarpeiden tunnistaminen ja priorisointi sekä hukkanliöiden välttäminen ovat avainasemassa. Mitä vähemmän neliöitä (ja kuutioita) lämmitetään sekä sähköä ja vettä kulutetaan, sitä pienemmäksi hiilijalanjälkemme muodostuu. Tämä ei kuitenkaan vaadi ahtaasti asumista, vaan fiksua suunnittelua. Tähän Viikon valinnat -juttuun kokosin mielenkiintoisimmat ”minitalot”, eli reilusti keskimääräistä pienemmät omakotitalot.

Kompakti ja kodikas hirsitalo

minitalot
Kuva: Etuovi.com / Aktia Kiinteistönvälitys Oy, Tuusula
minitalot
Kuva: Etuovi.com / Aktia Kiinteistönvälitys Oy, Tuusula

Tämä ihana hirsitalo huokuu kodikasta tunnelmaa! Neliöitä siinä reilut 70, mutta lisätilaa tuo noin 10 neliöinen parvi.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Kaiken keskipisteenä tupa

minitalo
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Länsi-Uudenmaan Kodit LKV
minitalo
Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Länsi-Uudenmaan Kodit LKV

Paras pohjaratkaisu on usein yksinkertainen. Tämän kompaktin, noin 83-neliöisen omakotitalon keskipiste on kodikas tupamainen oleskelutila, josta avautuvat ovet jopa kolmeen makuuhuoneeseen ja tilavalle kylpyhuoneosastolle. Lisäksi löytyy erillinen wc ja vaatehuone. Tässä kodissa on käytetty ihania materiaaleja! Olohuoneen tiiliseinä ja kuviolliset lattialaatat antavat kodille kiva persoonallisen ilmeen.

Mikäli tämä kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Sisustusideat pieniin tiloihin löytyvät Ideat & Vinkit -galleriasta: ideoita pieneen keittiöön ja pienen olohuoneen sisustukseen

Pikkukoti täynnä tunnelmaa

minitalot
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Royal | Kiinteistönvälitys Kalavaara Oy LKV
minitalot
Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Royal | Kiinteistönvälitys Kalavaara Oy LKV

Tässä on todellinen minitalo, sillä neliöitä tässä Puistolan alueen vanhimpiin kuuluvassa kodissa on vain 36! Vanhan talon eneriatehokkuus ei tietenkään ole samaa luokkaa kuin uudemmissa, mutta ainakaan lämmitettäviä neliöistä ei ole paljoa.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Minitalot kahdessa kerroksessa

minitalot
Kuva: Etuovi.com / Asuntoasiantuntijat Oy LKV
minitalot
Kuva: Etuovi.com / Asuntoasiantuntijat Oy LKV

Nämä Vantaan Vaaralaan rakenteilla olevat 65-neliöiset omakotitalot sopivat omakotiasumisesta haaveilevalle kaupunkilaiselle. Ne sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien päässä niin Helsingin keskustasta kuin lentokentältäkin. Yksi aspekti asumisen ekologisuudessa onkin nimenomaan se, minkälaisten kulkuyhteyksien varrella koti sijaitsee. Taittuvatko työmatkat julkisilla tai polkupyörällä vai tarvitaanko omaa autoa? Mikäli tämä kohde on vielä myynnissä, täältä näet lisää kuvia ja tietoja siitä

minitalot
Kuva: Etuovi.com / Huoneistoketju | Asuntoketju Kiinteistönvälitys
minitalot
Kuva: Etuovi.com / Huoneistoketju | Asuntoketju Kiinteistönvälitys

Jos omakotiasuminen ja oma piha kiinnostavat, mutta tarvetta isoille neliömäärille ei ole, on tallainen pieni omakotitalo kiva vaihtoehto. Tässä kaksikerroksisessa kodissa saunatilat on sijoitettu yläkertaan, mikä vapauttaa alakerrasta tilaa mukavan kokoiselle tupakeittiölle.

Mikäli kohde on vielä myynnissä, täällä voit tutustua siihen tarkemmin

Suuretkin unelmat voi siis saada mahtumaan kohtuullisiin neliöihin, kun fiksesti suunnitellaan. Kiinnostus tehoneliöitä ja ekologisempaa rakentamista kohtaan onkin ilmeisesti kasvanut, sillä talotehtailta on ilmestynyt mallistoja, joiden suunnittelussa näihin asioihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Näiden mallistojen mukana on tullut myös enemmän tyylikkäitä valmistalovaihtoehtoja yksin tai kaksin asuville.

Jos haaveissa siintää oma talo, niin kannattaa lukea Memmun hyödylliset vinkit huoneiden suunnitteluun ja omien tarpeiden kartoittamiseen

Täällä voi käydä katsomassa minkälaiset minitalot ovat tällä hetkellä myynnissä Etuovi.comissa

-Juulia

PS. Jos oman asumisen (ja muidenkin elämän osa-alueiden) hiilijalanjälki kiinnostaa, niin kannattaa käydä tekemässä testi Sitran sivuilla. Minä kävin ja huomasin kuuluvani niihin, joilla asuminen aiheuttaa suurimman osuuden hiilijalanjäljestä.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 26.1.2018 ja päivitetty 18.1.2019

7 kommenttia sivuun “Monipuoliset minitalot – neliöt tehokäyttöön!

    1. Miksi ei uskaltaisi? Asun mieluiten maantasalla. Tulipalon sattuessa pääsen heti ulos. Kerrostalossa on silmäpareja näkemässä mitä talon ympärillä tapahtuu. Ennen asuin ylimmässä, nyt alimmassa ja tykkään!

  1. Miksi pitää tunkea sauna joka asuntoon? Itse haen mieluummin asuntoa, missä on kunnon kylppäri ja kodinhoitohuone koneineen (ainakin tila), tasoineen ja kaappeineen.

  2. ei saunaa, en halua kuumaa koppia riesakseni, iso kylppäri ilman ammetta, kiitos

  3. Parasta olla myös puuhella ja leivinuuni niin ei haittaa ollenkaan vaikka sähköt menis koko valtakunnasta

  4. Se näyttää todelliselta unelmatalolta. Minusta ei haita että ilman saunaa sillä talossa on kylpyhuone

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio